Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петко Загорчев, председател на Етичната комисия на Българския лекарски съюз:

Необходим е регистър на лицата, прилагащи лечителски практики

Снимка: БГНЕС

От 15 години лекарите се борят с Министерството на здравеопазването да се вписват в регистър лицата без медицинско или дентално образование, прилагащи лечителски практики. Това каза в интервю за "Хоризонт" д-р Петко Загорчев, председател на Етичната комисия в Българския лекарски съюз. Медиците предлагат регистърът да се контролира както от здравните, така и от съдебните власти.

Загорчев отбеляза, че само три от дейностите: хомеопатия, иглотерапия, нутритерапия са регламентирани. Има и опит в тази група да влезе и билкотерапията, защото е предмет, който се изучава в българските университети:
"Ето това са хората, които са в регистрите на министерството. Те трябва да водят специфичен журнал, да водят специфична карта за сваляне на данни на пациента, за описване на здравословното състояние и най-важното - за подписване на информирано съгласие с пациента."     

Неконвенционалните методи на лечение трябва да подлежат на регулация, категоричен е Загорчев, който е и председател на Българската хомеопатична организация. Той даде пример с хомеопатичната терапия, която също е неконвенционална, но е уредена в Закона за здравето.

"Ние, лекарите хомеопати, упражнявайки хомеопатичния метод не отхвърляме конвенционалната медицина - за нас това е метод, който надгражда по един изключително красив, безвреден и бърз начин оздравителния процес в организма", посочи Петко Загорчев:

"Лечебните методики предоставени в ръцете на лекари, са създадени от лекари като доктор Самуел Хайнеман, полиглот, германски евреин, практикувал 20 години  конвенционална медицина, когато сме лекували преди двеста години с клизми, пиявици и кръвопускане, с отрови - с арсен и живак, е имал достойнството да каже пред  колегите в Европа: "Ние не лекуваме, ние убиваме" и да тръгне да търси един безобиден начин. Ето тази регулация на практика я няма. Наглостта и агресивността на тези хора е страшна. Биоенерговъздействие! Какво биоенерговъздействие, уважаеми "лечители"?" 

Необходима е промяна в Закона на здравето, който касае неконвенционалните методи на лечение, подчерта д-р Загорчев. По думите му, наложително е неконвенционалните, немедицински практики като енерготерапия и природолечение "да излязат в друг закон и друга наредба":

"Въобще да бъдат изведени от Закона за здравето кабала, гледачки, природолечителки. Периодично, на всеки пет години се прави такава инициация в министерството. Нахлува една огромна група от странни природолечители, често пъти физици, метеоролози, химици, нямащи нищо общо с медицината и започват да искат разрешителен режим. Има и почтени хора сред тях, които например искат разрешение от министерството, но заявяват: "Искаме да работим под контрола на лекар". И аз имам такава лечителка, която се занимава с животонезастрашаващи състояния, но абсолютно всички протоколи от проведеното й лечение минават минават до един контрол."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.