Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Грудев - служебен министър на земеделието

Васил Грудев
Снимка: ДФ "Земеделие"

Васил Грудев е служебният министър на земеделието. Той има 7-годишен стаж в Държавен фонд "Земеделие" като в продължение на няколко месеца миналата година беше негов директор.

Васил Грудев е юрист. Той пое временно управлението на фонд "Земеделие" в края на миналата година, след внезапната оставка на Румен Порожанов, който сега поема финансовото ведомство. Два месеца по-късно Грудев беше утвърден като постоянен директор. Само две седмици по-късно обаче, на извънредно заседание на Управителния съвет на фонда той и всичките му заместници бяха отстранени без обяснения. По неофициална информация, до тази развръзка се стигна след няколко мъчителни месеца, в които управляващите БСП и ДПС не можаха да се спазарят кой да контролира фонда, който управлява най-големия европейски ресурс от милиарди евро за земеделие. Европарите за земеделие са основното предизвикателство и сега пред служебния министър. Предстои утвърждаване на програмите за селските райони и за рибарство до 2020-а година. Грудев ще трябва да реши и окончателно проблема със сертифицирането на разходите на фонд "Земеделие", тъй като поради липса на сертифициращ орган над един милиард е поставен в риск.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Служебните министри – познати и непознати

Министър-председателят в служебното правителство проф. Георги Близнашки е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет.  Професор става през 2009-а, като неговата специалност е "Конституционно право". Ръководи организацията на БСП в..

обновено на 05.08.14 в 13:58

Президентът назначи проф. Георги Близнашки за служебен премиер

Служебното правителство е формирано и при работата си ще спазва стриктно принципите на експертност и надпартийност, заяви президентът Росен Плевнелиев . Той посочи, че служебното правителство е възможност за реализиране на важни държавни политики, сред..

обновено на 05.08.14 в 15:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги..

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс...

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи..

публикувано на 27.09.24 в 17:26

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и..

публикувано на 27.09.24 в 17:23