Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1-ви декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Снимка: БГНЕС


В Световния ден за борба срещу СПИН 1-ви декември заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски ще получи "Харта за популяризиране на здравното и сексуалното образование в българското училище". Инициативата е на представители на 18 младежки клуба.

В България HIV се разпространява два пъти по-малко от средното за Европейския съюз. Заслугата за това е на програмата, финансирана от Глобалния фонд, която работи вече 10-а година. Близо 46 милиона евро е помощта за страната ни за този период. За превенция по програмата работят 50 неправителствени организации, 28 Регионални здравни инспекции, които осъществяват епидемилогичен контрол, както и 21 общини, осигуряващи подкрепяща среда.

През 2015-а година работата по превенцията ще се осъществи от неусвоените 2 милиона и 500 хиляди евро, но след края на 2015-а година държавата ще трябва да осигури по около 2 милиона и 500 хиляди евро годишно за превантивна дейност безплатно и анонимно изследване, откриване на нови случаи сред рисковите групи, информираност за болестта, работа на съществуващите 19 стационарни и 17 мобилни кабинета за изследвания в страната. Досега 65 на сто от новооткритите случаи е станало именно по този път.

90 на сто от започналите лечение преди 7 години са успешно лекувани и живи. Тази година спада делът на младите хора с HIV статус. Д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на HIV/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, ще представи актуални данни за разпространението на болестта.

По повод Световния ден за борба срещу СПИН Българският младежки червен кръст организира анонимни безплатни изследвания в столицата. Тестовете ще бъдат извършвани от 12 часа до 4 следобед на площад "Света Неделя" до метростанция "Сердика". Организаторите планират шествие до пилоните на НДК в знак на съпричастност със засегнатите от вируса.

В Русенския университет днес ще работи кабинет за анонимно и безплатно изследване за СПИН, ще се раздават информационни материали и предпазни средства.

В Ловеч Ден на отворените врати е организиран в лабораторията на Регионалната здравна инспекция. В центъра на града ще се извършват и безплатни прегледи и консултации.

Във връзка с Европейската седмица, посветена на изследването на HIV и СПИН, експерти са направили диагностика и прегледи на ученици, училищен персонал и работници в местни предприятия, а доброволци са раздавали здравно-образователни материали и кондоми в училищата в Ловеч, Троян и Тетевен.

В днешния Световен ден за борба с болестта СПИН холивудската актриса Шарлийз Терон призова световната общност да не чака откриването на лекарство срещу болестта, а да работи за промяна в поведението на хората.
 
Просто смятам, че не можем да стоим и да чакаме лек. Аз съм от Южна Африка, която има най-големия брой заразени с ХИВ в света. Като знам, че болестта е напълно предотвратима, да виждам толкова ненужно страдание, просто няма какво да се чака.

Студентският съвет към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" организира традиционната си Анти-СПИН кампания.Тази година тя е под надслов „Животът не е хазарт - не го проигравай!“. С поредица от събития се включват и пловдивските доброволци на БЧК, студентите от Медицинския университет и Университета по хранителни технологии, както и Община Пловдив.

С посланието "Да запазим посоката, да продължим пътя", екипът на Центъра по превенция на СПИН и сексуално предавани инфекции към Община Пловдив организира безплатни и анонимни изследвания и консултиране със специалисти. Мобилните кабинети са разположени на площад "Централен". Това е и мястото, избрано за акцията на младежите от Българския червен кръст и от Националния алианс за работа с доброволци. През целия ден те ще раздават червени лентички, информационни материали и презервативи.

От 17 часа доброволците организират и шествие, което ще завърши с образуване на лента за съпричастност от запалени свещи към засегнатите от ХИВ и СПИН.

Днес ще станат известни и учениците, победители в конкурсите за рисунки и есета под мотото "Да се обичаме разумно. Да опазим любовта". Най-добрите ще получат награди. Отличени ще бъдат и учителите, вдъхновили децата да творят по темата.

17 са новите случаи на регистриране на ХИВ-инфекция в Пловдив и областта от началото на годината, като от тях мъжете са 12, а жените пет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км. Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55