Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протест в Сопот, заради финансовата криза в общината

Снимка: Анастасия Бакалска

Жители на Сопот ще блокират Подбалканския път след 11 часа. Те настояват  държавата да помогне на общината, която изпадна във финансова криза след плащане 6 милиона и 700 хиляди лева на фирмата, изградила пречиствателната станция в града по европейски проект.

Независимо, че има споразумение в следващите 6 месеца ВМЗ Сопот да изплати 2 милиона и 700 хиляди лева от данъчните си задължения към общината излизаме на предупредителен протест, защото смятаме, че Сопот е ощетен от държавата, заяви председателят на инициативния комитет Манол Атанасов. Финасовата корекция по проекта за пречиствателната станция и огромните загуби, които понася града показва бездействието на институциите, коменира той:

Уреждането на въпроса с общинските жилища не решава проблема на общината въобще. Вкарваме в казуса ВМЗ Сопот, което изобщо не ни е приятно. Ние търсим възстановяване на средствата от държавата. Нашето твърдо убеждение е, че въпроса с управлението на средствата по оперативните програми е управленчески и то системен, защото освен нашата са пострадали и много други общини.   

На днешния протест от инициативния комитет отново ще призоват на място да дойде комисия от финнсовото министерство, която подробно да се запознае със случая за изграждането на пречиствателната станция. Манол Атанасов допълни, че подготвят и цялата документация по казуса, за да запознаят с него и омбудсмана.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП признава за разход тестовете за Covid-19

НАП ще признава тестовете за Covid -19 за разход на компаниите. Това става ясно от указание на приходната агенция, обобщава репортерът Марта Младенова Тъй като работодателите са задължени да осигурят здравословни и безопасни условия на труд, Националната агенция за приходите издаде указание, според което PCR и други тестове – например..

публикувано на 03.12.20 в 13:03

КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 района

Новите цени на водата за 26 различни района на страната, които ще влязат в сила от началото на следващата година, бяха обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).  Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите е..

обновено на 03.12.20 в 12:57

„ЛУКОЙЛ-България“ с нов генерален директор

Андрей Матюхов е новият генерален директор на „ЛУКОЙЛ-България“,  съобщиха от пресслужбата на дружеството. До момента той е оглавявал „ЛУКОЙЛ Лубрикантс Централна Азия“. От компанията обясняват смяната с планова ротация на ръководните кадри. Досегашният директор Булат Субаев пък поема белгийския и нидерландския клон на компанията. 

публикувано на 03.12.20 в 12:50

Доц. Чорбанов: Ваксините не са кисело мляко, трябва одобрение от Националната агенция за лекарствата

„ Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините . Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира . Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за..

публикувано на 03.12.20 в 12:46

Как ще се променят пенсиите на над 150 000 души

154 000 пенсионери с пенсии в намален размер заради осигуряване в частен пенсионен фонд ще могат да поискат догодина Националният осигурителен институт (НОИ) да им преизчисли пенсията, при условие че прехвърлят парите си за втора пенсия към държавното осигуряване. Това обаче ще благоприятно само за една трета от хората, за останалите..

публикувано на 03.12.20 в 12:37

Депутатите няма да изслушват премиера за ваксините

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на „БСП за България“ в дневния ред на Народното събрание да се включи изслушване на премиера Бойко Борисов за технологичните параметри на договаряните ваксини, в това число количествата, както и изискванията към тяхното транспортиране. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП..

обновено на 03.12.20 в 12:32

Подкрепата за бизнеса бе обсъдена на работно съвещание при премиера

Напредъкът по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса беше тема на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Европейският банков орган разреши българският бизнес да ползва кредитния мораториум и да отложи плащането на лихви или главници по заемите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това е една от най-силните икономически..

публикувано на 03.12.20 в 12:28