Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за идеята задължителната предучилищна подготовка да започва от 4-годишна възраст

| обновено на 16.11.17 в 13:37
Снимка: Радио ВИДИН

Една от най-обсъжданите идеи, свързана с образованието у нас - предучилищната подготовка да стане задължителна от 4-годишна възраст на децата, за което настояваха депутати от ГЕРБ още от първото правителство на Бойко Борисов, поставя отново на дневен ред предаването "Хоризонт до обед".
В интервю за предаването председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, която беше част и от екипа на просветното министерство,  заяви:
По съвсем скорошни данни, с които имах възможност да се запозная, се оказва, че нямаме пълен обхват на децата и на 6, и на 5 години... Наистина трябва да се стремим към 100% обхват на 5 и 6-годишните и, според мен, едва тогава, когато се анализират причините за по-малкия обхват да се премине към следващата стъпка.
Да, действително, това беше една идея, която обсъждахме с родителски организации, с учителите още през първия мандат на ГЕРБ, но, както знаете, това беше и една от отстъпките, които направихме, когато приемахме  Закона за предучилищното и училищното образование.
Темата отново е на дневен ред и аз се надявам наистина да се проведат отново достатъчно на брой дискусии с всички заинтересовани страни, така че да няма притеснение, да сме сигурни, че общините разполагат с необходимата база. Да сме сигурни, че не просто въвеждаме една мярка, а сме направили анализ на предходните такива - имам предвид обхватът на 5 и 6-годишните, на програмите.

По повод на отвореното писмо, в което над 40 неправителствени организации изразяват несъгласието си с идеята за задължителна предучилищна за 4-годишните, Милена Дамянова отбеляза, че трябва да се подходи изключително внимателно: Така че родителите да бъдат спокойни, а и в крайна сметка да постигнем резултатите, които си поставяме. В много държави децата започват детска градина дори и някъде и училище, както е в Англия, на 4-годишна възраст. А тук говорим за детска градина. 

Знаете, че в София непрекъснато родителите имат своите възражения, че в някои райони на столицата няма достатъчен брой места за децата на 3 и на 4 години, така че има желание от страна на родителите. Аз лично смятам, че със самостоятелната форма на организация, която записахме в Закона, също се дава възможност на тези родители, които искат сами да се грижат за децата си, да го правят. Но всяко едно решение - след дискусии, беше категорична Дамянова. 

Ваня Трайкова, която е държавен експерт в Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН съобщи, че 6-годишните деца, които са в момента в детските градини са  55 819, което означава, че 80% от малчуганите от тази възрастова група са обхванати от системата на образованието, а при 5-годишните процентът е по-висок - около 83%. 

Темата коментираха в ефира на "Хоризонт" и представители на неправителствени организации - Михаела Джоргова от Асоциация "Общество и ценности" и Николай Дренчев от Националната мрежа на родителите. Дренчев обясни защо са против идеята за задължителна дeтска градина от 4 години. Той коментира:
Чухме обясненията на чиновниците какъв процент е обхванат от 5-годишните и техните апетити към 4-годишните деца, но ние не чухме отговора на основния въпрос и той е: Защо тези деца трябва да бъдат обхванати в детските градини?  Ние разбираме, че това е апетит на министерството, тъй като в условията на обезлюдяване на България те изпитват все по-голяма нужда от суровина -  тоест от деца. И поради тази причина очакваме скоро да пожелаят и двегодишните и и едногодишните да бъдат в техните институции, защото това е основание за бюджета  - за по-добър бюджет.  Но аз не виждам по никакъв начин как натикването на още деца в претъпканите софийски детски градини по някакъв начин ще подобри качеството на обучението, което те твърдят, че предприемат там. Всъщност там никъде няма никакъв процес на обучение, там има един процес на оцеляване, в който оцеляват децата, оцеляват и учителките, които имат единствената цел просто да предадат вечерта всички деца живи и що-годе здрави обратно на родителите им. 
Няма никакви научни изследвания, които да твърдят, че раната институционализация на децата в детски градини по някакъв начин подобрява тяхното бъдеще и тяхното представяне в живота, подчерта Дренков, като допълни. 
Но няма как каквито и да било научни аргументи - дори и да са верни, дори да се цитират някакви изследвания, които да покажат, че по-добро представяне на децата ще има, ако започват от четири, три, две или от една година да попадат в институциите, това по никакъв начин не би трябвало да отнема правата на родителите да решават бъдещето и начина, по който тези деца попадат в образователната система.
Като подчерта, че министерството не се отнася към децата като към "суровина" Ваня Трайкова каза, че има данни, че деца, които са посещавали 2 години детски градини, имат по-добри образователни постижения, но призна, че основна целева група на идеята за задължително присъствие и на 4 годишните в образователните институции са децата от малцинствата -  за да не останат извън системата. 
Николай Дренчев беше категоричен: Не може това, което е добро за някой, да бъде административно налагано като добро за абсолютно всички родители, в абсолютно всички населени места, в абсолютно всички случаи!
Михаела Джоргова коментира: Говорим за задължителни детски градини, а всякакви алтернативни форми, включително родителските кооперативи, остават извън Закона. По този начин наистина не само се изземват правата на родителите да решават, понеже родителите са тези, които имат право да определят, да избират образованието на своите деца. И държавата следва да закриля майчинството, а не да го изземва с такива услуги от задължителен характер. И действително в тази възраст изследванията сочат, че децата имат нужда по-скоро от индивидуална работа, от много обич и подкрепа, и от лично внимание, отколкото наистина да са в една група с още 30 деца.
Ваня Трайкова опонира, че има предвидена самостоятелна форма за родителите, които искат сами са се грижат за децата си, но Джоргова каза, че на практика това се осъществява трудно и нерядко родителите са подлагани на натиск, за да пращат децата си на градина. Михаела Джоргова подчерта, че е необходим задълбочен дебат по темата. 
Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции за 4 лица и две организации заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък 4 лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци. Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен живот..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.  След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не с..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специализира хирургия и живее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52