Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работата на неправителствените организации в страната - страстта да помогнеш

Вчера в Пловдив се състоя първата среща на неправителствени организации, които работят устойчиво извън столицата в рискови области като бедност, насилие, малцинства, бежанци. Ден по-късно част от участниците споделиха своите мнения и коментари в предаването „Хоризонт до обед“.

Видях изключително работещи организации, самоотвержено и професионално работещи в много по-трудни условия от столичните, вършещи много повече работа и много точно прицелена работа, е мнението на политолога Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии след вчерашната среща.

Участник в нея беше и Лили Александриева – политически и културен антрополог:

Това, което ме впечатли, е, че най-работещите организации са тези, които работят в полза на жертвите на домашно насилие и трафика на хора. Те са доста в страната. Станали са повече в сравнение с 2000-та година. Другите области са доброволстване, което е една област абсолютно непозната в България, защото тя не влиза в образованието. Третата област са организации, свързани с хора с увреждания.

Фондация „Джендър инициативи“ работи в Пловдив с жертви на домашно насилие. Част от организацията е Рада Еленкова – Рашева. Тя обясни, че насилието в семейството се мултиплицира и пропуск на образователната ни система е, че в по-ранна възраст не се обясняват на децата взаимоотношенията между половете и как да разпознават насилието.

Кризисният център в Пловдив за жертви на насилие предлага възможност за настаняване на 9 души, което е изключително малко за целия регион, посочи Рада Еленкова – Рашева:

Ако трябва да следваме международните стандарти, принципът е, че трябва да има един кризисен център на 40 хиляди души. Ние имаме един кризисен център с 9 места на половин милион души. Това е проблем за цяла България, не само за Пловдив.

На работата с младите хора са се посветили Калина Христова и Димитър Бенев от Европейски център за иновации, образование, наука и култура в Габрово.

В работа с младите хора основно гледаме да им създадем условия и да им помогнем за придобиване на нови знания и умения, като организираме различни инициативи, обясни Димитър Бенев.

Според Калина Христова основните проблеми, с които се сблъскват младите хора, това са ниската степен на мотивация, липсата на перспектива за реализация в България и училищната среда.

С младежи от рискови групи работи неправителствената организация от Пловдив „Напредък 7“. Офисът се намира в близост до „Шекер махала“ и проблемите са всекидневно пред очите ни, казва Любен Иванов:

Много е важно да се работи в посока превенция на последваща проява или работа и мотивация в подкрепяща мрежа. Ако една жертва на насилие бъде оставена сама и не бъде подкрепена се засилва риска и възможността да стане самата тя агресор. Много често деца, отраснали в институции, които не са били подкрепени и нямат необходимата помощ от специалисти, мултиплицират този модел.

В друг пловдивски квартал - „Столипиново“ от година функционира социално предприятие. Целта е да се помогне на младите жени.

Липсата на образование и професионална квалификация на млади жени от „Столипиново“ е един от проблемите, който влачи след себе си и всички други последици, обясни Мария Шишкова, която е част от екипа, създал социалното предприятие.

По думите ѝ същността на социалните предприятия е решаването на социален проблем. Така в „Столипиново“ стартира проектът за обучение на жени без образование и квалификация в определен занаят.

Отскоро в шивашката работилница, която създават, работи Фанка Сандова, която от години е безработна. Казва, че иска да се научи и е горда от това, че работи. Убедена е, че с наученото тя ще успее да се реализира на пазара на труда.

Най-големият риск пред всички неправителствени организации в България, е че съществуват в България, в едно общество, което все още е враждебно към неправителствената организация, заключи Деян Кюранов. Според него този тип организации нямат обществен авторитет, смятат се за проводник на нещо тайнствено и подмолно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06