Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Къртис: Възможно е да е започнала вече Трета световна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според доцент Стивън Къртис, преподавател по международни отношения в Лондонския университет, е възможно чрез събитията в Сирия да е започнала Третата световна война. В интервю за "Хоризонт" той уточни:
Надявам се да не се стигне дотам, защото такава война ще бъде катастрофална. Живеем в свят с ядрени оръжия в ръцете на големи сили. Има и мнение, че Третата световна война вече е започнала и това би могло да не е точно война между Великите сили, а съвкупност от отделни войни, започнали в отделни страни, които по-късно са прехвърлили границите. Така че, ако вече е започнала Третата световна война, би могла да бъде нещо съвсем различно от тези, които са в нашата историческа памет. Все пак се надявам здравият разум да надделее!

Според Къртис падналите преди няколко дни в Иран руски ракети, изстреляни от Каспийско море, няма да навредят на отношенията между двете страни.

Русия изгради доста близки връзки с Иран и Ирак. Видяхме това, след като тя изстреля ракети от Каспийско море. За тази цел ѝ трябваше разрешение от Иран, както и от Ирак, за да прелетят над тяхна територия. И все пак Русия остава твърде изолирана, особено що се отнася до западноевропейските и арабските страни като Саудитска Арабия, Турция и други държави от Персийския залив, които са настроени против Асад и подкрепят опозицията. Особено е интересно да се наблюдава Турция - тя беше в известна степен отворена към Русия през последните две десетилетия. Нещата обаче коренно се промениха след нарушаване на въздушното ѝ пространство от руски самолети. Сега Турция и Русия подкрепят двете противоположни страни в конфликта.

От бежанската вълна особено уязвима е Германия, която приема стотици хиляди бежанци, коментира Къртис и допълни

В известен смисъл това може да бъде положително - Германия е една от страните с най-ниска раждаемост сред западните държави и това би могло да даде нова динамика за развитието на икономиката и обществото в бъдеще. Не знам дали ще доведе до дестабилизация - това зависи от капацитета на страната да поеме това население и да му осигури добър живот.

Ученият е оптимист, че конфликтът в Сирия може да се реши на основата на реда след Студената война.  Според него, намесата на Русия в полза на Асад усложнява обстановката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

Полицейска операция срещу купуването на гласове ще тече през цялата предизборна кампания

публикувано на 27.09.24 в 14:25

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването "Хоризонт за вас"  приетите от парламента промени в Закона за здравето, с които се забранява..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS..

публикувано на 27.09.24 в 13:50

Във Великотърновско обещават, че няма да спрат протестите срещу безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново.  Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им...

публикувано на 27.09.24 в 13:45