Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Маринков: За Ердоган е важно промените в Конституцията да минат в атмосфера на напрежение

Боян Чуков: Турция няма да се осмели по никакъв начин да влезе в Сирия

От 2015 година в Турция е имало общо 14 атентата. Всеки има специфика и обикновено е обвързан с политическите събития – или предшества дадено политическо събитие, или завършва такова.

Това прогнозира в интервю за предаването "Събота 150" на "Хоризонт“ балканистът Бойко Маринков. Атентатът в Анкара от 17 февруари се различава от характерните за ПКК атентати, отбеляза той.

Атентатът на ПКК и веднага след това вторият атентат в Диарбекир показа и стила на ПКК. Това е взривяване на експлозиви под военни машини. Това е традицията на ПКК. Няма случай, в който кюрдски части да са извършвали атентат, със самоубийствен характер.

„Ястребите на свободата на Кюрдистан“ са по-радикални и са се отделили от ПКК през 2005 година.  Атентатите им обаче винаги са засягали морските курорти на Турция.

На много мощни обороти беше пусната медийната кампания за пряката връзка между кюрдското сирийско опълчение и атентата в Анкара. Самият атентат беше предшестван от няколко много мощни и радикални изказвания от президента Ердоган, който в един непривичен за дипломацията език попита САЩ на коя страна са – на страната на сирийските кюрди и техните организации или на страната на Турция.

Разговорът между Обама и Ердоган е продължил над час, посочи Маринков. Интерпретациите обаче са различни. Според едната, Турция има пълната подкрепа на САЩ в защита на сигурността си, а според другата – Анкара е била призована да се въздържа от пряка военна атака в конфликта в Сирия.

За Ердоган е изключително важно работата на Комисията по промяната в Конституцията, преходът ѝ през парламента и, евентуално, през референдум, да мине именно в такава атмосфера - на напрежение, на запазване на атмосферата: „отечеството в опасност“. Много тясно са свързани Бежанската криза, сирийската криза и кризата във вътрешното управление - търсенето на нов модел на вътрешно управление в Турция.

Маринков се съгласи с руския анализатор Леонид Исаев, че САЩ и Русия могат да се разберат помежду си, но не могат да влияят на регионалните си съюзници.

СнимкаЕкспертът по национална сигурност и външна политика Боян Чуков коментира, че френско-биртанският проект за независим Кюрдистан се е провалил, но остават руският или американският вариант.  Руските военни и американските военни поддържат връзка, за която мнозина предполагат, но не могат да докажат, категоричен е той. На дипломатичеко ниво също има контакти:

Как изиграха Мюнхенската среща Кери и Лавров? Когато всички очакваха, при откриването на срещата, да скочат върху руския представител господин Медведев, двамата се събраха настрани, разбраха се и оставиха пред свършен факт цялата останала публика. Тоест, вече виждаме, че въпросите в момента се решават между Вашингтон и Москва. За съжаление нашата южна съседка изпада във все по-тежка ситуация, но това вече е друг въпрос.

Турция няма да се осмели по никакъв начин да влезе в Сирия заедно със Саудитска арабия, коментира Чуков, който предрича само „дрънкане на оръжие“. Той цитира публикация на Робърт Пери  

Той казва, че е получил информация от американски "чувствителни служби", а се знае, че Робърт Пери работи много плътно с американското Военно разузнаване, че руснаците са заплашили Ердоган, че, ако той нахлуе в Сирия и заплаши по някакъв начин руския контингент, който се намира там, те ще употребят тактическо ядрено оръжие.

Турция не е президентска република и Ердоган взема решения, за които няма правомощия, допълни експертът. Според него Турция е допуснала грешка избирайки Давутоглу за първи дипломат, а по-късно и за премиер, защото дипломатическият му опит е само академичен.

Според мен, Ердоган в момента няма ясна стратегия. Той отиграва тактически всяка една ситуация. Неговите възможности за лавиране стават все по-тесни и по-тесни. Според мен той се намира точно преди сгромолясването на една политическа пирамида, която той изгради през последната година.

Освен кюрдите, в Турция има и други етноси, които „ще започнат да надигат глава“, прогнозира Чуков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54