Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Гяурова: Членовете на ВСС или не могат да осъзнаят какво става, или просто ги е страх

М. Екимджиев: Скандалът с есемеса е безобразие, обиждащо чувството на приличие

Снимка: Капитал


Това е грандиозен скандал за държавата и как през последно време, докато  си мислехме как тенденциозно се унищожават институциите и се размиват правомощията им,  в България това унищожаване вече се прехвърля на едно много по-високо ниво.  На практика се унищожава един от основните конституционни принципи, който е свързан с разделението на властите.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“  Биляна Гяурова от Института за правни инициативи по повод днешното съвещание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което беше взето решение Съветът  да не се самопроверява или да се проследи  дали негов член е изпратил скандалния есемес, препратен по-късно от премиера Бойко Борисов до председателя на Върховния касационен съд  Лозан Панов:

Оказва се, че в България нямаме разделение на законодателна, съдебна и изпълнителна власт  - всичко е абсолютно размито и няма никакви граници, а преминаването от власт към власт се извършва с една напълно безотговорна лекота, която е плашеща.

При членовете на ВСС има две посоки на мислене, като те или не могат да осъзнаят за какво става на въпрос или просто ги е страх, подчерта Гяурова и добави в коментар:
На практика ВСС е нещо като еквивалента на Министерския съвет, само че в съдебната власт и ако членовете му нямат гражданския морал и професионални рефлекс да реагират по правилния начин, а той е пълно осветляване на тази позорна комуникация, то това означава, че при тях има някакъв страх, който поражда неадекватни реакции.

СнимкаТова е безобразие, което обижда чувството на приличие на всеки нормален гражданин, допълни в коментар по темата в интервю за предаването “Нещо повече“ адвокат Михаил Екимджиевкато подчерта:

От случая с есемеса стана ясно, че държавата ни се определя не като правова държава с разделение на властите, а като бандитска шайка със заплахи и с брутално хулиганско поведение, защото аз не мога по друг начин да квалифицирам нахълтването на Бойко Борисов във ВСС без покана.


В нормалните държави кореспонденцията между хората и институциите, между служебните, длъжностни лица,  е служебна т.е. ако Бойко Борисов има да казва нещо на Лозан Панов, то трябва да стане с писмо със съответен изходящ номер, изведено от канцеларията на премиера и получено с входящ номер от канцеларията на председателя на Върховния касационен съд, 
допълни адвокатът.

Според Михаил Екимджиев общността трябва по-скоро да осъзнае болезнената необходимост от съдебна реформа, от която ще спечели  и  държавата, и обществото. Вместо това тук ще се борим с едно задкулисие, за съжаление, олицетворявано от хората, които ние сме поставили на власт.

Подробности от разговорите в ефир с Биляна Гяурова и Михаил Екимджиев, както и коментара на Силвия Великова по повод проведеното съвещание на ВВС , чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Без конкретно решение завърши извънредното съвещание на Висшия съдебен съвет

Нито един от членовете на Висшия съдебен съвет, които се събраха на извънредно работно съвещание, не призна да е пращал есемес на премиера Бойко Борисов . Съдебните кадровици се разделиха по въпроса - трябва ли да се извадят разпечатки на..

обновено на 18.01.16 в 18:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29