Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи протестираха пред парламента

Снимка: БГНЕС

Полицаи протестираха тази вечер пред парламента, заради предстоящите реформи в МВР, които ще бъдат обсъждани утре в Народното събрание. Промените предвиждат намаляване на заплатите при пенсиониране от 20 на 12 и орязване на платения годишен отпуск с 5 дни. Относно исканията на служителите в МВР, полицаят в Трето районно полицейско управление в столицата Владимир Алексиев изтъкна:

Ние сме тук, тази вечер, за да изразим несъгласието си с подготвяните промени в закона за МВР, с които управляващите, без основание и мотиви, орязват граждански, социални, икономически и политически права, и интереси. Става въпрос за това, че мотивацията за работа в МВР непрекъснато намалява, което е резултат от управлението на системата и от непрекъснатите изменения на закона. А това води до липса на стабилност и сигурност в колегите какво ще се случи утре. Намаляват се дните за платен годишен отпуск, което води до невъзможност да се възстановят колегите след тежката работа, която вършат.

Полицаите раздаваха тази вечер на гражданите листовки, в които предупреждават хората, че България може да остане без пожарникари, спасители и полицаи, управленията в страната може да бъдат заключвани през нощта, а предложената реформа в МВР не гарантира качеството на услугата сигурност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Продължават полицейските протести и в страната

Пловдивските полицаи избраха нестандартен начин, за да изразят недоволството си от проектозакона за МВР. Протестиращите се събраха до едно от най-оживените кръстовища в града до Баня Старинна и при червен светофар раздаваха на шофьорите листовки с..

публикувано на 14.03.16 в 20:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00