Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кръстев: Съкращенията в НИНКН ще го компрометират

Сегашните съкращенията ще компрометират Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като той няма да е в състояние да изпълнява задълженията си, каза преподавателят по опазване на архитектурното наследство проф. Тодор Кръстев в коментар на заповедта за намаляване на числеността на персонала на Националния институт за недвижимо културно наследство с 12 щатни бройки от 1-ви март тази година.

В ход е една кампания за демонизиране на Института и тя се води от Божидар Димитров. В многобройни интервюта той твърди, че в Института има 5-6 архитекта със съмнителна квалификация, които са корумпирани, а ИКОМОС-България била най-корумпираната организация в България. Тази поредица от събития има обща цел и една възможна цел е например превръщането на Института в един послушен експертен инструмент, който да изпълнява всякакви поръчки. Друга възможна цел е Институтът да бъде закрит. Тогава решенията за куктурните ценности ще се взимат само на политическо ниво в Министерство на културата и точно това предлага Божидар Димитров. И в двата случая обаче вече всичко може да се случи с българското културно наследство. Трябва да осъзнаем, че добър или лош, защото има много критики към Института, той е единственият експертен държавен орган, призван да брани от името на държавата експертното начало в областта на опазването на културното наследство. В момента се руши една важна институция, каза той.

Проф. Кръстев обясни и ролята на Института: Съкращенията в Института трябва да се разгледат в един малко по-широк контекст. Преди всичко трябва да се зададе въпросът каква е ролята на Института в националната система за опазване и що за Институт е това? Той е единственият у нас държавен експертен орган за опазване на недвижимото културно наследство. Преди всичко функциите му са научни, изследователски и експертни. Без него съдбата на културното наследство е абсолютно несигурна. Без него системата за опазване просто се разпада. Ако няма правила, всичко е възможно. Освен това той има и административни функции за съгласуване на планове, проекти, издава документи, справки, т.е. Институтът има една свръхзадача – да брани културното наследство от името на държавата, според международни принципи на реставрация. Трябва обаче да се запитаме при какви условия се осъществява тази дейност след 1990-а година? Тогава започна един мощен строителен натиск върху историческите центрове. След 2007-а година се появи един нов момент на усвояване на европейски фондове. Беше открита формулата за превръщане на културното наследство в туристическа атракция, но не чрез научна реставрация, а чрез строителство на измислени крепости, т.е. хипотетични реконструкции. Тази практика се ползва с политическа подкрепа. Проблемът е, че това се случва в пълно противоречие с международните принципи, конвенции и т.н., затова експертната общност от реставратори реагира и се противопостави.

Проф. Кръстев смята още, че еднаквото съкращаване на персонала във всички институции означава, че държавата няма приоритети: Загубата на културни и природни ценности и на човешки животи е необратима. Някъде може съкращенията да бъдат 50%, другаде може би изобщо не трябва да има, тъй като това засяга обществения интерес. И двойно да се увеличат бройките на Института, всъщност няма да има особена полза, защото там реално трябва да се направи реформа. Необходим е един цялостен анализ на днешната политика за опазване на културното наследство. В рамките на дебата, трябва да се анализира и днешната система за управление и мястото на Института в нея. На второ място – на тази база трябва да се изработи стратегия за опазване на културното наследство в България. Трето – държавата трябва да помогне на Института да изпълнява своите функции, като го реформира.

Цялото интервю на Лили Маринкова с проф. Тодор Кръстев чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-малко от половината британци вярват на медиите за Covid-19

По-малко от половината британци имат доверие на медиите като източник на информация за Covid-19, съобщи институтът за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд. Доверието в медиите като източник на информация за пандемията през август спадна до 45 процента от 57 процента през април. През същия период всекидневното използване на..

публикувано на 27.10.20 в 18:02

За първи път от 20 години Израел строи жилища на Западния бряг

Израел ще строи за пръв път от близо 20 години нови жилища за евреи в квартал на Хеброн на Западния бряг, съобщи борещата се срещу колонизацията неправителствена организация "Мир сега", цитирана от "Франс прес". Според нея израелските власти са уведомили на 25 октомври съда в Ерусалим, че ще бъдат издадени разрешителни за строеж на 31 жилища в старата..

публикувано на 27.10.20 в 17:58

Рекорден брой смъртни случаи в Русия

В Русия беше отчетен рекорден брой смъртни случаи от коронавирус от началото на пандемията – 320 души за денонощие. Санитарните власти препоръчаха нови ограничителни мерки. Носенето на маски на оживени обществени места и в градския транспорт става задължително от утре на територията на цялата страна. Препоръчва се и затваряне на..

публикувано на 27.10.20 в 17:52

Преболедувалите Covid-19 могат да дарят плазма в Националния център

Реконвалесцентна плазма може да се дари в Националния център по трансфузионна хематология. Даряването на реконвалесцентна плазма може да помогне за лечението на пациенти с COVID-19. Дарителите трябва да са на възраст между 18 и 55 години, да са минали не по-малко от 40 дни след положителния PCR тест; здравословното им състояние да не изисква прием на..

публикувано на 27.10.20 в 17:51

Полицията в Гърция патрулира денонощно за спазване на здравните мерки

Гръцката полиция патрулира денонощно за спазване на вечерния час и здравните мерки. Повечето заразени в Северна Гърция са млади хора до 27 години. Масово тестват населението в рисковите райони . Глобяват за непоставена маска на пътниците в леките автомобили. По всяка вероятност в следващите дни броят на новозаразените в Гърция..

публикувано на 27.10.20 в 17:48

Протести във Филаделфия след убийство на афроамериканец от полицията

Протести избухнаха във Филаделфия след убийството на афроамериканец от полицията. Над 10 души бяха задържани, а повече от 30 полицаи - ранени, предаде "Асошиейтед прес". 27-годишният Уолтър Уолъс бил застрелян, след като отказал да се подчини на полицейска заповед да хвърли ножа, който държал. Инцидентът, който станал вчера следобед, бил заснет от..

публикувано на 27.10.20 в 17:47

Covid ситуацията в Смолян и в Русе

„ Имаме капацитет да приемем още пациенти. Сега капацитетът е запълнен 50%. През лятото имахме доста случаи, колегите натрупаха опит, но персоналът е изморен. Засега нямаме засегнат от заболяването персонал. Продължаваме да работим“. Това каза пред БНР д-р Милен Даракчиев, директор на болницата в Смолян. По думите му лечебното..

публикувано на 27.10.20 в 17:43