Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на хората с аутизъм


Днес е Международният ден на хората с аутизъм.

По  инициатива на ООН, на 2 април се отбелязва Международният ден на хората с аутизъм. В момента едно на всеки 150 деца по света се ражда с аутизъм. При децата с този проблем освен затрудненията в общуването се наблюдават нарушения в говора, жестикулирането и възприятието, както и намален интерес към заобикалящия ги свят. От начина, по който се отглеждат и обучават тези деца, до голяма степен зависи дали те ще бъдат пълноценни личности или ще прекарат живота си в изолация.

В Плевен вече две години работи уникален за България музикален кабинет за деца с аутизъм, в който се прилага методът ДОЛЧЕ.

Д-р Анжелина Генчева е педиатър, неонатолог. Преди две години тя създаде първия и единствен до момента в страната музикален център към болница АВИС МЕДИКА, в който по метода ДОЛЧЕ се работи с деца аутисти. Какво представлява методът, чието име ДОЛЧЕ е термин от музиката и означава начин, по който трябва да бъде изсвирено едно произведение - нежно, спокойно,сладостно, с удоволствие.

Д-р Генчева допълва:

"Продължава да се увеличава чистотата на това състояние, защото не е определено точно като заболяване и съответно няма лечение за него. Много се пише, но не бих казала, че се знае повече. Набляга се на алтернативните методи за подпомагане".

Цялото интервю с д-р Анжелина Генчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретро парад на автомобили и мотоциклети в Габрово

Ретро парад на автомобили и мотоциклети премина по улиците на Габрово. Модели от 30-те години на миналия век и соцвозила привлякоха вниманието на жителите на града. Любители на ретро коли и мотоциклети от различни краища на страната се събраха в Габрово, за да се представят с возилата си.  До подредените на централния площад..

публикувано на 31.08.24 в 20:15
Албин Курти

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над Ибар

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над река Ибар, която разделя албанците и сърбите в град Митровица.  Сградите на местното самоуправление в четирите общини, населени предимно със сърби, са затворени втори ден от полиция по разпореждане на Прищина. Мостът е затворен за автомобили от години, но тази сутрин бе..

публикувано на 31.08.24 в 20:06

Политическите партии на много места в страната не постигнаха съгласие за съставите на РИК

Политическите партии на много места в страната днес не постигнаха съгласие за съставите на Районните избирателни комисии, съобщава БТА.  Така ще се наложи Централната избирателна комисия да вземе решение за съставите на тези РИК-ове. В Русе спорът беше за председателското място. Спор за секретарското място и две отделни номинации, излъчени от двама..

публикувано на 31.08.24 в 19:54

Германка нападна с нож шестима души в автобус в град Зиген

32-годишна германка е нападнала с нож шестима души в автобус в германския град Зиген в петък вечерта. Трима души са ранени тежко и са с опасност за живота, други трима са пострадали по-леко.  Нападението е извършено от германка, която има психически проблеми, съобщи полицията. Не става дума за терористичен акт.  Жената е извадила нож в автобус, който е..

публикувано на 31.08.24 в 19:45
Снимката е илюстративна

26 ранени във верижна катастрофа на магистрала в Италия

Верижната катастрофа е със 7 автомобила на магистрала А 23 посока Тарвизио към границата на Италия с Австрия.  Ранените са откарани в болници в Удине и Толмецо. На още 20 шофьори е оказана помощ на място.  Поради голямата горещина доброволци на Червения кръст закараха някои от тях в селището Джемона, за да бъдат лекувани и освежени..

публикувано на 31.08.24 в 19:35

Силна буря засегна Атина, наводнени са пътища

Силна буря засегна Атина. Има наводнени пътища. Дъждове наводниха и голяма част от Пелопонес. В центъра на гръцката столица е затруднен трафикът, защото е високо нивото на водата върху платното.  В столичния квартал Калитеа повечето пътища са затворени от полицията, съобщават властите. Спряха движението на част от градските автобуси.  Властите..

публикувано на 31.08.24 в 19:25

Червен код за интензивни валежи в четири общини в югоизточна България утре

Червен код за интензивни валежи е в сила за утре в четири общини в югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

публикувано на 31.08.24 в 19:08