В МОСВ заседава Националният комитет по програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО

Решават съдбата на биосферен резерват "Баюви дупки - Джинджирица"

Снимка: МОСВ

Днес в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заседава Националният комитет по програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че на това заседание ще бъде обсъдено и взето решение за заличаване на биосферен резерват "Баюви дупки - Джинджирица" от списъка на ЮНЕСКО заради несъгласие на общините Банско и Разлог на тяхна територия да има биосферен парк от съвременен тип. 

Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" коментира в "Хоризонт до обед":

Съвременните биосферни резервати са примери за устойчиво развитие, където се съчетава опазването на природата с устойчивото местно развитие. От 1977-а година резерватът, който е част от Национален парк "Пирин" - "Баюви дупки-Джинджирица", е бил част от световната мрежа на биосферните резервати. Отказът на общините да запазят международното признание е показателен, че те не разбират какво означава устойчиво развитие.

От общините Банско и Разлог не приемат за обективна реакцията на някои природозащитни организации.

Д-р Радко Тумбев, който е общински съветник в Разлог, представи аргументите:

В края на месец юли Общинският съвет взе решение, че отказва присъединяване на територии на община Разлог към преходната зона на резерват "Баюви дупки - Джинджирица". Основният мотив е, че балансът, който съществува между населените места и парка, се е доказал като действащ в община Разлог. Определянето на нови зони предполага съответни ограничителни режими, които ще доведат до допълнителни рестрикции, които, според нас, не е необходимо да бъдат въвеждани на този етап.

Кметът на Разлог Красимир Герчев коментира: 

В община Разлог защитените територии са в един изключително голям процент, така че може би това е бил един от мотивите Общинският съвет да ограничи тези рестрикции, защото, когато има такива рестрикции, се възпрепятстват дейности от икономическо значение.

Според кмета на Банско Георги Икономов това е нещо рутинно:

Това е нещо рутинно, тази процедура миналата година е извървяна за три биосферни резервати. Тогава представителите на "Зелените" въобще не са реагирали. Гласували са "за" да се изключат тези резервати. Когато става въпрос за Банско, те ще вдигнат шум, за да ни очернят за пореден път. Те мерят с два аршина.

Петко Цветков контрира:

Няма двоен аршин. В случая става въпрос за Националния парк "Пирин" и резервата "Баюви дупки - Джинджирица". Посланието, което отправят тези две общини, говори за дълбоко неразбиране на целите на програмата "Човекът и бисоферата". Опасяваме се, че това ще доведе до разрушаване или оформяне на нови зони за застрояване в Националния парк. Това, че "Баюви дупки - Джинджирица" е в списъка на ЮНЕСКО, не осигурява допълнителна защита на тази част от Пирин. Резерватите в Сребърна, "Червената стена" в Асеновград, в Узунбуджак и Централен балкан са първите примери, където общините са със съвсем друго разбиране, с желание за устойчиво развитие и запазване на международния статут на тези територии. Те ще получат своите сертификати на днешното заседание. 

Мирослав Калугеров, директор на Дирекция "Национална служба за защита на природата в МОСВ", каза за "Хоризонт до обед", че според него опасенията се градят най-вече на основа на непознаването на биосферните резервати. Относно рестрикциите той каза:

Рестрикциите в така наречената "ядрова зона" на биосферните резервати от нов тип са абсолютно едни и същи като в тези от стар тип и са съгласно българското законодателство, тъй като биосферни резервати са били обявени именно най-представителните в страната резервати, съгласно българското законодателство. В резерватите са забранени всички дейности, с изключение на тяхната охрана, научни изследвания и преминавания по маркирани пътеки. Тези режими няма да важат за населените места, но е възможно под определен натиск в буферните зони да се наложат по-рестриктивни режими. Опасенията на хората са в много посоки и най-вече от това, че те не разбират смисъла на биосферните резервати. Програмата "Човек и биосфера" постепенно превръща тези биосферни паркове в успешни модели за хармонично съжителство между човека и природата, като тези резервати могат да изпълняват функции за устойчиво развитие. В момента биосферните паркове на територията на България са 13, но само 4 са от нов тип. Сега в общините Банско и Разлог може да се говори за някаква тенденциозност и за смесване на теми, тъй като съвместяването на биосферния резерват "Баюви дупки - Джинджирица" с новите условия няма нищо общо с плана на управление на Национален парк "Пирин". Гласуването ще бъде чисто формално, защото едно от основните изисквания на програмата "Човек и биосфера" е да има декларация за съгласие на местните общности. 

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33