Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва успешна година за археологията на острова

Снимката е от древния град-царство Курион
Снимка: Бранислава Бобанац

Римско светилище на морските нимфи, праисторическа фурна-барбекю, византийски манастирски комплекс са само част от археологическите разкрития в Кипър през 2014 г. Изминалата година бе определена като много успешна за историческите проучвания на острова. Археологическите експедиции ще продължат работата си и през 2015 г.

Сред най-успешните археологически мисии е тази в района на британската военновъздушна база "Акротири", където се проучва манастирски комплекс от 7-ми век. През изминалата година бяха разкопани основите на църква в южното му крило, а все още предстоят проучванията в източното и северното крило, където се очаква да бъде открита главната църква на целия комплекс. Според Департамента по античността на Кипър мястото на разкопките е около 3 пъти по-голямо от Уестминстърското абатство и може да се окаже една от най-значимите исторически находки за Кипър, уникален паметник не само за острова, но и за цялата византийска история и археология.

Римско светилище, посветено на водните нимфи, павиран римски път, древни магазини и сгради е приносът на австралийски археолози, работещи през 2014 г. на площадката на древния театър в античния град Неа Пафос, столица на Кипър в елинистическата и римската епохи. Мисията ще продължи разкопките през тази година.

Грънчарски предмети, фини керамични изделия, амфори, съдове за готвене, статуетки от теракота, монети и метални предмети, датирани от края на втория до средата на първия век преди новата ера, също бяха намерени при археологическо проучване в Неа Пафос.

В работата си близо до Пафос археологически екип от Единбург разкри праисторическа фурна – барбекю, използвано от местните ловци. Най-ранните артефакти на мястото са датирани от около 8000 г. пр.н.е. до 7000 г. пр.н.е.

Древна гробница, използвана и през римско време, бе открита в района на град Лимасол, по време на канализационни работи. В нея са намерени скелети на около 15 души, глинени и стъклени съдове, скъпоценни камъни, лични вещи на мъртвите. 

В края на 2014 г. завърши и петият сезон на проучвания в планината Тродос. Сред резултатите от него са голяма каменна конструкция, идентифициране на ранна каменна резба, многобройни каменни оръдия, както и голямо количество животински кости.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Очаква се поредна сушава година за Кипър

Кипър навлиза в поредната си сушава година. 2015-та започва с два пъти по-малко водни запаси в язовирите в сравнение с началото на 2014-та, която бе обявена за най-сушавата година за последното десетилетие. Компенсации в размер на 16 млн. евро..

публикувано на 04.01.15 в 15:51

Кипър продължава активно енергийната си програма

Кипър предупреди Турция, че ако отново влезе в изключителната му икономическа зона, няма да има шансове за възобновяване на мирните преговори, които се водят с посредничеството на ООН. След като се изтегли от зоната на Кипър, турският сеизмологичен кораб..

публикувано на 02.01.15 в 18:50

Първото бебе за 2015-е година в Кипър е българче

Първото бебе за 2015-е година в Кипър е българче. Най-малката нашенка пристигна на Острова на Афродита заедно с празничните поздравления, само 5 минути след началото на новата година. Малката Мартина стана най-скъпият новогодишен подарък за..

публикувано на 02.01.15 в 11:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в..

публикувано на 27.09.24 в 19:50

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по..

публикувано на 27.09.24 в 19:38
Володимр Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната

Доналд Тръмп обеща да сложи бърз край на войната в Украйна, ако спечели втори президентски мандат. Това е война, която никога не трябваше да се случва и ние ще я решим, каза кандидатът за президент на републиканците след като се срещна в Ню..

публикувано на 27.09.24 в 19:31
Виза Недялкова

Виза Недялкова: Има "кръвопускане" от журналистиката към други занимания

Има "кръвопускане" от журналистиката към други занимания, като политически пиар. Много добри журналисти минаха към различни партии да създават образа на техните началници, също и в рекламата.  На мен не ми е много приятно да говоря против колегите,..

публикувано на 27.09.24 в 19:31

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари в Бейрут

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари по южните предградия на ливанската столица Бейрут.  В града са чути силни експлозии, на места се издигат гъсти кълба дим, предават кореспонденти на световните агенции.  Телевизия, свързана с..

публикувано на 27.09.24 в 19:04
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги..

публикувано на 27.09.24 в 17:55