Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Николов: Услуга за Тръмп ще е, ако Путин убеди Ердоган да не се минава червената линия Манбидж

Симеон Николов
Снимка: БГНЕС


„Путин би направил неоценима услуга на Тръмп, ако убеди Ердоган да не се минава червената линия Манбидж“. Това заяви в предаването „12+3“ Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, относно посещението на руския президент Владимир Путин в Турция.

 

„Някои смятат, че ако Путин успее да убеди Ердоган да се сдобри с Асад, то Турция и Русия могат кардинално да изменят хода на събитията в региона“, коментира Николов. За предстоящите срещи на руския президент в Турция той изказа мнение:

 „Значението на срещата е голямо, защото регионът се намира в решителен етап за баланса на силите, на различните актьори в Сирия и непосредствено преди предстоящи военни действия на Турция, както Ердоган беше заявил. На второ място поставям двустранните отношения. Те се свеждат до въпроси, свързани с икономиката, енергетиката и някои сделки между двете страни“.

За тристранната среща между Турция, Русия и Иран, Николов коментира: „Открояват се няколко важни стратегически въпроси и няколко тактически, които касаят обстановката в Сирия и региона. Турция би могла да бъде главният печеливш от сегашната геополитическа ситуация, ако успее да сътрудничи с различните партньори. Имаме два съществено нови момента от последните дни, които ще са предмет на разговорите. Изявлението на Тръмп за изтегляне от Сирия. Моето мнение е, че това няма как да стане. САЩ биха загубили доста стратегически завоювани вече позиции, ако направят тази грешка. Вторият нов момент е обещанието на френския президент Макрон, че ще окаже военна помощ в отбраната на Манбидж, съвместно с американските сили и сирийските демократични сили“.

Освен Сирия, Симеон Николов очаква в Турция да се обсъдят и събитията в Ивицата Газа. 


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи лица..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

"Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта "Гласове и струни"

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в зала „България“ на 3 април.  „И квартетът, и хорът са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно партньорство, без единият да е подчинен на другия. И двата състава да се..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14