Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Дариткова: Търсим решение, очаквам и конкретни предложения за запазването на детската кардиология

Клиниката по детска кардиохирургия и кардиология е застрашена от затваряне заради недостиг на средства и медицински сестри

| обновено на 07.02.18 в 15:43
Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Националната кардиологична болница алармира, че до края на март Детската кардиохирургия и кардиология ще затворят врати, ако не се осигурят средства за назначаване на 20 медицински сестри. Болницата предлага комплексно модерно лечение за деца със сърдечни малформации. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова се ангажира проблемите, свързани с живота на най-малките пациенти, да се разрешат до края на следващия месец.

Над един милион деца в света се раждат с вродени сърдечни малформации, като до 30 на сто от тях се нуждаят от операция до края на първата година. У нас децата, родени със сърдечни малформации, са около 540 годишно, като 300 от тях до навършване на една година трябва да се оперират, каза началникът на Детската кардиология проф. Анна Кънева и посочи проблемите:

Липсата на специфично образование за медицинските сестри в детски профил, тежката патология, голямата отговорност, която се иска от специалистите по здравни грижи в нашето отделение, което съвпадна с откриването на много частни лечебни заведения, доведе до един масов отлив на медицински сестри от клиниката, до масово напускане и постави клиниката в състояние да намали работата в някои моменти до санитарния минимум.

Ние не можем да изпълняваме националните задачи, които има в детската кардиологична клиника за обгрижване на тези пациенти. За съжаление липсата на ефективно работеща структура поставя пациентите и техните семейства в риск – в България те няма къде на друго място да отидат.  Лечението им в чужбина би струвало много средства на държавата. Информирахме комисията по здравеопазване за проблемите на детската кардиологична помощ в България и считаме, че трябва съвместно да направим усилия за достойно заплащане и достойно намиране на средства за финансиране на нашата дейност, допълни проф. Кънева. 

Началникът на Детската хирургия д-р Стоян Лазаров посочи, че за миналата година половин милион лева е дефицитът в отделенията по детска кардидохирургия и отделението за дихателна недостатъчност, като спешно трябва да се вземат мерки за спасяването на кардиологичната помощ у нас.   

Държавата трябва да се намеси в помощ на детските отделения на Националната кардиологична болница, смята и директорът проф. Марио Станкев, който призна, че още ноември миналата година са информирали за проблема с персонала министъра на здравеопазването, но отговор няма.

Председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова се ангажира да постави въпроса с липсата на средства за по-добро заплащане на медицинските сестри:

Добрата медицинска грижа е в тежък дисонанс с това, което определя като правила пътечната медицина – начинът, по който се заплащат дейностите по клинични пътеки и начините, по които е структурирана в момента медицинската помощ по отношение на детското здравеопазване.

Обещавам да се търсят решения на всички въпроси, поставени тук. Имам уверението, че още утре ще имаме в писмен вид предоставени до всички институции, включително и до комисията по здравеопазване, конкретни предложения, които могат да помогнат за работата на Националната кардиологична болница. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29