Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По повод мораториума за реимбурсиране на иновативните лекарства

Д-р Бойко Пенков: Касата плаща за ефективни алтернативи на повечето от иновативните лекарства

Проф. Г. Михайлов: Моделът на финансиране трябва да бъде променен

Когато беше предложено разпределението на средствата в бюджета на НЗОК за догодина, ние бяхме информирани от експерти какви са очакванията и какви нови молекули биха влезли, какъв ще бъде натискът върху бюджета от тяхното прилагане. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по повод решението за мораториум върху реимбурсирането на иновативни лекарства, на което президентът Румен Радев наложи вето.

Преценявайки възможностите, които дават новите лекарства, които се предлагат, нашите колеги прецениха, че съществуват съвременни, алтернативни, ефективни терапии, които са на въоръжение в момента, които Касата плаща. 

Интересно беше, че се предлагат 3 лекарства, които са за редки заболявания, за които до момента Касата не е плащала. Учудването ми беше защо кандидатстват за нещо, което по принцип Касата не плаща. Това означа, че най-вероятно после ще има допълнителен натиск да се включи и това, и това, и т.н.

Оценката на външни експертни от Европа е била, че повишаването на разходите за лекарства и въвеждането на новите молекули биха донесли бюджетен дисбаланс в рамките на около 100 млн. лв. Заместник-министърът цитира и анализ на авторитетен институт за изследване на нови лекарства в Англия, който препоръчва конкретна иновативна формула да се прилага само в единични случаи на пациенти над 65 години, чието заболяване прогресира бързо, а в България тази формула е била определена за терапия първа линия,  "което е грубо нарушение на изкуството".

Разходите за иновативните лекарства, ако мораториумът отпадне, биха били около 40 милиона лева, тъй като броят на нарастващите молекули вече е 32, заяви Пенков и се обяви за оставане на бюджета в настоящия му вид:

Това беше бюджетът на устойчивост, на спокойствие, изтъкна Пенков и посочи, че в него са били повишени всички разходни пера спрямо този за 2017-а.

40 милиона си представете по 1000 лева за един среден болничен разход на пациент, това означава едни 40 000 човека, за които няма да бъде платена извършената за тях работа. Трябва някой да бъде ощетен. Тези, които в момента протестират, да ми кажат кой да бъде ощетен.

Подобен временен мораториум е имало в Румъния за две години. Цените в Полша пък са били замразени за 3. В Испания пък цените са били свалени с кралски указ, сподели заместник-министърът, който е категоричен, че ако мораториумът отпадне, ще се наложи актуализация в бюджета на НЗОК в края на 2018 година:

Всеки прави нещо, за да може да овладее този непрекъснат ръст на разхода за лекарства. Всяка една държава търси най-доброто за своите хора – да може с тези средства, които има, да осигури по-голямо количество молекули. Различен тип временни мерки са вземани в половин Европа. Пенков отчете, че популярно лекарство за лечение на хепатит С е поевтиняло 5 пъти благодарение на подобни мерки. България е на 7-о място в Европа по разходи за лекарства на глава от населението, допълни той. 

Препоръка на СЗО е държавите да преговарят с фармацевтичните компании за максимална стойност на терапията на база 3 пъти БВП на глава от населението. Ако това се случи, най-скъпата терапия у нас би била 40 000 лева годишно, а не сегашните 2,8 млн. лева, допълни Пенков.

Пенков се обяви за контрол върху разходите в системата, построен по нов начин, и посочи, че годишният оборот на тези, които се занимават с паралелна търговия с лекарства, е в размер на около 200 млн. лева. Той отчете, че ведомството има много добър диалог със съсловната организация на фармацевтите, чиито разумни предложения за законови промени ще бъдат предложени за обществено обсъждане при последваща промяна в Закона за лекарствата.

Битката срещу явлението "болница в болницата" върви от години, изтъкна Пенков и припомни осуетените намерения за изграждане на такава болница във Видин, във Велико Търново и в Русе. Проблем са обаче заварени положения отпреди 10-12 години, където частните клиники са регистрирани като лаборатории в съответните болници. Той нарече "грабеж" някои от договорите и даде пример с такъв, в който 85% от печалбата отива частната клиника, а 15% в държавната болница. Проверките в момента текат навсякъде.

Депутатът от БСП и член на Здравната комисия в НС проф. Георги Михайлов сподели изстрадано мнение на всички български лекари от последните 15 години, че здравният модел е изчерпан и болниците не бива да бъдат търговски дружества. Той се съгласи, че настоящите действия на МЗ в момента са насочени към ограничаване на безконтролните разходи в лечебните заведения и създаване на реална картина за ставащото в здравеопазването, но уточни:.

Това би довело само до моментно изясняване на картината. В самия модел на финансиране на здравеопазването  търговски дружества и клинични пътеки – е заложено това изместване, изкривяване на здравния модел, тъй като здравеопазването е социална дейност с елементи на пазарна дейност, но в никакъв случай не може да бъде наречена бизнес.  

