Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Експерти обсъждат различните методи на културната съпротива срещу комунистическото управление през годините

Паметник на Съветската армия
Снимка: БГНЕС


​Професионалисти в различни области на науката и културата се събират на кръгла маса на тема „Културната опозиция срещу комунистическото управление и нейното наследство. Българският случай“. Дискусията започва в 15 ч. в Етнологическия институт към БАН, а входът е свободен за всички желаещи. Дискусията е част от проект "Кураж" на програма „Хоризонт 2020“.

За предаването „Хоризонт до обед“ историкът от БАН доц. д-р Анелия Касабова изтъкна, че в рамките на проекта ще бъде изготвен регистър от колекции , представящи различни форми на съпротива срещу режима:

Музиката е едно от полетата, но не само тя. В случая положителната страна на този проект е обхващането на всички културни области: кино, театър, музика, всекидневни форми на съпротива във всекидневния живот, форми на съпротива срещу етническа политика и етническо сегрегиране, тоест културата, но в цялото й разнообразие. Литературата разбира се.

Представянето на колекции не е свързано с пълното им дигитализиране, но в рамките на проекта се предвиждат фестивали, релана и виртуална изложба.

Проф. Улф Брунбауер допълни:

Една от целите на нашия проект е да покажем, че комунистическото време е много амбивалентно. Културната опозиция мисля, че е важен ресурс и днес. Наследството на културната опозиция е нещо, с което и сега трябва да се занимаем.

Михаил Груев, директор на Държавна агенция „Архиви“ сподели, че в масивите има малко данни за култура опозиция на режима:

Тук говорим само за отделни частни архиви или архивни фондове на знакови личности от културната опозиция. Да кажем в българския случай и в частност в Държавна агенция "Архиви" това е масивът на бившия президент Желю Желев, масивът на Радой Ралин и още няколко такива емблематични имена и случаи, но съотносимо това е нищожно по-малко с документите на самата държава.

Масивите на държавна агенция „архиви“ са проучени, но голяма част от архивите на културната опозиция са собственост на частни лица и неправителствени организации и би било добре да бъдат направени достъпни за бъдещи изследователи на периода, изтъкна Груев.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София с две лица

Красотата и уязвимостта на нашия град в изложбата "София с две лица"

Столична библиотека дава възможност да се насладите на изложбата „София с две лица“ до 11 декември. Тя е поместена в галерия „София“ и представя експозиция на известния художник Драган Немцов -Драго. Евгения Атанасова – Тенева, която е доктор по изкуствознание, обясни пред БНР, че трудно да се изчерпа това, което представлява  Драган Немцов -..

публикувано на 06.12.22 в 16:02

Проф. Пламен Дойнов за силата на творчеството и Поетичен Никулден 2022

За 16-и път се провежда Поетичен Никулден. Той е под знака на "Поетически диалози с Николай Кънчев и Книга за Федя Филкова". Началният час на събитието е 18.00 и ще бъде в галерия "Средец" на Министерството на културата. „Паметта ни не трябва да бъде инертна. Аз съм и литературен историк и познавам отблизо досието на Федя Филкова“, обясни в..

публикувано на 06.12.22 в 12:42
Йордан Радичков

Писателят Йордан Радичков ще участва в Софийския литературен фестивал на 8 декември

"Бях поканен да участвам на Софийския литературен фестивал на 8 декември от 14 часа заедно с Йорданка Белева, Жюстин Томс. Мирела Иванов ще е модератор на срещата. Подобен такъв форум означава нещо, защото той е международен и дава възможност на публиката да се види с други автори и със свои колеги и да даде платформа, която да покани хората на разговор..

публикувано на 05.12.22 в 22:00

Момчил Николов се завръща с "Чекмо – книга 2"

Момчил Николов се завръща с продължението на най-лудия роман за свободата – "Чекмо – книга 2".  Застаналият на ръба на България не може да живее без нея, защото тя е измамната сигурност, която познатото – колкото и да е непоносимо на моменти – дава. Застаналият от другата страна може да живее без България, защото я носи в сърцето си. Но не тая..

публикувано на 05.12.22 в 15:05

"Каста дива" – едно предаване, което прави живота по-хубав

В предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ на 4-и декември 2022 г.: 20.05-21.00 ч.: - Анкета „Любимите ви“: Представяме споделеното от слушатели в писма на електронната поща castadiva@bnr.bg  и обаждания на редакционния телефон - Гост: С филолога Снежина Здравкова ви пренасяме в атмосферата на премиерата на..

обновено на 05.12.22 в 12:00

20 български филма са включени за безплатно гледане в платформата Gledam.bg

До 18-и декември съвсем безплатно ще може да гледате 20 български филма на платформата Gledam.bg. Инициативата е под формата на фестивал, озаглавен „БГ екран онлайн“. За трета поредна година основен организатор и инициатор на събитието е Държавният културен институт към министъра на външните работи. Документален филм, заснет през 1913 година,..

публикувано на 04.12.22 в 11:43

Пламен Тотев: Романът "Спътниците на смъртта" е психологически с елементи на политическа критика

"Един автор, който е 75-годишен, но изключително активен не само в литературната си кариера, но и в своите изяви. Той пътува, представя книгите си, среща се с читатели, участва в едни от най-големите литературни писателски форуми не само в скандинавските страни. Книгите му печелят най-големите литературни награди в Норвегия, Швеция и Дания ", каза за..

публикувано на 03.12.22 в 16:28