Художничката Боряна Корчева избра номадския начин на живот

Художничката Боряна Корчева откри изложбата си „Нежни сблъсъци“ в шоурума на бул. „Арсеналски“ 9 в София. Тя ще бъде отворена до 24 септември.

Авторката има любопитна биография - работила е 16 години в Дубай, после е живяла на Бахамските острови, а от две години тя и съпругът ѝ са избрали номадския начин на живот и прекарват по 5-6 месеца в различни държави.

Странното е, че за този начин на живот не са необходими много средства. Освободихме се от възможно всички вещи, дадохме дома си под наем и с парите наемаме малки жилища на различни места. Идеята ни е не да бъдем туристи, а да заживеем с ритъма на страната, да пазаруваме от местните магазини, да търсим контакти с местните хора и да създадем нови приятелства, разказа художничката.

На въпрос какво е съдържанието на куфара ѝ, когато тръгва към следващата дестинация, събеседничката отговори: В куфарите ни има малко дрехи, обувки за бягане, бански костюми задължително, слънчеви очила, компютрите ни, киндъл за четене, всичко е сведено до един минимум. Трябва да ви кажа, че вече на третия преход, а вече сме на трета дестинация, мога да мина с по-малко от 23-те килограма, ограничението на авиокомпаниите. От всичко човек най-малко се нуждае от дрехи и неща. Навсякъде можеш да си купиш още една тениска, ако старата не става.

До този момент семейството е живяло на номадския принцип в Испания и Чили, а третата дестинация е България. В куфара си Боряна Корчева може да носи само акварелни бои и четки. Ограниченията във физическите възможности наостри мисленето ми, накара ме да тръгна в други посоки и резултатът е серията, която представям в България, обясни художничката.

Запитана дали тази страст към номадския начин на живот не е продиктувана от кризата на средната възраст, Боряна Корчева отговори: Когато навлезем във втората половина от пътя, изведнъж времето започва да има други измерения. Възниква едно желание да живеем вече по-бавно, да се насладим на мига. Докато преди вечно бързаме, вечно гоним нещо, вечно търсим, искаме да постигнем непостижимото,  тази е точката , според мен, в която прекрачваме отвъд и разбираме, че всеки момент трябва да бъде разтеглен, изживян до последната капка.

Чуйте цялото интервю с Боряна Корчева за предаването „Графити по въздуха“ от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.