Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1-ви декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Снимка: БГНЕС


В Световния ден за борба срещу СПИН 1-ви декември заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски ще получи "Харта за популяризиране на здравното и сексуалното образование в българското училище". Инициативата е на представители на 18 младежки клуба.

В България HIV се разпространява два пъти по-малко от средното за Европейския съюз. Заслугата за това е на програмата, финансирана от Глобалния фонд, която работи вече 10-а година. Близо 46 милиона евро е помощта за страната ни за този период. За превенция по програмата работят 50 неправителствени организации, 28 Регионални здравни инспекции, които осъществяват епидемилогичен контрол, както и 21 общини, осигуряващи подкрепяща среда.

През 2015-а година работата по превенцията ще се осъществи от неусвоените 2 милиона и 500 хиляди евро, но след края на 2015-а година държавата ще трябва да осигури по около 2 милиона и 500 хиляди евро годишно за превантивна дейност безплатно и анонимно изследване, откриване на нови случаи сред рисковите групи, информираност за болестта, работа на съществуващите 19 стационарни и 17 мобилни кабинета за изследвания в страната. Досега 65 на сто от новооткритите случаи е станало именно по този път.

90 на сто от започналите лечение преди 7 години са успешно лекувани и живи. Тази година спада делът на младите хора с HIV статус. Д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на HIV/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, ще представи актуални данни за разпространението на болестта.

По повод Световния ден за борба срещу СПИН Българският младежки червен кръст организира анонимни безплатни изследвания в столицата. Тестовете ще бъдат извършвани от 12 часа до 4 следобед на площад "Света Неделя" до метростанция "Сердика". Организаторите планират шествие до пилоните на НДК в знак на съпричастност със засегнатите от вируса.

В Русенския университет днес ще работи кабинет за анонимно и безплатно изследване за СПИН, ще се раздават информационни материали и предпазни средства.

В Ловеч Ден на отворените врати е организиран в лабораторията на Регионалната здравна инспекция. В центъра на града ще се извършват и безплатни прегледи и консултации.

Във връзка с Европейската седмица, посветена на изследването на HIV и СПИН, експерти са направили диагностика и прегледи на ученици, училищен персонал и работници в местни предприятия, а доброволци са раздавали здравно-образователни материали и кондоми в училищата в Ловеч, Троян и Тетевен.

В днешния Световен ден за борба с болестта СПИН холивудската актриса Шарлийз Терон призова световната общност да не чака откриването на лекарство срещу болестта, а да работи за промяна в поведението на хората.
 
Просто смятам, че не можем да стоим и да чакаме лек. Аз съм от Южна Африка, която има най-големия брой заразени с ХИВ в света. Като знам, че болестта е напълно предотвратима, да виждам толкова ненужно страдание, просто няма какво да се чака.

Студентският съвет към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" организира традиционната си Анти-СПИН кампания.Тази година тя е под надслов „Животът не е хазарт - не го проигравай!“. С поредица от събития се включват и пловдивските доброволци на БЧК, студентите от Медицинския университет и Университета по хранителни технологии, както и Община Пловдив.

С посланието "Да запазим посоката, да продължим пътя", екипът на Центъра по превенция на СПИН и сексуално предавани инфекции към Община Пловдив организира безплатни и анонимни изследвания и консултиране със специалисти. Мобилните кабинети са разположени на площад "Централен". Това е и мястото, избрано за акцията на младежите от Българския червен кръст и от Националния алианс за работа с доброволци. През целия ден те ще раздават червени лентички, информационни материали и презервативи.

От 17 часа доброволците организират и шествие, което ще завърши с образуване на лента за съпричастност от запалени свещи към засегнатите от ХИВ и СПИН.

Днес ще станат известни и учениците, победители в конкурсите за рисунки и есета под мотото "Да се обичаме разумно. Да опазим любовта". Най-добрите ще получат награди. Отличени ще бъдат и учителите, вдъхновили децата да творят по темата.

17 са новите случаи на регистриране на ХИВ-инфекция в Пловдив и областта от началото на годината, като от тях мъжете са 12, а жените пет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52