Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Тейсен: Транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от директивата за командированите работници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен, е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел. 

Ревизията на директивата за командированите работници получи зелена светлина на съвместното заседание на комисиите по транспорта и по заетостта и социалните въпроси в Европейския парламент миналата седмица. Във вторник докладчиците по темата ще говорят на кръгла маса в Страсбург, а вероятно в четвъртък ще стане ясно дали Европейският парламент ще ѝ даде зелена светлина.  Най-общо казано, промяната предвижда работници, командировани в чужда държава, да получават равно възнаграждение за труда си спрямо колегите си от приемната страна. Въпросът беше повдигнат у нас още при посещението на френския президент Еманюел Макрон през август. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер многократно говори срещу, по думите му, социалния дъмпинг, налаган от работници от страни от Източна Европа в Западната ѝ част.

Една и съща заплата за една и съща работа на едно и също място – така накратко комисар Тейсен описа промяната в директивата. Според нея, по този въпрос може да се очаква и пробив на Съвета по заетост и социална политика. Ако промените преминат и през Европарламента, и през Съвета, тогава заедно с Комисията може да започнат консултации и да се стигне до споразумение до лятото.  

Българските евродепутати обаче бяха единни срещу промяна на директивата специално  в частта ѝ за транспортните работници. По инициатива на Петър Корумбашев и Ангел Джамбазки, те се обединиха около позицията, че прилагането на такъв тип законодателство за международните шофьори диспропорционално ще натовари, както транспортните оператори, така и държавите членки. Голяма част от малките и средни предприятия ще бъдат изтласкани и пазарът ще бъде резервиран само за големи и крупни превозвачи, се казва още в общата позиция на българските евродепутати. Мнението си те оповестиха на миналата пленарна сесия в Страсбург.

Комисар Тайсен коментира:

Транспортът е много специфичен сектор. Затова отправих предложението в този сектор да развием специално законодателство. Това обаче не означава, че директивата за командированите работници няма да се прилага в транспортния сектор. Да, ще се прилага. Когато транспортните работници са командировани, те също трябва да спазват тази директива.

На въпрос на БНР дали е запозната с позицията на българските евродепутати, комисар Тейсен отговори:

Мисля, че всички разговаряха помежду си, много хора направиха отстъпки и биха могли да променят част от позицията си. Ще видим накрая какво ще е отношението към целия пакет. Имаше, наистина, забележки, но винаги сме имали отворени и добри отношения с българите. Така че нека да видим.

Комисар Тейсен пояснява, че частта за транспортните работници ще се разглежда в пакета „Транспорт“, а най-доброто решение би могло да се вземе от министрите на транспорта, които познават материята. На въпрос защо към командирования работник трябва да започнат да се прилагат условията на приемната страна 24 месеца след неговото пребиваване там, а не след 12 или пък друг период, комисар Тейсен отговори:

Аз лично предпочитам да има споразумение. Това е най-важното. Досега имахме временни работници, но без да знаем кога започват и кога завършват работата си. Затова е хубаво да се знае какво точно се има предвид под „временно“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 11:07

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като са предавали информацията на руските служби. Главният прокурор Йенс Ромел е повдигнал..

публикувано на 18.04.24 в 10:44

Над 250 жалби за отрязани дървета в Община Дупница

Над 250 заявления и жалби са подадени за отрязване или кастрене на дървета в Община Дупница. Сечта обаче беше спряна след протести пред Общината заради отрязването на 13 дървета по европроект и намесата на полицията.  Беше образувано и досъдебно производство за увреждане и премахване на движими вещи. Почти седмица Дупница живее под напрежение..

публикувано на 18.04.24 в 10:42
Тобиас Билстрьом

Стокхолм се опасява, че Русия ще създаде "екологичен хаос" в Балтийско море

Русия изглежда готова да създаде "екологичен хаос", като плава с негодни за мореплаване петролни танкери през Балтийско море в нарушение на всички морски правила, каза шведският външен министър в интервю за "Гардиън". Говорейки пред "Гардиън" по време на първото си посещение в Лондон, откакто Швеция стана член на НАТО, Тобиас Билстрьом..

публикувано на 18.04.24 в 10:38

Продължава поскъпването на горивата в Гърция

Цените на горивата в Гърция непрекъснато се покачват. Очаква се поскъпване да има и за предстоящите Великденски празници. По всички бензиностанции в Гърция литър бензин струва около 2 евро с разлика от няколко цента. Цената на дизеловото гориво варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече..

публикувано на 18.04.24 в 10:26
Димитър Главчев

Главчев: Ако не бъдат приети предложенията ми за смяна на министри, отговорността ще носи друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви днес на влизане в Европейския съвет, че, ако не бъдат приети предложенията му за смяната на министрите на външните работи и на земеделието, отговорността ще носи друг: "Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Така че, ако има някакви други виждания по въпроса, този, който осуети..

публикувано на 18.04.24 в 10:18
Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии...

публикувано на 18.04.24 в 10:05