Нашият модел на финансиране е бил привнесен преди 18 години от Австралия, която няма нищо общо с българския икономически модел, коментира Михайлов и припомни за предложението на БСП за надпартиен консенсус за промяна на модела, което може да се случи, по думите му,  в рамките на 1 календарна година. Депутатът допълни, че устройството на клиничните пътеки позволява частните клиники да поемат леките случаи и да са на печалба, докато сложните медицински казуси с огромни разходи остават за държавна сметка.

Погледнете списъка на лечебните заведения в България, които са с най-голяма задлъжнялост! Това са най-големите болници в България, които работят, Бога ми, много добре.

Михайлов категорично се обяви против мораториума върху иновативните лекарства. Той подчерта, че медицината се развива с много бързи темпове и не бива на граждани на ЕС да се отнема правото на достъп до най-модерните ѝ достижения. Партията ще подкрепи президентското вето:

Става дума за един обем от средства, който не застрашава по своята същност бюджета на НЗОК, но довежда след себе си много сериозно социално напрежение, тъй като вярата на гражданите в това, че държавата стои зад тях в направление "Здравеопазване" започва сериозно да ерозира.

Михайлов се съгласи, че страната ни отделя за лекарства голям процент от бюджета на здравното осигуряване, но отчете, че сме на много незавидно място, когато измерването е в абсолютни цифри, а не в проценти.

Според Пенков държавата се справя с постигането на целите в Здравната стратегия, но според Михайлов, тя трябва да бъде сериозно преоценена, предвид изоставането си от европейските индекси.

Проверката в "Пирогов" е показала, че заради наложени от доставчици запори на сметките в "Пирогов" хората са получавали само основните си заплати с обещание от страна на директора, че те ще бъдат компенсирани през декември.  Резултатите от проверката трябва да са готови до края на другата седмица и едва тогава ще се  решава съдбата на директора на лечебното заведение, допълни Пенков.

Интервютата на Диана Янкулова с д-р Бойко Пенков и с проф. Георги Михайлов, и репортажа на Ася Пенчева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангел Кунчев и Таня Михайлова ще проведат работа среща с учители в Ямболско

Работна среща с преподаватели от Ямболска област ще проведат заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев. Домакин на  срещата е основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в  село Бояджик. На срещата са поканени и преподаватели от училищата  и в съседните села Скалица и Роза,..

публикувано на 22.01.21 в 04:54
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност

Навършват се 4 години от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент

На 22 януари се навършват четири години от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент.  През последните 12 месеца държавният глава продължи да настоява за промяна на стила на управление, свали доверието си от правителството, а няколко месеца по-късно подкрепи антиправителствените протести и поиска..

публикувано на 22.01.21 в 04:50

Депутатите обсъждат на първо четене промените, свързани с предстоящото гласуване

Промените в Закона за извънредното положение, внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти", които позволяват на карантинираните да гласуват на предстоящите парламентарни избори в мобилни или в разкрити в болниците секции, влизат в пленарната зала на първо четене. Управляващите предлагат изработването на специални правила за гласуване, които да..

публикувано на 22.01.21 в 04:35

Саудитска Арабия отваря отново посолството си в Катар

Саудитска Арабия "до дни" ще отвори отново посолството си в Катар, съобщи телевизия "Ал Арабия", като цитира саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ас-Сауд.  На среща на високо равнище по-рано този месец Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет се договориха да възстановят дипломатическите, търговските и транспортните си..

публикувано на 22.01.21 в 04:21

Байдън предлага удължаване с 5 години на договора Нов СТАРТ

Администрацията на Джо Байдън предлага 5-годишно удължаване на действието на договора с Русия за ограничаване на на стратегическите настъпателни оръжия, известен като Нов СТАРТ, съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от Ройтерс.  Решението трябва да бъде взето бързо, тъй срокът на документа, изтича на 5 февруари...

публикувано на 22.01.21 в 04:18

Кметът на Москва отмени редица мерки

Кметът на Москва Сергей Собянин отмени редица въведени от него по-рано ограничителни мерки срещу разпространението на Covid-19. По думите му, епидемичната обстановка в града внушава предпазлив оптимизъм.  Възобновяват работа библиотеките и музеите. Театрите, кината и концертните зали ще работят вече при 50% заетост на зрителските места, а не при 25%,..

публикувано на 22.01.21 в 04:15
Джо Байдън

Джо Байдън запазва директора на ФБР

Новият президент на САЩ Джо Байдън ще остави Кристофър Рей на поста директор на ФБР, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА.  Конгресменът Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, изрази задоволство от решението на Байдън да запази Рей, който беше назначен от предишния президент Доналд Тръмп през 2017 г. и до..

публикувано на 22.01.21 в 01:57