Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стремително обезценяване на рублата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на днешната търговия на Московската борса доларът поскъпна до над 64 рубли за първи път от декември 2016. Рублата поевтиня спрямо еврото до дъното от март същата година – повече от 80 рубли за едно евро.

Стремителното обезценяване на руската национална валута се наблюдава трети ден. Експертите обвързват падането на рублата и масовата разпродажба на руски ценни книжа с въведените миналия петък нови американски санкции срещу Москва. Тогава в черния списък бяха включени 38 бизнесмени, чиновници, частни компании и държавни структури. Натиск върху пазарите оказва и ескалацията на напрежението около Сирия, съобщава вестник „Коммерсантъ“.

Руският министър на финансите Антон Силуанов увери, че властите ще задействат целия наличен инструментариум за ограничаване на последиците от новите санкции и други възможни негативни събития както върху предприятията, така и върху финансовите пазари. Министърът на икономиката Максим Орешкин определи случващото се като добър тест за макроикономическата конструкция, изграждана от правителството и Централната банка през последните години. Орешкин беше категоричен, че макроикономиката и финансовите пазари ще издържат на натиска.

По-рано днес щатският долар поскъпна за кратко до 64,74 рубли, което е най-ниското ниво за руската валута от ноември 2016-а година. Последва париране на част от първоначалните печалби, като зелените пари вече се търгуват малко над 64,00 нивото с поскъпване за деня от 1,5%. В рамките на предходните два дена на търговия руската рубла се обезцени с общо над 8%, като в понеделник тя се понижи с около 4%, а във вторник с 4,4 на сто.

Спрямо еврото, руската валута се понижава с нови 2,4% към 79,75 рубли, като по-рано в сряда единната европейска валута дори поскъпна за кратко до 80,15 рубли - нейно най-високо ниво от март 2016-а година.

Разпродажбите на рубли са факт въпреки високите цени на петрола, който е основна експортна суровина на Русия. В сряда фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юни се търгуват около 71 долара за барел - най-високи цени от 1-ви декември 2014-а година насам, докато фючърсите на американския лек суров петрол се повишават към 65,78 долара а барел (най-високо ниво от 26-и март насам). Възходящото движение на петролните цени е в резултат от една страна на известно отслабване на притесненията от търговска война между САЩ и Китай и от друга страна в резултат на ескалиращото геополитическо напрежение около Сирия.

Борсовата търговия в Москва също остава обект на напрежение, като деноминираният в долари фондов индекс RTS се понижава с 1% към 1082 пункта, задържайки недалеч от вчерашното многомесечно дъно около 1054 пункта, докато деноминираният в рубли индекс MOEX нараства с 1,87% към 2214 пункта, след като в началото на седмицата се срина рязко към 2065 пункта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:16
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на..

обновено на 28.03.24 в 12:08
Фолкер Тюрк

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа. В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на..

публикувано на 28.03.24 в 12:06

Кирил Петков отхвърли идеята на Борисов за общи министри в служебен кабинет

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори за общи министри в служебен кабинет. "Това, което аз чух днес, е отделни откъси от разкази по време на преговори. Истината е, че г-н Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип, той правеше някакви отделни разговори..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

На второ четене: МВР ще охранява центровете за бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и центровете за настаняване. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за МВР. Повод за измененията станаха зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, а целта е запазване на обществения ред. Преди това с пълно..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента Румен Радев да не избира за служебен премиер председателят на парламента Росен Желязков или Димитър Главчев.  "Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го причинява",..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Губернаторът на Запорожка област написа в социалната мрежа "Телеграм", че две жени са пострадали при..

публикувано на 28.03.24 в 11:42