Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одитните доклади на Института за ядрени изследвания към БАН констатират несъответствия

Снимка: Институт за ядрени изследвания

След като бивши и настоящи служители на Института за ядрени изследвания към БАН се оплакаха от Трудови и репресии в студиото на „Хоризонт“,  екипът на „Хоризонт до обед“ поиска, по реда на Закона за достъп до обществена информация, всички одитни доклади, които отразяват одитните проверки за периода от 2010 до 2017 година. Бяха предоставени два одитни доклада. Единият обхваща периода от 1 януари 2009 до 31 октомври 2010 година, а вторият – 1 януари до 31 декември 2013 година.

Ето и по-интересните изводи на одитиращите по втория доклад:

„Размерите на възнагражденията за изпълнение на допълнителни функции не са регламентирани във вътрешните правила за работна заплата на института“. „Установени са несъответствия в плановете численост между представените поименни разписания на Института, утвърдени от директора, и представения бюджет за 2013 година, утвърден от председателя на БАН“

Димитър Керанов от синдикалната секция в Института коментира:

Съгласно представените различни варианти на поименното разписание към 01.07.2013 година от Института, вътрешните одитори изразяват становище, че същите не съдържат достоверна информация относно данните за основните и брутните заплати на служителите в неплатен отпуск и допълнителните бройки на ръководството. Друг извод установи завишение на брутните заплати на служители в неплатен отпуск и включени 4 допълнителни бройки на длъжността „доцент“, заемани от директор, двама зам.- директори и научен секретар на Института. Една от препоръките на одита е зарад установените нарушения ръководството на БАН да прецени необходимостта от търсене на дисциплинарна отговорност от директора на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика в БАН.

„Представените месечни справки за движението на персонала и начислените средства за работни заплати и не съдържат верни данни за свободните щатни бройки и отчетените средства, други възнаграждения и плащания на персонала от началото на годината и фонд „работна заплата“. Посочената планова численост, справката за движението на персонала и начислените средства за работни заплати за месец юли на 2013 г. не съответства на броя в представените поименно и длъжностно разписание към първи юли 2013“, гласи още докладът.

Стана ясно, че 17 учени от института за ядрени изследвания, изпратени от Агенцията за ядрено регулиране в Русия, са били принуждавани да попълват молби за неплатен отпуск със задна дата, за да не им бъдат изплащани месечните пенсионни осигуровки.  Един от тях - Богдан Димитров  -сподели:

Притеснява ме една формировка в този одитен доклад, в които се казва, че съм бил в непрекъснат неплатен отпуск за периода от 28-ми ноември 2003-та година до 10 април 2014 година. След 2008 година такава молба аз не съм подавал. Много време никой не искаше такива молби да се подават. Започнаха да се искат, след като излезе една заповед на доцент Тонев. Трима са хората, които не се подчиниха на това искане, тъй като много добре разбираха какви са пагубните последствия от изпълнението на такова действие.

Адвокат Адриан Илиев каза:

Въпросните доклади са само част от цялостната система от нарушения, които започват от много отдавна. В докладите имаме логичната последица - да се отразят поне част от нарушенията. Разбира се, докладите са поглед отгоре - не се влиза в голяма конкретика, но да се заложат 4 заплати на няколко човека от ръководството е най-малкото смущаващо. 17 човека да са изписани като я ползващи неплатен годишен отпуск, без да са подавали молби за това, също е смущаващо, защото тези хора години наред са били лишавани от техните трудови и осигурителни права. Изпращащата страна е длъжна да поеме осигуряването на своите работници и служители, които са изпратени в този институт.

Хората, които са се съгласили да подпишат молбите си със задна дата са подписали документ с  невярно съдържание, което  е престъпление, коментира юристът. Злоупотребата с власт и упражняването на принуда тези хора да извършат това, също е престъпление. По отношение на тези служители, които не са се съгласили да го направят, имаме престъплението „подбуждане към извършване на престъпление“. Трима са служителите, които не са се съгласили. Един от тях е Богдан. Другите двама са дисциплинарно уволнени. На единия спечелихме делото, а на другия в момента го гледаме на последна инстанция.

Богдан също беше подложен на неравноправно третиране с непризнаване на неговата докторска титла, придобита в руската федерация, без това да има никакво правно основание.

От ръководството на Института отказа да коментират по същество констатациите в доклада с мотива, че в предишно предаване е участвал заместник-директорът Лъчезар Георгиев, който заяви: Когато един институт е силен, винаги има хора, които завиждат и се опитат по някакъв начин да пречат, може би за да покажат, че те също са важни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Служители обвиниха Института по ядрена енергетика към БАН в трудови репресии

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН не е плащал пенсионни осигуровки на командировани свои служители и в продължение на 5 години не е предоставял на други работно облекло и безопасни условия на труд. Обвиненията отправиха..

публикувано на 14.12.17 в 11:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Томов

Александър Томов: Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме

Главната задача е да направим нов тип коалиция . Това обяви пред БНР проф. Александър Томов от Българска социалдемокрация – Евролевица. На 31 март, от 12 часа, в НДК се свиква инициативен комитет за обсъждане на Принципно нова програма за..

публикувано на 28.03.24 в 14:03
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи..

публикувано на 28.03.24 в 13:17