Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експерти обсъждат различните методи на културната съпротива срещу комунистическото управление през годините

Паметник на Съветската армия
Снимка: БГНЕС


​Професионалисти в различни области на науката и културата се събират на кръгла маса на тема „Културната опозиция срещу комунистическото управление и нейното наследство. Българският случай“. Дискусията започва в 15 ч. в Етнологическия институт към БАН, а входът е свободен за всички желаещи. Дискусията е част от проект "Кураж" на програма „Хоризонт 2020“.

За предаването „Хоризонт до обед“ историкът от БАН доц. д-р Анелия Касабова изтъкна, че в рамките на проекта ще бъде изготвен регистър от колекции , представящи различни форми на съпротива срещу режима:

Музиката е едно от полетата, но не само тя. В случая положителната страна на този проект е обхващането на всички културни области: кино, театър, музика, всекидневни форми на съпротива във всекидневния живот, форми на съпротива срещу етническа политика и етническо сегрегиране, тоест културата, но в цялото й разнообразие. Литературата разбира се.

Представянето на колекции не е свързано с пълното им дигитализиране, но в рамките на проекта се предвиждат фестивали, релана и виртуална изложба.

Проф. Улф Брунбауер допълни:

Една от целите на нашия проект е да покажем, че комунистическото време е много амбивалентно. Културната опозиция мисля, че е важен ресурс и днес. Наследството на културната опозиция е нещо, с което и сега трябва да се занимаем.

Михаил Груев, директор на Държавна агенция „Архиви“ сподели, че в масивите има малко данни за култура опозиция на режима:

Тук говорим само за отделни частни архиви или архивни фондове на знакови личности от културната опозиция. Да кажем в българския случай и в частност в Държавна агенция "Архиви" това е масивът на бившия президент Желю Желев, масивът на Радой Ралин и още няколко такива емблематични имена и случаи, но съотносимо това е нищожно по-малко с документите на самата държава.

Масивите на държавна агенция „архиви“ са проучени, но голяма част от архивите на културната опозиция са собственост на частни лица и неправителствени организации и би било добре да бъдат направени достъпни за бъдещи изследователи на периода, изтъкна Груев.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Създаваме истории. Създаваме история“. Юбилейният 50-и Панаир на книгата започва!

Юбилейният 50-и Панаир на книгата започва на 5-и декември в Националния дворец на културата и ще продължи до края на седмицата (10-и декември). Организатор е Асоциация "Българска книга" 1500 кв. м изложбена площ в НДК, 170 издателства, 100 хиляди различни заглавия.  Заместник-председателят на Управителния съвет на Асоциация..

публикувано на 04.12.23 в 18:50

Соня Йончева представи албума си “Прераждане“ и втория сезон на “Съкровени гласове“

Оперната дива Соня Йончева представи албума си “Прераждане“ за първи път пред родната публика – в третия концерт от първия сезон на цикъла “Съкровени гласове“ в зала “България“. Цялото преживяване беше наистина съкровено! Преди години не можах дълго да заспя от вълнение, след като гледах за първи път филмиран спектакъл със Соня Йончева. Това..

публикувано на 04.12.23 в 17:04
Четвъртото международно биенале на стъклото

Четвърто международно биенале на стъклото

Днес стъклото намира много приложения в бита и индустрията, в различни сфери като архитектурата, дизайна, бижутерията. С този материал работят и съвременни художници и приложници, като създават уникални стъклени композиции.  Можете да придобиете представа за тях във виртуалната разходка, която предлага Четвъртото международно биенале на стъклото,..

публикувано на 04.12.23 в 16:24

Германското трио ClockClock получи номинация за наградата "Music Moves Europe Awards" (MMEA)

Триото ClockClock  от Германия се състои от двамата продуценти Fabian Fieser и Mark Vonsin и от певеца Bojan Kalajdzic. За първи път музикантите се срещат на джем сешън през 2016-та и година по- късно започват да работят заедно. Името на групата ClockClock е заимствано от термина ономатопея, което означава интерпретиране на звуци от всякакво..

публикувано на 04.12.23 в 15:56
Димитър Вълчев

Димитър Вълчев: Животът е едно пътуване към себе си и всеки сам трябва да го извърви

Песента „Бъдник“  е третата от шестте песни на проекта „Вълчев“ реализиран от композитора и музикант Димитър Вълчев съвместно с продуцента Игор Марковски. От месец октомври на всяко първо число стартира музикалният проект на известния бард и адвокат Димитър Вълчев. До този момент са представени песните „Грехове“ и „Страх“. „Бъдник“ е по..

публикувано на 04.12.23 в 15:11

Атле Нес: Историята за живота на всеки може да се разкаже по много различни начини

Утре започва 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата . Над 170 издателства ще представят най-новите си произведения. Посетителите ще могат да избират от над 100 хиляди издания, както и да се срещнат с автори и преводачи от цял свят. Сред тях е  Атле Нес – норвежки писател, създал известните биографии на Леонардо да Винчи и..

публикувано на 04.12.23 в 13:00
Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров

Изложбена зала за хора с нарушено зрение в Ловеч

Днес е международният ден на хората с увреждания. В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч се откри  изложбена зала за хора с нарушено зрение. Идеята е на директора на културната институция Валентин Узунов. Три емблематични произведения на изкуството са включени в изложбата. Той е видял за пръв подобна зала с класически..

публикувано на 03.12.23 в 07:50