Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мариана Мелнишка събра историите на знакови къщи и личности в "Къщите говорят"

Историята на къщите през хората и обратно – на хората през къщите разказва Мариана Екимова - Мелнишка в академичното издание "Къщите говорят". Изданието ще бъде представено утре от 15 часа в Нов български университет. Мариана Мелнишка е преводач, журналист, преподавател в НБУ и автор на поредици и пътеписи. От няколко години изследва местата на памет за създателите на Следосвобожденска България. Доц. Александър Геров е фотограф на проекта.

НБУ пое мисията да издаде този труд, събрал паметта на около 300 къщи с около 300 български фамилии, което и преди това се е случвало, но по-откъслечно и без академичен спонсор, обясни авторката в предаването "Хоризонт до обед".

Става дума за създаденото от българи преди и след Освобождението, оставило следа във визуалната памет на градовете.

Това са къщите, които остават, независимо какви прогнили политици правеха от живота ни горчилка, обясни Мариана Мелнишка:

Всичко започна от тъгата, която ми навяваха къщите с избодени очи и олющена мазилка, и то главно в провинцията. И си казвах: "В тези къщи са живели хора, които са имали вкус към красотата и пари, за да я създадат". Постепенно откриваш какъв подем е имало в годините след Освобождението, когато наистина сме тръгвали с наистина огромни крачки към Европа, признати от чуждестранни пътешественици и политици. Когато България прави невероятни интелектуални и материални крачки към Европа. И най-запазеното оттогава, защото всичко друго се е променяло, било е поругавано, скривано, изтривано къщите са останали. Повече, отколкото можем да предположим, че са устояли на бурите на тези сменящи се системи, дори на бомбардировките.  

Уникалните истории за знакови къщи са разположени на 330 страници на хромова хартия.

Цялата тема е разгледана в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.