Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празникът на разсола в село Първомайци разкрива тайни на гозбите

4
Домакините от село Първомайци приготвят ястия за празника на разсола.
Снимка: Здравка Маслянкова


Вкусни гозби с агнешко месо опитаха стотиците гости в горнооряховското село Първомайци на празника на разсола. Домакините в най-голямото село във Великотърновска област са ненадминати кулинарки, а разсолът е типично ястие за селището за Гергьовден и Спасовден. Тайната на ястието е в хубавото месо и щипката любов, с която го приготвяме, разказаха майсторките на разсола. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова.

Осем групи готвачи аматьори показаха кулинарни умения на празника на първомайския разсол, а селският площад „Съединение“ от ранни зори бе превзет от апетитни ухания.

Стеляна Янкова, която от години е най-титулуваната майсторка на разсола в селото, отрича да е най-добрата.

„Ах, Боже, не съм най-добрата, всички са добри, защото то си е селска манджа, сборджийска манджа, останала от нашите баби, от нашите мами“, каза тя. И обясни: „Лесно се прави тази манджа. Едно време, когато я правеха в пещта, приготвяха си соса, нареждаха си мръвките, заливаха, слагат в пещта и се пече два-два часа и половина, сурови мръвки. Сега сме по по-бързата процедура  - сваряваме си мръвките с дафинов лист и черен пипер, прецеждаме си бульона, направяме си соса с препечено брашънце и червен пиперец, слагаме дафинови листенца. Заливаме мръвките със соса и печем около час време. И пак става хубава. Като извадим, клъцкаме магданоз. От всякакво агнешко месце се прави разсол, прави се и от телешко, а в днешно време и от пилешко. От всичко става, въпросът е с мерак да се приготви и с любов. Ох, с хубави хора се яде, най-хубавите - млади, весели, засмени, и с много любов, на хубава маса.

Без домат и морков в разсола

Домакините от най-голямото село във Великотърновска област имат свои кулинарни тайни в приготвянето на ястията с агнешко месо. Библиотекарката в читалище „Иван Вазов“ Антония Станева заедно с председателката на читалището Теодора Миновска са създателките на празника на първомайски разсол. В тази гозба не се слага домат и моркови, обяснява Антония. В нейното семейство на Гергьовден на особена почит е агнешката дроб сърма и печените мръвки.

Агнешко, което го пека 3 часа във фурната, забулено под фолио с подправки и намазано с краве масло, сол, червен пипер, овкусен с черен пипер. Това е моята тайна – кравето масло, което слагам, самото месо го овкусявам, намазвам.  

Димитрина Йосифова е първомайска снаха. Казва, че имала късмета 30 години да живее с добра и оправна свекърва, която я научила да прави най-вкусната агнешка чорба в селото. Нейната тайна е, че измива агнешката карания не със сол, а с вода, в която е разтворена гасена вар.

„Белият дроб, черният дроб, сърцето и бъбреците се сваряват в отделна тенджера, а червата, шкембето и така наречените момици се сваряват в друга тенджера. Като изстинат, се изваждат от бульона, нарязват се на дребно. Някои хора този бульон го хвърлят, но аз не го хвърлям, връщам си го в тенджерата и прибавям лук, морков и ориз. Като се сварят тези неща, слагам от дробинето. После си го овкусявам с чер пипер, с джоджен, с магданоз, каквото има в градината  и кой, както го обича. Някои от балканджиите му слагат и тарус. Накрая се застройва. Аз застройвам с яйце и кисело мляко, но трябва много да се внимава, защото тази супа бързо се разваля“, обясни Йосифова.

Агнешкото дробине с ориз носи мазнина

Николина Костова е майсторка на ориз с агнешко дробине. Казва, че нейната рецепта за дроб сърма е от старата тетрадка на нейната баба.

„С лук зрял и зелен, който се запържва, но преди това ми е обработено дробинето на агнешкото“, казва тя и продължава с рецептата: „Всяко едно нещо е сварено предварително, нарязва се на дребни парченца и… започвам вече да сглобявам. Този ориз носи много мазнина. Основната мазнина, която използвам, е от булото. Три към едно бульон за ориза. Слагам много черен пипер, юзум. След като заври, поръсвам отгоре със сухо брашно, за да може, когато се изпече, да се получи една коричка. 

Жените в Първомайци са безспорни майсторки на разсол и ястия с агнешко, но вкусните гозби не могат без питка на масата. Анастасия Шахънова от сдружение „Родолюбци“ в селото прави едни от най-вкусните пити.

