Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ прие процедурата за избор на генерален директор на БНР

Регулаторът поиска отчет за актуалното финансово състояние на Радиото

| обновено на 22.03.16 в 15:37
СЕМ

Съветът за електронни медии (СЕМ) прие процедурата за обявяване на конкурс за генерален директор на Българското национално радио (БНР). Освен изискванията, описани подробно в Закона за радио и телевизия, членовете на СЕМ решиха кандидатите за генерален директор на БНР да имат поне три години управленски стаж. 

Документи и концепции ще се приемат всеки ден от 1 до 15 април от 9.00 до 17.00 часа. Проверките за редовността на документите ще продължи до 20 април. До 10 май Съветът за електронни медии ще оповести допуснатите кандидати. Събеседванията с тях ще бъдат в рамките на три дни, а до 20 май Съветът за електронни медии трябва да избере кой ще бъде новият генерален директор на Българското национално радио.

Мария Стоянова от СЕМ поиска настоящото ръководство на радиото до края на тази седмица да изпрати в Съвета документ за актуалното финансово състояние на медията, който трябва да бъде качен на сайта на СЕМ:

Както и допълнително да споделят как са разпределени рекламното време, до каква степен то е разпродадено или не е разпродадено, въобще всички важни неща с финансовото състояние на Радиото към момента, разбира се, така че да дадем и възможност на кандидатите, като кандидатстват, да знаят за какво и така да съобразят своите концепции.

По предложение на Анюта Асенова, по време на събеседването журналисти от радиото ще могат да присъстват в залата и да задават въпроси. Това ще се случи в рамките на 30 минути за всеки един кандидат.

Гласуването на членовете на СЕМ за генерален директор ще е явно. При повече от трима кандидати СЕМ ще проведе двустепенно гласуване, което протича при следния ред: Измежду допуснатите до участие кандидати всеки член на СЕМ ще посочи трима, които подкрепя. Измежду тези трима, събрали най-много явен брой гласове, всеки член на СЕМ ще посочи кандидата, за който гласува, и за избран ще се счита този кандидат, който е получил най-малко три гласа. 

На пето поредно заседание СЕМ не гласува оставката на председателя Георги Лозанов, който в края на март поиска да се оттегли заради регистрацията на телевизия ПИК. Надзорниците не удължиха и отпуска му и от утре той трябва да е на работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иво Атанасов: За оставката на Георги Лозанов изглежда няма и да има решение

СЕМ ще приеме днес решение във връзка с процедурата за избор на нов генерален директор на БНР. На заседанието трябваше да се гласува за пореден път и оставката на Георги Лозанов, но Иво Атанасов от СЕМ изрази съмнение, че това ще се случи, защото един..

публикувано на 22.03.16 в 10:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на..

публикувано на 24.04.24 в 00:49