Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици българи се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

Снимка: БГНЕС
В родния град на Васил Левски Карлово се проведе митинг-поклонение по повод 143-тата годишнина от гибелта на Апостола. Венци и цветя бяха поднесени на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. 

В храма "Света Богородица" беше отслужена панихида в памет на великия българин. Именно тук – в църквата "Света Богородица" през 1859 година – Васил Иванов Кунчев е бил ръкоположен в йеродяконски сан и пее в хора. А както е известно, по-късно оставя расото и се посвещава на революционна дейност. Днес за тези събития напомня и големият стенопис на северната фасада на храма. 

Да отдадат почит на Апостола тази сутрин десетки ученици и граждани отдадоха почит на великия българин и пред Паметника на Левски в столицата.

Репортажите на Кремена Данева и Светослава Кузманова можете да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отбелязваме 143-годишнината от обесването на Васил Левски

Годишнината от обесването на Васил Левски ще бъде отбелязана в цяла Североизточна България днес. В Шумен възпоменанието и тържественият ритуал с полагане на венци и цветя започват в 11 ч. пред бюст-паметника на Апостола. Ще участват клуб „Традиция”,..

публикувано на 19.02.16 в 08:25
Паметникът на Васил Левски във Велико Търново

Отбелязваме 143-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в цялата страна, включително и в родния му град Карлово с възпоменателна церемония на едноименния площад тази вечер. Във Велико Търново ще се състои общоградско поклонение пред..

обновено на 18.02.16 в 17:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маркус Пипер

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост в Еврокомисията, след като заради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на критики на фона на стремежа си към втори мандат на поста, предаде АФП...

публикувано на 16.04.24 в 11:29
Петя Банкова

Отново отложиха мярката на бившата шефка на Митниците

Заради болен адвокат за втори път отложиха мерките за неотклонение на бившия директор на митниците Петя Банкова и хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  Те остават в ареста поне до четвъртък, когато мерките им ще се гледат от друг съдебен състав...

публикувано на 16.04.24 в 11:27

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно..

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Силистренци ще гледат премиерно нова интерпретация на "Криворазбраната цивилизация"

Добре познатия сюжет на пиесата "Криворазбраната цивилизация" силистренци ще имат възможност да гледат тази вечер от 19:00 часа на сцената на Драматично-кукления театър, но поднесен в стила на театралната клоунада. Въпреки това, посланието на..

публикувано на 16.04.24 в 10:18
Протест на журналисти в Атина, май 2016 г.

Гърция: Денонощие без новинарски емисии, журналистите искат скок на заплатите

Работещите във всички гръцки медии участват в 24-часова стачка, като част от призива на синдикатите за протести. Журналистите стачкуват днес, за да излъчват утре протестните демонстрации в страната. Всички медии прекратиха излъчването на..

публикувано на 16.04.24 в 10:04

Селски кметове от Кюстендилско - със собствен бюджет

Кметовете на села в община Кюстендил вече имат собствен бюджет - по 6 хил. лева за по-големите, и по 3 хил. лева - за по-малките населени места, както и  карти за безплатно гориво и за безплатно пътуване с междуградския и градския траспорт. Това..

публикувано на 16.04.24 в 09:54
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

За първи път бивш президент на САЩ се изправи пред наказателен съд

Доналд Тръмп стана първият, макар и бивш президент, който се изправи пред наказателен съд. Бившият президент и настоящ фаворит на Републиканската партия за нов мандат в Белия дом се изправи пред Върховния съд на щата Ню Йорк по обвинения, във..

публикувано на 16.04.24 в 09:53