Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"За" и "против" концесията на летище София

Снимка: БГНЕС

Николай Василев – бивш министър на транспорта, заяви в предаването "12+3" на програма "Хоризонт", че не приема  нито един от мотивите на синдикатите за концесията на летище София:
 

Обявявам се изцяло в подкрепа на концесионера на това летище. На държавата по принцип не ѝ е работа да управлява търговски обекти, защото тя не го прави добре. Ако сега отидем на летище София, ще намерим десетки неща, които никой не харесва. Аз съм ги казвал в миналото на директора на летището, но какво от това. В държавни ръце тези обекти никога не са на световно ниво.

Василев допълни:

Синдикатите винаги са против подобни сделки, защото самите синдикати "виреят" най-добре в държавна среда. Те искат държавата да назначава служители, просто те предпочитат тази комунистическа среда за работа в едно предприятие. Концесионната процедура е конкурентна. Ще дойдат концесионери, които ще дадат най-добрите оферти за летище София. Те знаят много добре как се управляват летища. Това няма да им е нито първото, нито петото, което управляват и те много по-добре знаят какви ще са приходите.

Георги Свиленски от БСП заяви, че е против концесионирането на предприятието и това е позицията на БСП:

Не приемам обяснението, че заради лошото управление сега на летище София то трябва да бъде концесионирано. Просто трябва да се смени мениджмънтът, да дойдат хора, които разбират от това нещо и те трябва само да си вършат работата, за да се повишат резултатите и да спре да се източва летище София, защото то и в момента се източва. Не виждам причина точно това дружество да бъде концесионирано. То е печелившо и сега, въпреки всичките източвания, въпреки всичките кражби и лошо управление. Няма как да се съглася, че държавата трябва да абдикира от всички дейности. Ние сме свидетели, че и в икономиката на Запада вече се говори за връщане на държавата.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Николай Василев и Георги Свиленски можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма замърсяване на въздуха в района на Дупница

Няма превишаване на нормите за въздуха в района на Дупница, където в петък се запали градското сметище. Това показват и днес измерванията от мобилната автоматична станция. Отчетената средноденонощна концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух е 46 микрограма на куб. м при регламентирана средноденонощна норма от 50 микрограма на куб. м...

публикувано на 26.07.21 в 17:26

Започна почистването на коритото на р. Янтра във Велико Търново

Във Велико Търново тежка строителна техника започна почистването на коритото на река Янтра в чертите на града като превантивна мярка срещу наводнения.  В рамките на един месец трябва да приключи почистването и оформянето на бреговете на Янтра в урбанизираната територия на Велико Търново от Дъговия мост на Южния пътен възел до мостовото..

публикувано на 26.07.21 в 17:12
Радостин Василев

Проектоправителството ще бъде представено вероятно до края на седмицата

До края на седмицата вероятно ще има готов състав на правителство, излъчено от "Има такъв народ". Това прогнозира пред журналисти депутатът от партията на Слави Трифонов Радостин Василев: "Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има. Сигурно сме готови. Знаете, че нашия политически кабинет не го консултираме с други. Ние го предлагаме!..

публикувано на 26.07.21 в 16:35
Атанас Славов

Експертни групи от различни партии обсъдиха приоритетите в секторите "Социална и бюджетна политика" и "Правосъдие"

В рамките на преговорите за ново правителство експертни групи от различни партии са обсъдили приоритети в секторите "Социална и бюджетна политика" и "Правосъдие". На срещата в сектор "Правосъдие" е обсъден вариант за предсрочно прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет, обяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов. По думите..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Зачестяват пожарите в Ямболско

Зачестяват пожарите в равнинната част на Ямболска област. Изоставените къщи и дворни места с висока растителност са основният риск за възникване на огнища в малките населени места. Сушата, вятърът и човешката небрежност са причина за бързото разпалване на огнищата. В община Тунджа, където обработваемите земи са над 1 млн. декара, и тази година..

публикувано на 26.07.21 в 16:03

До пет учебни дни за ученически пътувания

От следващата учебна година за ученически пътувания ще могат да се използват до пет учебни дни, съобщават от Министерство на образованието. Правилото важи за всички класове. Общо пет наредби за средното образование са предложени за обществено обсъждане днес. Освен броя дни за зелено училище, от предстоящата учебна година задължителни ще..

публикувано на 26.07.21 в 15:49
Симеон Дянков

Симеон Дянков: Промяната, която очаква част от народа, не се вижда

" Промяната, която очаква част от народа, не се вижда ".  Това заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш финансов министър и обясни причината за тази своя констатация: "Нови партии дойдоха с претенции за нов модел на управление, а започват да работят с партии на статуквото, за да организират евентуален нов кабинет. От друга страна - за новия кабинет се..

публикувано на 26.07.21 в 15:22