Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложбата "Вила Валдберта. Фротажи" разказва истории от миналото чрез отпечатъци

Снимка: Гьоте-институт

Гьоте институт представя изложбата на Соня Ковачева "Вила Валдберта. Фротажи“. Изложбата е резултат от мащабен проект за творчески обмен, иницииран от дружеството на жените в изкуството в Мюнхен. Престоят във "Вила Валдберта" в Мюнхен провокира три от участничките от българска страна -  Соня Ковачева, Камелия Спасова и Диана Иванова, които през 2013 година представят пред гостите на "Вила Валдберта" мултимедийна инсталация, включваща рисунки (фротажи), поезия и музика.

Авторката на софийската изложба Соня Ковачева разказа в предаването "Хоризонт до обед“, че е завършила текстил, но за първи път работи с този метод и го определи като вид вътрешен портрет на къщата и вид взимане на "пръстови отпечатъци“ от нея.

Фротажът е техника, свързана с триене на предмети върху хартия с графити и цветни моливи, от което се извлича техния образ. Това е някакъв вид палимпсест, разказа Камелия Спасова. За творческата нагласа да работиш в подобно алтернативно пространство тя обясни:

Интересна е възможността там да се случва съвместна работа на хора на изкуството от различни области. Творчеството вече е свързано със задруга, с диалог и вилата дава възможност за такива възникващи микросоциуми, които после се разпадат, но дават допълнителни ефекти. Така човек вижда лимитите на собственото си изкуство и ритуалите как работи другият.

Журналистът Диана Иванова разказа, че вилата е била закупена от успешен баварски лекар, който отива и живее в Ню Йорк. Той е бил ученик и последовател на Рентген. След Втората световна война вилата приютява бежанци, а впоследствие семейството я подарява на град Мюнхен, който я превръща в място за срещи на хора на изкуството.

Това, което направи Соня и пренася в София, е начин на пренасяне на паметта на местата. Тя създаде невероятно пространство, в което да се случи разказ, подчерта Диана Иванова.

Близо до "Вила Валдберта“ се намира вилата, в която Томас Ман е писал "Вълшебната планина“. Сега тя се намира в рамките на военно поделение, разказаха още гостите в студиото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Босият император” на сцената на София филм фест

„Това е  абсурдна комедия, която не е по вкуса на всички,  но аз обичам такива филми“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ продуцентът от българска страна на филма “ Босият император”. Премиерата е днес на откритата сцена на София филм фест, отложена от март месец заради пандемията. Режисьори, сценаристи и продуценти са Джесика Удуърт..

публикувано на 29.09.20 в 14:10
Боряна Ангелова-Игова

Книга за спортния ген вече и на българския пазар

"Книгата е световен бестселър, вече я имаме и на български език. Оказва се, че не генетиката е важна, а културата и обществото, в което се развива индивидът, за да има спортни постижения“ , каза в „Преди всички“ Боряна Ангелова-Игова, преподавател по философия в Националната спортна академия за книгата  на Дейвид Епстийн  “Спортният ген..

публикувано на 29.09.20 в 11:23

Нина Николина и „Магическите гласове“ с премиера на проекта „Традиции”

С новия документален концерт - спектакъл “Традиции”, Нина Николина възкресява традицията на народната песен и я прави достъпна за по-широка аудитория. В спектакъла звучат по нов начин, автентични народни песни   като „Излел е Дельо хайдутин”,  „ Седнало е Джоре“, „Бре Петрунко “, „Дилмано“, „ Полегнала е Тодора “, „Мори айда, айда“, „ Вечеряй..

публикувано на 29.09.20 в 10:59

Литературните постижения на писателката Ирина Одоевцева

Ирина Владимировна Одоевцева е руска поетеса, литературен критик, мемоарист, преводач. През 1922 година заедно със съпруга си поета Георгий Иванов заминава за Берлин, после - за Париж. През 1987 г. се връща в Ленинград. Сбъдва се мечтата на Одоевцева - книгите "По бреговете на Нева" и "По бреговете на Сена" да бъдат публикувани в Русия...

публикувано на 28.09.20 в 15:23

„Екстатичен тласък" - концептуален съвременен пърформанс

„Екстатичен тласък" - концептуален съвременен пърформанс е предназначен за екран – това е жанр в танцовото изкуство, който се появява още през 70-те и 80-те години“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ независимият артист от танцовата сфера за премиерата на "Екстатичен тласък" Станислав Генадиев. На 30 септември е премиерата на..

публикувано на 28.09.20 в 14:39

Филмът „Ново начало - себе си в другия“ разказва за доброто по време на криза

Всеотдайността на гражданския сектор в извънредните условия заради пандемията вдъхнови сюжета на документалния филм  „ Ново начало - себе си в другия“.   Автор на филма е Николай Василев, а оператор Борислав Георгиев.    „Самият филм  без патос и без да героиизира някого показва как пет организации помагат във времето на пандемията – това са..

публикувано на 25.09.20 в 12:22

Първо издание за българско изкуство АРТКО 19

На 26 и 27 септември на Платформа А6 на НДК ще се състои първото издание за българско изкуство АРТКО 19. Това съобщи в предаването „Преди всички“ Надежда Розева - организатор на изложението.  Над 100 съвременни автори и повече от 1000 произведения може да се видят на първото издание на изложението. Творците са подбрани чрез..

публикувано на 25.09.20 в 11:41