Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин от арменски произход, живял у нас 23 години, е настанен в Бусманци, нямал документи

Снимка: БГНЕС
Нарек е 23-годишен българин от арменски произход. От шестмесечен живее у нас. Сега е в Центъра за задържане на нелегални имигранти в Бусманци, защото няма документи, въпреки че е учил тук и родителите му живеят у нас.

Диана Радославова, директор и водещ адвокат в центъра за правна помощ “Глас в България“, заяви в предаването "Хоризонт до обед", че младият мъж е задържан на основание новия институт за краткосрочно задържане, въведен в Закона за чужденците през 2017 година:

"Единственото основание, на което той може да бъде задържан по този институт, е неустановена самоличност. Той е бил спрян от полицаи по време на пътуване от София към Перник през великденските празници. Установено е, че няма лични документи в себе си и въпреки че е обяснил абсолютно цялата сложност на ситуацията, в която се намира от години и която е напълно прозрачна пред имиграционните служби, въпреки че е известно къде живее, с какви документи е, с какво семейно положение, той е счетен за нелегално пребиваващ, без установена самоличност“.

Първоначално Радославова е предположила, че става дума за недостатъчно добра комуникация между различните звена в структурата на МВР заради празниците, но три работни дни по-късно смята, че "това по-скоро вече се дължи на инертно прилагане на небалансирана миграционна политика, която, за съжаление, в България е основана единствено на разбирането за защита на границите, извеждания с пълна липса на мисъл за регулярна имиграция, за интеграция, за цялостния аспект на миграционните потоци“.

В Центъра в Бусманци се провеждат интервюта с Нарек, с цел да бъде убеден да се завърне в Армения, където никога не е живял и няма роднини. Ако се върне в Армения, би трябвало да отбие и военната си служба. Нарек обаче не знае арменски, а и иска да се ожени за момичето, с което живее от 7 години.

За предаването "Хоризонт до обед" Нарек подчерта, че не знае арменски:

"Не знам даже какво ще правя там. Майчиният ми е език е български. Той е единственият ми език. През 1995 година майка ми идва в България с мен. Установява се тук с другите ми родители – вуйчо, баба, леля, цялото ми семейство. Баща ми от Армения не го познавам. Майка ми от малък се опитва да ми оправи документите, но винаги не може. Винаги ѝ казват, че не става. Минавам детска градина тук, в България. Уча до седми клас в Перник - в "Петър Берон", а от 8-и до 12-и клас в Строителния техникум в Перник. Дори когато не бях пълнолетен, не даваха на майка ми да ми издаде документи. Постоянно ѝ казваха, че не става. Сега ми казват: "Майка ти е трябвало да ги оправи, докато не си пълнолетен“.

Така Нарек останал без лична карта след навършване на пълнолетие. Затова няма и шофьорска книжка, а бил само пътник в проверения автомобил. Преди това всяка седмица се подписвал в 9-о РПУ.

"Това ми е първата проверка от полицай. Първото спиране от полицай за проверка“, заяви Нарек и оприличи Центъра в Бусманци на затвор.

След като през 2017 година е бил въведен института на лице без гражданство в Закона за чужденците, Нарек е подал молба за получаване на такъв статут в дирекция "Миграция", но такъв му е бил отказан. В момента адвокат Радославова и младежът обжалват, а заседанието е насрочено за юни. Краткосрочното настаняване в Бусманци е за 30 дни.

През март 2010 година  арменецът Давид, който беше поканил любимата си Ревит в Монтана, също беше сполетян от подобна участ. Той нямаше документи, а тя беше отведена в Бусманци и се наложи да прекарат дълго време разделени. Любовта им обаче преодоля изпитанието и сега двамата са женени и живеят у нас. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. Очаквайте подробности!

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39