Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Animal Rescue Sofia" обмисля създаването на приют за малтретирани коне

БАБХ подкрепя идеята и обеща да съдейства за реализацията на проекта

Кончето Пени
Снимка: Надя Станчева

Неправителствената организация "Animal Rescue Sofia”, която от 5 години спасява, лекува и задомява бездомни животни, обмисля създаването на приют за малтретирани  коне. Идеята e подкрепена от съмишленици на природозащитниците, както и от някои от отговорните институции в България. 


Надя Станчева от "Animal Rescue Sofia” (ARS) обясни пред "Хоризонт”, че идеята за създаване на приют за малтретирани и безстопанствени коне се е зародила след  получен сигнал за скитаща се кобила. От разговор с представители на общината в съответния град е станало ясно, че те няма къде да настанят животното и призовавали ARS да се погрижат за него. Надя приютява в двора на къщата си кобилата, за да не пада никога повече под тежката каруца, и я кръщава Пени. След това Надя прибира и коня Силенцио, отклонен в последния момент от пътя към месокомбината.

Според нормативна уредба при установяване на жестокост към животно, последното може да подлежи на отнемане от стопаните му. Надя Станчева обясни защо това действие невинаги се прилага на практика, въпреки че присъства в правната теория:

Проблемът е, че, ако кон бъде конфискуван от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), той няма къде да отиде. Не може да се паркира пред Агенцията един кон и да стои. Дори и когато е конфискуван, нищо не го чака. Това е и основната причина, заради която не се конфискуват животни, или поне така се надяваме. Единственият случай, в който се наложи да потърсим съдействие от БАБХ, те се отзоваха на момента. Желание да се работи по този проблем има, но наистина няма какво да се направи след това.

За създаването на дом за малтретирани коне ARS има нужда от обществена подкрепа, съдействие от страна на отговорните институции и от достатъчно голяма площ за животните:

Това, от което ние ще имаме нужда, е малък имот, на който да могат да се построят конюшни, граничещ с по-голям имот, на който те да могат да пасат. Столичната община дава под аренда много имоти, основно на земеделски стопани, които отглеждат животни, включително коне. Нашата идея е, ако успеем да намерим такъв имот, да проведем разговори със Столичната община и той да ни се отдаде, дори и под аренда - ливади, на които да могат да пасат тези коне. В предварителния разговор, който проведохме с общината, те останаха доста доволни от нашата идея, обясни Надя Станчева.

СнимкаНачалникът на отдел “Хуманно отношение към животните“ към Българската агенция по безопасност на храните д-р Петя Петкова напълно подкрепя идеята за създаване на приют за коне:

Това, което на този етап можем да направим - животното се предава на отговорно пазене на лица, които могат да положат грижата за него. По този начин ние гарантираме, че ще бъде прекратена практиката на малтретиране или жестокост към това животно и за него ще бъдат положени необходимите грижи. В много от случаите нямаме доказване на собствеността – животното не е идентифицирано, не е регистрирано и в тези случаи, лицата, на които е дадено животното, продължава да се грижат за него. В тези казуси един такъв приют ще бъде наистина добре дошъл, защото по най-бързия начин ще бъде осигурен дом за нуждаещите се животни.

От Българската агенция по безопасност на храните обещаха да помогнат по всякакъв начин за създаването на приют за коне. Надя Станчева призова специалисти по отглеждането на коне да дават съвети на екипа на ARS, за да имат готовност през пролетта да започнат реализацията на проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

Вълшебните "Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта „Гласове и струни“ в зала България

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в Зала „България“ на 3 април.  Идеята за струнен квартет,  не е да е съпровождащ фактор нито хора, а и квартетът и хора са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14

Денков, Габриел и Тагарев за Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. 

публикувано на 29.03.24 в 11:46