Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Калин Врачански става Създанието на Виктор Франкенщайн в Театър "София"

Калин Врачански
Снимка: Антон Пиперов


Театър „София“ открива сезона с премиера на "Франкенщайн" по Мери Шели. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ актьорът Калин Врачански определи ролята си като „човекът, който буди в останалите страха от различното“.

Преди всичко, това за мен е една приказка - една философска приказка за възрастни с елементи малко на страх. Много обичам приказките и много отдавна исках да правя това нещо, тъй като самата тематика ми е любопитна, а и все пак "Франкенщайн" е един от първите хорър-романи. Много обичам този жанр и изобщо не се поколебах когато ми предложиха да го направя това нещо.
Създанието на Врачански е различно от общата представа за грамаден великан с болтове във врата, сподели той:
По-скоро е ориентиран по-животински, отколкото да е някаква тромава маса, която да ходи да плаши хората. И тук пиесата е много интересна, защото в романа всичко идва от лицето на Франкенщайн и той разказва неговата гледна точка и представя съществото наистина като някакво чудовище, докато тук, в пиесата, малко е обърнато и съществото задава въпросите: "Защо го направи? Защо го направи и ме изостави? Защо не се погрижи за мен?" Може би тук излиза и самият главен въпрос: "Когато създадем нещо, до каква степен ние сме длъжни да го обгиржим и да му дадем правия път, а не да го изоставим ей така, на произвола на съдбата?".

Липсата на любов е направила от съществото чудовище. Същото става и с хората, убеден е Врачански. Спектакълът е направен по начин, в който времето е размито и само костюмите издават епохата, в която се развива действието, но останалата му част се доближава до съвремието.

Режисьорът Стайко Мурджев оприличи театъра на Съществото, което има собствен живот.  Той преднамерено не е гледал спектакъла на лондонска сцена, за да не се повлияе.

Актьорът Антон Григоров сподели, че е било особено предизвикателство да изгради образа на брата на Виктор Франкенщайн, така че у зрителя да остане впечатление, че нещо в него не е наред.

СнимкаСнимка
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.