Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти обсъждат различните методи на културната съпротива срещу комунистическото управление през годините

Паметник на Съветската армия
Снимка: БГНЕС


​Професионалисти в различни области на науката и културата се събират на кръгла маса на тема „Културната опозиция срещу комунистическото управление и нейното наследство. Българският случай“. Дискусията започва в 15 ч. в Етнологическия институт към БАН, а входът е свободен за всички желаещи. Дискусията е част от проект "Кураж" на програма „Хоризонт 2020“.

За предаването „Хоризонт до обед“ историкът от БАН доц. д-р Анелия Касабова изтъкна, че в рамките на проекта ще бъде изготвен регистър от колекции , представящи различни форми на съпротива срещу режима:

Музиката е едно от полетата, но не само тя. В случая положителната страна на този проект е обхващането на всички културни области: кино, театър, музика, всекидневни форми на съпротива във всекидневния живот, форми на съпротива срещу етническа политика и етническо сегрегиране, тоест културата, но в цялото й разнообразие. Литературата разбира се.

Представянето на колекции не е свързано с пълното им дигитализиране, но в рамките на проекта се предвиждат фестивали, релана и виртуална изложба.

Проф. Улф Брунбауер допълни:

Една от целите на нашия проект е да покажем, че комунистическото време е много амбивалентно. Културната опозиция мисля, че е важен ресурс и днес. Наследството на културната опозиция е нещо, с което и сега трябва да се занимаем.

Михаил Груев, директор на Държавна агенция „Архиви“ сподели, че в масивите има малко данни за култура опозиция на режима:

Тук говорим само за отделни частни архиви или архивни фондове на знакови личности от културната опозиция. Да кажем в българския случай и в частност в Държавна агенция "Архиви" това е масивът на бившия президент Желю Желев, масивът на Радой Ралин и още няколко такива емблематични имена и случаи, но съотносимо това е нищожно по-малко с документите на самата държава.

Масивите на държавна агенция „архиви“ са проучени, но голяма част от архивите на културната опозиция са собственост на частни лица и неправителствени организации и би било добре да бъдат направени достъпни за бъдещи изследователи на периода, изтъкна Груев.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борис Панкин възражда и преосмисля посланията от „Коса”

"Вълнуващото е непреходно в този мюзикъл, заради музиката. Общо от онези дни и днес е неистовият стремеж на човекът към свобода, обич и хармония . Всички остри ръбове в живота ни тласкат към "Коса": да се обичаме и приемаме такива, каквито сме", споделя режисьорът  Борис Панкин в предаването "Сценична треска". 20 години след първото поставяне..

публикувано на 02.12.21 в 09:33
Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Генова - Димитров с успешен нов интеграл

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше осъществена българската радиопремиера на най-новия албум на световнопризнатото българско клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров . Избраната музика е на американската композиторка Ейми Бийч, живяла от 1867 до 1944 г. В компактдиска е събрано цялото творчество на авторката за клавирно дуо...

публикувано на 01.12.21 в 23:21

Димитър Косев откри цикъла "Гостуващи диригенти" на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти", който скоро ще отпразнува 60-годишнина, стартира нов цикъл - "Гостуващи диригенти".  Заради обявения национален траур на 24 ноември, концертът беше отложен с един ден, но това не попречи на верните почитатели на състава да запълнят залата на Военния клуб в столицата.  Поканата да открие поредицата беше към..

публикувано на 01.12.21 в 20:53
Кристоф Ешенбах

Диригентът Кристоф Ешенбах и пианистът Цимон Барто - за първи път в България

На 2 декември Софийската филхармония посреща двама прочути музиканти от световната сцена, а програмата включва две мащабни творби на Йоханес Брамс - Концерт за пиано и оркестър №2 и Симфония №4. Събитието е в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021. Едва ли можем да си представим двама по-различни артисти - 81-годишният Кристоф Ешенбах е..

публикувано на 01.12.21 в 15:40
Георги Рупчев

Петиция от интелектуалци да има улица на името на поета Георги Рупчев

В петиция от интелектуалци, поети, съмишленици и приятели на поета Георги Рупчев се предлага да бъде създадена  улица на името на нежния поет. Преди 20 години един от най-големите български поети Георги Рупчев си отиде, но поезията му продължава да бъде четена. Тя надхвърля времето, в което е писана, променя езика, променя разбирането за това..

публикувано на 01.12.21 в 13:41

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В шестото издание от 29-я сезон на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: - За големия режисьор и личност в българското музикално-сценично изкуство проф. Светозар Донев – разговор с оперетната артистка и директор на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Марияна Арсенова - Изкуствоведът..

обновено на 01.12.21 в 11:25
Людмил Ангелов

С класически концерт институт Сервантес отбелязва 30 години от създаването си

Институт Сервантес отбелязва 30 години от създаването си и 15 години от присъствието си в България представяйки на българската публика един концерт за цигулка и пиано. Той е под надслов - "Шедьоври от романтизма". В него ще участват виртуозният испански цигулар Хесус Рейна и маестро Людмил Ангелов (пиано). Концертът ще се проведе на 30..

публикувано на 30.11.21 в 15:15
Подкасти от БНР