„Това са ароматни питки с прясно мляко, яйчице, кисело млекце, което е заквасено вкъщи и сръчни ръце. Просто готвенето е от себе си да дадеш нещо, да го правиш с любов. Това е импровизация“, казва тя. „Маята обича да се съживи от захар. Лъжичка захар, лъжичка сол, но солта се слага отстрани на брашното, тя не трябва да има съприкосновение с маята и захарта. Аз слагам малко зехтинче, защото много вкусно става.  Тестото обича леко, да се разтяга, да не се мачка силно, да се бие. Иска нежност и да се остави да бухне. После се оформя и пак да бухне и отгоре яйчице с олио намазано“, набързо обяснява Шахънова.

Младите се завръщат в Първомайци

2700 са жителите на Първомайци, което е на 200 метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Тук проблем с децата и младите хора няма. Децата са поне 600 и си обичат селото.12-годишните Никол, Десислава и Любомир разказват:   

„Тук е много хубаво, има цветя, много дървета, цъфнали са. Имаме голям стадион до училището, играем си, събираме се тук, има кръжок за децата, пеене, танци и се забавляваме. Играем на стадиона, крием се. Осигурени са честа за забавления на децата, ако няма къде, ние си правим. Най-често играем футбол“.

Младите хора се завръщат в Първомайци, все повече българи и чужденци купуват къщи в селото, сподели 45-годишният кмет Ясен Янков.

„Основните проблеми са инфраструктурата, другото е хигиенизирането на населеното място. В момента има бум на закупуването на имоти в селото, което е радостно, и все повече млади хора се установяват и се завръщат и от чужбина и предпочитат Първомайци като място за живеене, това е радостна новина за нас. Доста чужденци се заселиха в Първомайци. Вземат дейно участие в дейността на Клуба на пенсионера, присъстват и на тържествата в Народното читалище, в празниците, организирани от кметството е общо взето, се чувстват спокойни и добре приети в Първомайци.

Докато мало и голямо похапваше от вкусните гозби с агнешко, на импровизираната сцена пред читалище „Иван Вазов“ се надпяваха 13 фолклорни състава от горнооряховските села и гостите от Паламарца и Медовина, Поповско.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Мерджанов: БСП изпусна шанса в критичен момент да покаже характер

„ БСП не е в най-добрата си кондиция . Кризата показа изключеност на най-големия политически опонент на властта и вместо той да дава хоризонт на българите, се е вгледал в собствените си крамоли и ежби... На БСП е необходима нова енергия “. Това коментира пред БНР Атанас Мерджанов, член на Националния съвет на БСП. Според него партията е..

публикувано на 07.06.20 в 12:25
Министър Деница Сачева

Деница Сачева: В следващите месеци не очаквам трусове при безработицата

„ Планира се удължаване на мярката 60:40 с още три месеца с опция до края на годината . В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат . Готови сме и да предложим по-силен секторен акцент за секторите със сериозни икономически последици… Секторът на автобусните..

публикувано на 07.06.20 в 11:49

Горанов: Не са правени законови промени, облагодетелстващи бизнеса на Божков

Поредицата изявления на бизнесмена Васил Божков коментира и министърът на финансите Владислав Горанов, който заяви, че не са правени законови промени, които да облагодетелстват бизнеса на Васил Божков:: "Ама аз ако имах някакви притеснения, нямаше днес дори да си говоря с вас. Аз съм министър на финансите и той - един беззащитен български..

публикувано на 07.06.20 в 11:42

Борисов за твърденията на Божков: Никой никога не съм пращал

"Никой никога не съм пращал", така премиерът Бойко Борисов коментира изявленията на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков по адрес на пресаташето на премиера Севдалина Арнаудова. Тя и Борисов заявиха: "Защото я харесва най-вероятно. Никога не съм изпращал на никого нищо, нито съм ходил там аз, нито искам да ви влизам в играта. Повече..

публикувано на 07.06.20 в 11:19
Цветан Цветанов

До два-три месеца Цветан Цветанов решава за нов политически проект

„ Днес повече от всякога хората искат да има икономическа стратегия , затова расте критиката и към предложенията на кабинета. Ако не се отговори подобаващо на недоволството на хората, ще има по-отчетливо търсене и припознаване на политически субекти извън властта “. Това каза пред БНР Цветан Цветанов, ръководител на Евроатлантическия център за..

публикувано на 07.06.20 в 10:51
Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев

Д-р Ангел Кунчев: Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми

„Равно е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок . Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад “. Това каза пред БНР главният държавен..

публикувано на 07.06.20 в 10:00

7 млн. са заразените с Covid-19 по света

Заразените с коронавирус по света са над 7 млн., предаде Ройтерс. Броят на починалите надхвърли 400 хиляди. Заразата продължава да набира скорост в най-многолюдната страна в Латинска Америка – Бразилия. За последното денонощие от Covid-19 в Бразилия са починали 904 души . Общо смъртните случаи в страната са вече близо 36 хил. За..

обновено на 07.06.20 в 09:41