Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водеща тема в седмичния брой на вестник "Капитал" е резултатът от проведените стрес тестове на банковия сектор у нас, който беше оповестен миналата седмица.

"Какво не показа проверките на банките", пита изданието и допълва, че "според БНБ секторът е средно здрав,  но бяха прикрити индивидуални проблеми". Седмичникът коментира, че основният резултат от стрес тестовете "се оказва смекчено поднесена картина с леко пиар захаросване. Това осигури изпълняването на една от ключовите задачи на БНБ - да пази финансовата стабилност. След оповестяването няма паника, няма тегления, но главната цел - да се върне доверието в централната банка като институция, отново остава неизпълнена. БНБ в началото тръгна със заявка за пълна прозрачност, но финално публикува по няколко недостатъчни числа за всяка банка".

"Край на терора с банковите такси", пише вестник "Банкер". Изданието пояснява, че по-малко от месец остава до влизането в сила на новите изисквания на Закона за платежните услуги. Т.нар. "приемливи" такси трябва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите, събирани от банките у нас, изчислени за предходната календарна година, уточнява седмичникът.

"Заплатите във Видин са почти двойно по-ниски от софийските. В 7 области средното възнаграждение все още не може да достигне 700 лева", четем на първа страница на вестник "Сега". Изданието се позовава на данни от статистиката за второто тримесечие на годината и пояснява, че средното възнаграждение в Северозападна България е по-близо до минималната заплата отколкото до средната.

"Поредна скандална поръчка на министър". Замесен в скандални инциденти, син на изгонен от ГЕРБ партиен активист, ще ремонтира паркинга на Министерството на икономиката, съобщава вестник "Дума".

Теоретичните изпити за шофьори ще се провеждат само в кабинетите на автомобилната администрация, пише "Стандарт". Изискването влиза в сила от днес като "целта е да се намали корупцията при изкарване на шофьорска книжка".

"София посрещна първия в света туристически електромотор", съобщава вестник "Труд". "Той разполага със сменяеми батерии, като може да измине над 380 километра само с едно зареждане. Иновацията е дело на екип от студенти от Техническия университет в Айндховен, Холандия. За да покажат изобретението, те тръгват на околосветска обиколка. Целта им е в рамките на 80 дни да заминат 26 хиляди километра. Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева заявява, че през 2015-а се отчита ръст на купените хибриди с 44% спрямо минали години, допълва още "Труд".

"Внуци на ветерани продават медалите им в нета", показва проверка на вестник "Монитор". В един от сайтовете за онлайн търговия има над 2 хиляди наши военни отличия, посочва изданието.

"Избраха Мариус Донкин за шеф на Народния театър, чака подпис на Рашидов. Две години трупата няма директор", пише вестник "24 часа". Всекидневникът цитира председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев, който казва, че "Донкин ще даде нов тласък на репертоара и ще привлече нови имена - режисьори и актьори".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждани на РСМ, Израел, Турция и Сърбия влизат у нас с PCR и сертификат

От днес гражданите на Република Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия, които са в червената зона на заболеваемост от Covid, ще могат да влизат в България с валиден цифров сертификат, заедно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа предварително PCR изследване. Това е разпоредба на министъра на здравеопазването Асена Сербезова ...

публикувано на 20.01.22 в 07:43

Депутатите разглеждат на първо четене промени в закона за ДДС

Депутатите ще обсъдят днес в пленарна зала на първо четене промени в закона за данък върху добавената стойност. С част от тях се регламентира възможността за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт. С измененията в закона за данък върху добавената стойност се цели да се въведат изисквания на няколко евродирективи...

публикувано на 20.01.22 в 07:41
Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Заседание на щаба за борба с Covid-19 в Плевен

В Плевен днес ще заседава Oбластният кризисен щаб за борба с Covid-19, тъй като в областта се наблюдава увеличено ниво на заболеваемост от Covid-19. Най-много новозаразените са в Плевен. От 14 януари кметът Георг Спартански преустанови масовите прояви в залите общинска собственост. В Университетската болница „Д-р Георги Странски“ има натиск, но..

публикувано на 20.01.22 в 07:37
Министерски съвет

МС обсъжда промени в Закона за водите и Закона за електронното управление

На редовното си заседание днес правителството ще разгледа промени в Закона за водите, както и изменение и допълнение в Закона за електронното управление. С промени в Закона за водите ще бъде удължен срокът на действие на плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения. Целта на поправките е..

публикувано на 20.01.22 в 07:32

Спира плановият прием в болниците в Пловдив и региона

От днес се преустановява плановият прием в болниците в Пловдив и региона. Това реши Областният оперативния щаб. Регионалната здравна инспекция стриктно ще следи за нивата на заразяване при децата в различните възрастови групи, защото се очаква обстановката да се влоши. Към вчерашна дата Covid заразените в Пловдивска област са 961 души на 100..

обновено на 20.01.22 в 07:29
Омикрон

Пет области са близо до въвеждане на допълнителни Covid мерки

По-строги противоепидемични мерки могат да влязат в сила до 5 дни в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра, ако се запази тенденцията към увеличение броя на новозаразените в тези райони. В София се предвижда увеличаване с 10 % на леглата за лечение на болни с Covid-19 и засилване на контрола за носене на маски в градския..

публикувано на 20.01.22 в 07:25

Депутатите обсъждат намаляване броя на членовете на КЕВР

Намаляване на броя на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране от 9 на 5 - това предвиждат  промените в Закона за енергетиката, които ще разгледа на първо четене парламентарната енергийна комисия. В момента председателят на регулатора Иван Иванов и един от комисарите - Евгения Харитонова, са с изтекъл мандат. За да може..

публикувано на 20.01.22 в 07:23
Подкасти от БНР