Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: България ще продължи да полага всички усилия за реализацията на проекта "Южен поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще продължи да полага всички усилия за реализацията на проекта "Южен поток", който се определя като много важен за страната ни. Това е позицията на премиера Пламен Орешарски, изразена в разговора му с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

В официалното съобщение на правителствената информационна служба след срещата е посочено, че по темата за строителството на газопровода Орешарски е заявил: Нееднократно сме заявили силната си заинтересованост от осъществяването му (бел.ред. - на проекта "Южен поток"). От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък.

Спирането на проекта, е обяснил Орешарски, е заради започналата процедура от Европейската комисия срещу България. Дадено е уверение пред Лавров, че страната ни е представила коментари по повдигнатите от Еврокомисията въпроси, а самият премиер смята, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и остава оптимист, че те ще бъдат приети. За конфликта с Украйна е била припомнена позицията ни, че от самото начало България се е обявила за запазване на териториалната цялост на страната, като в същото време са отправени препоръки към украинските власти за повече интегритетни действия и обсъден законът за ползването на езиците. България ще подкрепи всякакви дипломатически усилия за решаване на кризата в Украйна.

В рамките на срещата с първия руски дипломат са коментирани и редица въпроси и проблеми на двустранните търговско-икономически отношения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Основна тема на визитата на Лавров у нас е "Южен поток"

На официално посещение у нас пристигна външният министър на Русия Сергей Лавров - една от най-влиятелните фигури в съвременната международна политика. Според предварителната информация на руското външно министерство една от главните теми на..

публикувано на 07.07.14 в 12:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за..

публикувано на 25.04.24 в 19:05