Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Симеонов: Борисов по-лесно ще може да се разбере с Обединените патриоти, отколкото се разбираше с РБ

Даниел Смилов: Ако центърът в Европа не удържи на изборите, всички прогнози стават опасни

Снимка: БГНЕС


Съмнявам се, че парламентът ще превъзмогне закономерността да има ниска популярност, тъй като хората виждат в него сбор от партиите, а в партиите – сбор от злини.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ социологът Първан Симеонов. Той коментира че парламентите имат най-висок рейтинг веднага след изборите, когато поне привържениците на спечелилата партия им декларират доверие

Обществен комфорт смятам, че ще има, защото има известна умора от нестабилността и защото беше забъркан управленски мандат с популярни предпочитани съставки - битов здрав разум далеч от идеологизации, каквото излъчва ГЕРБ, мек национализъм или не толкова мек, какъвто излъчват патриотите, и социални съставки, граничещи със социален популизъм. Това ще са хареса! Няма да е и толкова трудно за упражняване като власт. Струва ми се, че Борисов по-лесно ще може да се разбере с патриотите, отколкото се разбираше с реформаторите. Не на последно място, чисто аритметично е по-лесно. Като добавите към това и факта, че има ясна опозиция, а това обикновено стяга и опозиция, и управляващи, всичко това ме кара да мисля, че този мандат може да бъде дори и по-дълъг от края на европейското председателство. Като начало ще е комфортен, а по-нататък, вероятно, ще има и турбуленции. Виси над него дамоклевият меч на предложението на Слави Трифонов. Виси и предложението на президента Румен  Радев за промени в повече сигурност за сметка на някои права.

Симеонов изтъкна, че на БСП предстои битка „на вътрешния фронт“ - в партията. Партията е вкарала и доста „нападатели“ в НС, но между тях все още няма партийна дисциплина. Третото предизвикателство е да „уплътни“ ролята на опозиция. Според него евентуални разкрития за Валери Симеонов преди формирането на кабинет няма да „разбъркат картите“ на управляващите:

Не вярвам много да се разбъркат, но виждам два ярки центъра на извънпарламентарна опозиция, които ще се сформират. Единият е точно около Слави Трифонов, който остава някак си непредставен. Май не на шега и май не само с рекламна цел от ГЕРБ говорят за мажоритарното гласуване. Май сериозно са се замислили, защото знаят, че мажоритарното гласуване, в някои свои разновидности, може да е служебно удължаване на живота им, а те прекрасно знаят, че и те се износват въпреки късмета на тези избори. Вторият такъв извънпарламентарен център е либералният и прозападен лагер, който също остава непредставен. Той, знаете, е много креативен, доста гласовит и доста разумно критичен, на моменти. Така че няма да му е леко на този парламент.

СнимкаПолитологът Даниел Смилов допълни, че висящите въпроси се увеличават:

Това управление стартира с едно леко преиграване, че международното положение, тежката международна ситуация, изисква съставянето и крепенето на една доста екзотична коалиция между ГЕРБ, от една страна, и Обединените патриоти, които сами по себе си са сложна тричленна формация, но все пак принадлежат към национал-популисткия сектор. Вариантите оттук нататък са два: ако центърът в Европа удържи на предстоящите избори, а имаме доста сериозна поредица от избори, започващи в неделя във Франция, Англия, парламентарни избори, нашата коалиция ще изглежда все по-екзотична. Ако пък, не дай Боже, не удържи, тогава всички прогнози стават много опасни, защото ще работим в изключително различна среда!

Смилов изтъкна, че в програмата на правителството „има доста намалени очаквания и изисквания от страна на патриотите“ и не присъства голяма част от тяхната програма. Според него има вероятност управлението да изкара до края на българското председателство на ЕС, но не се ангажира с прогноза дали то ще изкара пълен 4-годишен мандат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59