Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Токът поскъпва заради изкуственото задържане на цената му досега

С актуализацията на бюджета се надявам да бъдат осигурени средства за най-неотложните дейности

Снимка: БГНЕС

Цената на тока се увеличава заради изкуственото й задържане досега вследствие на политическия натиск, заяви вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева. Запитана от журналисти какво освен поскъпване на тока предвижда правителството за спасяването на НЕК, тя отговори:

Терминът "поскъпване на ток" не е съвсем правилен, защото тук става въпрос за спасение и за възстановяване на някакви нормални цени чрез изкуственото понижаване цената на тока и след политическия натиск върху регулатора за задържане цената надолу. В никакъв случай хората не трябва да плащат за лошите проекти, които,  всичките знаем – "Белене", "Цанков камък", скъпите проекти, дали са лоши – е друга тема, но скъпите проекти, които са платени от бюджета на НЕК, това просто е малка част от разликата между това, което НЕК изкупува и е задължен да изкупува по договори, и това, което всъщност регулаторът му е определил да продава на потребителите, обясни Захариева.

В бюджета на пътната агенция не достигат 30 млн. лева, но чрез актуализацията е възможно да бъдат осигурени близо 17 млн. Така ще се осигурят средства за зимно поддържане на пътищата, съобщи Екатерина Захариева. Заради липсата на финансиране е спрян ремонтът на виадуктите по АМ "Тракия", тъй като задълженията към строителите са около 4 млн. лева: Виадуктите, които трябваше да бъдат ремонтирани спешно, ремонтирани са само в едно от платната. Дължим още средства на строителите за изпълнение на тези виадукти.

Също така 33 километра са в наистина ужасно състояние от автомагистралата. За съжаление също няма да може да стартира тази година ремонтът. Така или иначе се готви актуализация на бюджета, липсват и пари за зимно поддържане на пътищата. Те трябва да бъдат закърпени  най-големите дупки. Трябва да сме готови. С актуализацията на бюджета се надявам да бъдат осигурени средства за най-неотложните дейности.

Вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране откри международната годишна конференция "Устойчиво развитие на строителния сектор".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еленко Божков

Еленко Божков: Увеличението на цената на тока може да се ограничи до 4 на сто

Според бившия член на ДКЕВР  Еленко Божков , ако няма увеличение на цената на тока, няма да има проблеми в системата за електроснабдяване.  Поредните глупости. Защо и как? Когато винаги ЕРП-тата са имали възможност да поддържат мрежите си, винаги..

публикувано на 26.09.14 в 13:19

Социално слабите ще бъдат компенсирани за увеличението на тока

Енергийните помощи ще бъдат увеличени с процента, с който ДКЕВР ще разреши повишаване цената на тока от 1-ви октомври. Това увери в Пловдив вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков.  Той уточни, че сега месечно се отпускат 65, 72 лв. и..

обновено на 26.09.14 в 13:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан, съобщава правителствената пресслужба след свиканата от премиера Димитър Главчев среща с представители на ресорни институции. Започва подготовката за евакуация по въздух на българските граждани,..

публикувано на 29.09.24 в 15:11

Засилен интерес към безплатните кардиологични прегледи в Бургас

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за..

публикувано на 29.09.24 в 14:42
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология

Новите технологии да се вкарват разумно,  а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".  "Има икономически изгоден начин да бъдат..

публикувано на 29.09.24 в 14:15
Асен Александров

Едва половината от обявените места за директори на училища са заети

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година . Това съобщи пред БНР директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в..

публикувано на 29.09.24 в 13:29
Разрушени сгради в квартал Харет Хрейк в южните предградия на Бейрут, след израелски военни удари, Ливан, 29 септември 2024 г.

От Израел съобщиха, че при въздушен удар са убили Набил Каук от ръководството на "Хизбула"

Израелската армия съобщи, че в събота е убила още един високопоставен представител на ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар, предаде Асошиейтед прес. Става въпрос за Набил Каук - заместник-ръководител на Централния съвет на "Хизбула"..

публикувано на 29.09.24 в 13:22
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в монтанско село

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните..

публикувано на 29.09.24 в 13:07

МВнР: Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването там - единствено при неотложност

Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването в страната следва да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветва Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница. Всички граждани, пристигащи и напускащи..

публикувано на 29.09.24 в 13:07