Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ани Васева представя "Пиеса за теб" на 30 октомври


Театралният автор и режисьор Ани Васева представя "Пиеса за теб". Премиерата е в четвъртък, 30 октомври, от 19.30 ч. в залата на Френски Институт в България на площад "Славейков" №3. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ тя сподели:

Това е пиеса, най общо казано, за това екзистенциално състояние на човека, в което се намира той, прехождайки през целия си живот някак си обратно към детството. Има един такъв феномен, че човек възприема сам себе си като че ли все още е дете и в този смисъл тази прогресия във времето течейки все по-нататък и променяйки човека съдържа парадокс в себе си.

Актьорът Леонид Йовчев, с който Васева отдавна работи, отново заема централна роля в постановката и отново персонажът му няма име, сподели тя.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дора Делийска ще представи България в поредица на ARTE TV

Eвропейският културен канал ARTE от доста време е приобщил прочутия цигулар Даниел Хоуп като свой водещ и след поредицата Hope@Home - много удачно заиграване с фамилията на музиканта, която в превод означава "надежда", сега, когато концертният живот в много европейски страни продължава да е възпрепятстван заради пандемията, започна друга..

публикувано на 24.02.21 в 23:02
Клавирно дуо

Клавирно дуо "Атмосфери" представя музика от български автори

На 26 февруари от 18 часа почитателите на клавирното изкуство и особено на клавирните дуа могат да се срещнат с най-новия и вече доказано успешен български ансамбъл - клавирното дуо "Атмосфери". Концертът ще бъде излъчван пряко от концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в официалната страница на ансамбъла във..

публикувано на 24.02.21 в 22:34
Саша Гьотцел

Виенски полъх в програмата на Софийската филхармония с диригент Саша Гьотцел

Саша Гьотцел носи виенски полъх в Софийската филхармония - млад, харизматичен и с впечатляващ професионален опит зад гърба си. Учил е при най-добрите - проф. Рихард Остерайхер, Сейджи Озава, Йорма Панула. Дирижира във Виенската държавна опера, гостувал е на Залцбургския музикален фестивал и на Би Би Си Промс. Ръководил е няколко оркестъра -..

публикувано на 24.02.21 в 20:50
Габриела Георгиева на церемонията

Завладяващ дебют на Габриела Георгиева в ролята на Лейди Макбет

Звездата на Софийската национална опера и балет Габриела Георгиева, носителка на наградата за активна творческа дейност в националната анкета "Музикант на годината'2018", дебютира с голям успех в ролята на Лейди Макбет в операта „Макбет“ от Верди на сцената на Варненската опера. Подготовката за тази роля заема специално място в международната..

публикувано на 24.02.21 в 19:55
Кристина Тужарова

Кристина Тужарова: Все повече има интерес към това да познаваме историята на картина или художник

Кристина Тужарова е приела за своя мисия да запознава с историята на изкуството деца и възрастни. Идеята е чрез разбирането на изкуството личността да израсне, да осмисли и почувства по нов начин заобикалящия ни свят. Кристина Тужарова си поставя и цел - с дарения да събере средства за създаването на книга за деца, посветена на Владимир Димитров -..

публикувано на 24.02.21 в 19:10

Мариус Куркински поставя "Двубой" от Вазов в Народния театър

В годината, в която отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов, Народният театър ще посвети още една премиера на патрона си - спектакъла „Двубой“. Една от най-емблематичните пиеси на Вазов  ще има премиера на голямата сцена на Народния театър в три поредни вечери - 26, 27 и 28 февруари. Първият вариант на „Двубой“ е създаден..

публикувано на 24.02.21 в 18:10
Андрей Янев

Творбата „Влюбени лотоси" на Андрей Янев можете да видите в галерия „Контраст“

До 12 март можете да видите изложбата на Андрей Янев в галерия „Контраст“. Една от забележителните творби е „Влюбени лотоси". Той припомни, че когато стъпва на Света гора Света Богородица казва, че това ще бъде градината на нейния син. „Самите градини като конструкция са духовни пространства, носещи мостове от миналото към бъдещето,..

публикувано на 24.02.21 в 15:24