Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ана Джумалиева: КЗД наблюдава ескалация на езика на омразата и призовава за помирение

Местните власти да не допускат прояви като "Луковмарш"

| обновено на 01.02.18 в 11:25
Доц. Ана Джумалиева.
Снимка: личен архив на доц. Ана Джумалиева

Комисията за защита от дискриминация към НС наблюдава ескалация на езика на омразата и призовава за помирение. Сред примерите за дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото, КЗД посочва "Луковмарш", който често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности, както и екстремните позиции, свързани с дебатите около Истанбулската конвенция. Така доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията, представи позицията на оглавявания от нея орган във връзка със зачестилата употреба на езика на омразата.

Всъщност ние наблюдаваме ескалация на езика на омразата и призоваваме за помирение, тъй като, първо, ние сме контактна точка към Организацията за сигурност и сътрудничество за престъпления от омраза и искаме да призовем обществеността, институциите, партиите и всички организации, и разбира се, всички граждани на нашето общество да спазват високите правозащитни стандарти за цивилизована и демократична дискусия и публична критика.

Според Джумалиева границата между свободата да изразяваш свободно своето мнение и позиция и словото на омразата е много малка.

Тя заяви, че правото именно на свободно изразяване е фундаментален принцип, залегнал в Конституцията и в Конвенцията за правата на човека, Хартата за основните права на Европейския съюз, но то не е абсолютно право и носи със себе си ограничения – особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите:

Ние трябва да определим тези граници на толерантността, за да продължим да се гордеем с това, че сме един от най-толерантните народи и че правим всичко възможно за защита на своите граждани.

Ръководителят на Комисията за защита от дискриминацията бе категорична, че демократичните общества се гордеят със свободата на словото, но враждебното слово и словото на омразата са нещо различно. Тя припомни, че понякога словото на омразата прераства в престъпления от омраза, които са криминализирани.

Джумалиева призова за конструктивен дебат за Истанбулската конвенция, за да може обществото да е запознато с проблемите, свързани с нея, ако има такива. Тя припомни, че КЗД е представила своята позиция относно конвенцията пред в Комисията по правата на човека и вероизповеданията в Народното събрание, като е отстоявала позицията да се сезира Конституционният съд.

Според д-р Джумалиева председателстваната от нея комисия е заинтересована от дебата за Истанбулската конвенция и го следи с интерес.

Освен това при нас специално по отношение на Закона за защита от дискриминация може би ще се наложат известни изменения и допълнения на Закона с оглед, примерно, разширяване на признаци или пък даване на легални дефиниции на определени признаци.

Според Джумалиева КЗД препоръчва ратификация на конвенцията, но:

Нека компетентните органи – Конституционният съд и след това, разбира се, Народното събрание – да се произнесат по този въпрос пред обществото.

В заключение по отношение на прояви като "Луковмарш" Джумалиева заяви, че би посъветвала местните власти:

Да не допускат подобни прояви, които всъщност поляризират обществото и които създават една трибуна и предпоставка за разразяване на езика на омразата, но става въпрос тук не само за "Луковмарш" – за всякакви подобни прояви, от които може да ескалира език на омразата.

Цялото интервю на Ирина Недева с доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията, можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен отбелязва своя празник

Плевен отбелязва днес своя празник. В 11 часа започна тържественият ритуал на централния  площад „Възраждане“, а и за утре Общината е организирала множество културни и спортни прояви. Датата 15 май е избрана за празник на Плевен и е свързана с пролетният плевенски панаир през 30-те години на XX век е бил без конкуренция в страната по своите..

публикувано на 15.05.21 в 11:16

Фестивал на науката в „София тех парк“

В столицата се провежда фестивал на науката. В „София тех парк“ децата могат да се срещнат с учени и изследователи. Бившият астронавт на НАСА Дороти Меткалф-Линденбургер ще разкаже за това как може да си сбъднеш детска мечта да летиш в Космоса. А д-р Джейн Гудол ще разкаже за горилите и живота им. Опазването на които е пък нейния живот...

публикувано на 15.05.21 в 11:06

Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден

Испания регистрира нов рекорд по брой поставени ваксини за един ден от началото на кампанията на 27 декември миналата година. В четвъртък са поставени 611 000 дози от четирите разрешени ваксини на лица от различни възрастови групи във всички автономни региони. Здравните власти в автономните региони вече са ваксинирали над 6 900 000 души или..

публикувано на 15.05.21 в 10:59

Бедствието в Индия - в „аптеката на света“ не достигат лекарства, кислород и ваксини

„Индия сега е епицентърът на глобалната пандемия. Имаме около 25 милиона случаи на заразени с коронавируса. Официално починалите са близо 260 000 души. Според статистиката имаме около 350 000 нови случаи на инфектирани дневно и близо до 4000 смъртни случаи на ден.“ Така описва картината в Индия професор Гулшан Сачдева, който преподава икономика..

публикувано на 15.05.21 в 10:57

Война без край оставят след себе си САЩ и съюзниците им в Афганистан

Талибаните залагат на силата, вместо на преговорите, но отпорът в страната нараства, сочи Кейт Кларк от Afghanistan Analysts Network Един месец измина, откакто президентът Джо Байдън обяви пълно и безусловно изтегляне на американските войски от Афганистан до 11-и септември. Тази седмица американците напуснаха и летището в Кандахар. След тях..

публикувано на 15.05.21 в 10:45
Проверка на температурата преди ваксинация в Токио.

Рекордни над 1200 пациенти с Covid-19 са в тежко състояние в Япония

Над 1200 души в Япония са в тежко състояние след заразяване с Covid-19. Това е рекордно ниво за страната, посочва  агенция ТАСС, която се позовава на японски медии. Заради влошената епидемиологична обстановка в страната до 31 май е в сила извънредно положение в Токио, както и в няколко западни и една централна префектури. Очаква се от..

публикувано на 15.05.21 в 10:35
Спортното събитие „Дари дъх“ във фитнес „Спартак“ се води от кондиционния треньор Стефан Терзийски.

„Дари дъх“ дава гласност на страдащите от пулмонална хипертония

В София в 10 ч. бе дадено началото на „Дари дъх“  - спортно събитие, посветено на хората, които страдат от пулмоналната хипертония. Чрез провеждането му организаторите целят да дадат гласност на заболяването, както и на нуждата държавата да вземе мерки в тази посока. Световния ден на пулмоналната хипертония се отбелязва на 5 май, но заради..

публикувано на 15.05.21 в 10:24