Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Георги Лозанов препоръча на ръководството на БНР да търси възстановяване на диалога в Радиото

Снимка: Кирчо Стоичков

Председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов препоръча на ръководството на БНР да търси начин за възстановяване на диалога в Радиото. На двучасова среща в СЕМ беше обсъдено нарастващото недоволство в медията. 

Работещи от БНР от 10 дни излизат на протест на "Драган Цанков" 4 с настояване за оставката на генералния директор Радослав Янкулов и на членовете на Управителния съвет заради "некомпетентно и непрозрачно управление на обществената медия".

Днешната среща беше по инициатива на ръководството на Радиото. В началото генералният директор Радослав Янкулов обясни как се е стигнало до десетпроцентното съкращаване на разходите за персонал в БНР и беше категоричен, че това, което сме направили, не е провал, това беше постигнато с цената на максимални усилия. Според него няма нищо добро в това да бръкнеш в джоба на човек, но в същото време не се е стигнало до съкращаване на хора. Той изрази несъгласие с обвиненията към него в тоталитарно управление и нарече това смехотворно

Според Христин Стрижлев, член на УС на БНР, ако не бяха намалени хонорарите в Радиото, а се беше стигнало до съкращаване на хора, 360 души щяха да останат на улицата. 

Анюта Качева, също член на УС на БНР каза, че е за качествена реформа в Радиото, но ако тя се случи, в БНР трябва да останат да работят 800 души. В момента в Българското национално радио на трудов договор работят 1480. Ако бяхме съкратили 360 човека, само пет или десет от тях обаче щяха да си намерят работа, каза още Качева. 

Според председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов последните обявени мерки от страна на УС на БНР за структурно, финансово и организационно усъвършенстване на дейността на БНР са добри, но е трябвало да се случат преди ескалацията на напрежението. Търсете ходове, бързи ходове, препоръча Лозанов и призова активно в диалога да се включи и директорът на програма "Хоризонт".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НСТС обсъжда проекта на Бюджет за 2021

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание онлайн, на което социалните партньори ще обсъдят проекта на държавен бюджет за 2021 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за догодина. Синдикатите, бизнесът и правителството ще разискват и по финансирането..

обновено на 27.10.20 в 11:10

Четирима върховни съдии с коронавирус

Четирима съдии от Върховния административен съд са с положителен резултат за коронавирус. Това каза пред колегите си от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет председателят на съда Георги Чолаков. Той предупреди, че заради увеличаващия се брой на положителни за Covid-19 работата в системата на административното правораздаване се организира все..

публикувано на 27.10.20 в 10:54
Андон Балтаков в СЕМ

Балтаков в писмо до Банов: Провидях противоположните ни схващания

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков сподели в социалните мрежи отворено писмо до министъра на културата Боил Банов.  Публикуваме целия текст: "Министерство на културата Уважаеми г-н Банов, Позволявам си да Ви напиша това писмо, защото се опасявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за..

публикувано на 27.10.20 в 10:32

Конференция "Бележити бесарабски българи" се проведе онлайн в Кишинев

Международна научна конференция "Бележити бесарабски българи" се проведе онлайн в столицата на Молдова Кишинев.  Научното събитие е посветено на Деня на бесарабските българи 29 октомври и Деня на народните будители 1 ноември.  Конференцията е организирана от Научното дружество на българистите в Молдова и основната й цел да се..

публикувано на 27.10.20 в 10:23

Google отбеляза рождението на откривателя на Lactobacterium bulgaricum

Google отбелязва днес рождението на д-р Стамен Григоров - български микробиолог и лекар, известен като откривател на микроорганизъма, предизвикващ образуване на кисело мляко,  Lactobacterium bulgaricum. Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, среща се свободно в природата на България.  Бактерията е описана за първи път..

публикувано на 27.10.20 в 10:21

КАТ: Гъста мъгла на АМ "Струма", намалете скоростта

От полицията в Благоевград  предупреждават шофьорите да бъдат особено внимателни и да намалят скоростта по автоматистрала "Струма" заради гъста мъгла в района на Сандански.  На място има позициониран  автомобил на полицейски патрул с включени светлини.

публикувано на 27.10.20 в 10:10
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Подходът към заведенията сега е по-балансиран и регионален

„ Самото подпомагане с различни мерки от държавата не трябва да се ръководи от това доколко едни сектор е важен, а доколко е пострадал “, посочи в „Преди всички“ Калоян Стайков, старши икономист от Института за пазарна икономика,  във връзка с затварянето на нощните клубове и заведения. „120 хиляди души са заетите в ресторантьорския сектор...

публикувано на 27.10.20 в 09:56