"За" и "против" концесията на летище София

Снимка: БГНЕС

Николай Василев – бивш министър на транспорта, заяви в предаването "12+3" на програма "Хоризонт", че не приема  нито един от мотивите на синдикатите за концесията на летище София:
 

Обявявам се изцяло в подкрепа на концесионера на това летище. На държавата по принцип не ѝ е работа да управлява търговски обекти, защото тя не го прави добре. Ако сега отидем на летище София, ще намерим десетки неща, които никой не харесва. Аз съм ги казвал в миналото на директора на летището, но какво от това. В държавни ръце тези обекти никога не са на световно ниво.

Василев допълни:

Синдикатите винаги са против подобни сделки, защото самите синдикати "виреят" най-добре в държавна среда. Те искат държавата да назначава служители, просто те предпочитат тази комунистическа среда за работа в едно предприятие. Концесионната процедура е конкурентна. Ще дойдат концесионери, които ще дадат най-добрите оферти за летище София. Те знаят много добре как се управляват летища. Това няма да им е нито първото, нито петото, което управляват и те много по-добре знаят какви ще са приходите.

Георги Свиленски от БСП заяви, че е против концесионирането на предприятието и това е позицията на БСП:

Не приемам обяснението, че заради лошото управление сега на летище София то трябва да бъде концесионирано. Просто трябва да се смени мениджмънтът, да дойдат хора, които разбират от това нещо и те трябва само да си вършат работата, за да се повишат резултатите и да спре да се източва летище София, защото то и в момента се източва. Не виждам причина точно това дружество да бъде концесионирано. То е печелившо и сега, въпреки всичките източвания, въпреки всичките кражби и лошо управление. Няма как да се съглася, че държавата трябва да абдикира от всички дейности. Ние сме свидетели, че и в икономиката на Запада вече се говори за връщане на държавата.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Николай Василев и Георги Свиленски можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33