Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Полша се очакват нови демонстрации заради закона за обществените медии

Директорът на полската национална телевизия бе сменен

В полската столица Варшава и други градове на страната ще се състоят поредните демонстрации срещу опитите на консервативното правителство да постави под свой контрол обществените медии. 
Полша предупреди Брюксел да не се намесва във вътрешните й дела въз основа на "пристрастни и политически ангажирани" информации, относно новия закон за обществените медии. Едновременно с това правителството, управлявано, от евроскептичната партия "Право и справедливост", назначи бивш депутат за ръководител на държавната телевизия. 
По-рано Европейската комисия поиска от Полша да обясни как новият закон отговаря на европейските правила за медийни свободи, като бе изразено безпокйство за спазването на основните демократични принципи. В отговор на писмото от Брюксел, полското министерство на външните работи заяви, че страната напълно признава медийните свободи и че на Европейската комисия може би е предоставена подвеждаща информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анджей Дуда

Полският президент подписа спорния медиен закон

Полският президент Анджей Дуда подписа спорния закон за обществените медии, съобщи неговата говорителка Малгожата Садурска , цитирана от Франс прес. По думите й за президента е важно обществените медии да са безпристрастни, обективни и надеждни...

публикувано на 07.01.16 в 16:03
доц. Спасимир Домарадски

Спасимир Домарадски: Не са изключени опити и за промяна на Конституцията на Полша

Напрежението в Полша произлиза до голяма степен от арогантната политика на предишните и от безогледните методи на сегашните управляващи, смята Спасимир Домарадски , доктор на политическите науки от Университета "Лазарски" във Варшава и сътрудник на..

публикувано на 09.01.16 в 11:56

Томаш Билецки: По-опасни от медийния закон са промените за полския конституционен съд

Колко сериозно новият медиен закон в Полша застрашава свободата на словото и независимостта на държавните медии? Кореспондентът на вестник „Газета Виборча“ в Брюксел Томаш Билецки казва в интервю за БНР, че всяка власт се опитва да оказва..

публикувано на 09.01.16 в 11:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11