Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на Емил Димитров откриват в родния му Плевен

Паметник на Емил Димитров откриват в родния му Плевен.

Общината организира поредица от прояви днес по случай празника на града.

„В миналото в Плевен се провежда най-големият в страната пролетен панаир. Този панаир не е имал конкуренция по отношение мащаба и размерите си. За 28-а година е бил посетен от 45 хиляди души“, каза Нели Дакова от Регионалния исторически музей.

Тържествена сесия започва в 10.00 часа. По-късно празничен ритуал ще събере плевенчани на централния площад "Възраждане". С уникален ритуал ще се учреди първият за страната гвардейски ученически оркестър към Средно училище "Иван Вазов". В 13.00 часа е официалното откриване на паметника на Емил Димитров. Автор е скулпторът Константин Симеонов - Костика.

„Памет към твореца и артиста Емил Димитров. Да съхраним музиката му, песните му. Това сме ние“, каза той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Билетите за концертите на Oasis са пуснати в продажба, но се препродават за много по-високи цени

Билетите за концертите на събратата се отново легендарна рок група Oasis са пуснати в продажба, но веднага постъпиха съобщения, че те се препродават за много по-високи цени от номиналните. Има и проблеми с продажбата онлайн на лицензираните уебсайтове. Феновете, които се опитват да влязат в трите уебсайта, продаващи билети за датите в..

публикувано на 31.08.24 в 17:46

Шестима пострадали при аварийно кацане на Ан-2 в Северна Осетия

Шестима души, включително три деца, са пострадали при аварийно кацане на самолет Ан-2 в Пригородния район на Северна Осетия в Русия, съобщи ТАСС.  Двамата пилоти на самолета са в съзнание, но са ранени.  Пострадали са и мъж с две момиченца на 11 и 8 години. Ранено е 11-годишно момче. При излитането на борда на самолета е имало и парашутисти. Когато са..

публикувано на 31.08.24 в 17:22

Филипините и Китай си размениха обвинения след сблъсък на техни кораби в Южнокитайско море

Филипините и Китай си размениха обвинения, след като кораби на бреговата им охрана се сблъскаха в Южнокитайско море, като всяка една от страните заяви, че другата е извършила опасни маневри в спорния район, предаде ДПА. Не се съобщава за пострадали при сблъсъка в района на плитчината Сабина, като това е петият инцидент между военноморските и въздушните..

публикувано на 31.08.24 в 17:10

Отхвърлиха двете предложения на ДПС за членове на РИК в Кюстендил

И двете крила в ДПС - на Ахмед Доган и на Делян Пеевски предложиха свои представители за членове на Районната избирателна комисия в Кюстендил. Това не беше прието по време на консултациите в областната управа и комисията ще бъде назначена служебно. При консутациите се появиха упълномощени представители от двамата съпредседатели на..

публикувано на 31.08.24 в 16:59
Остров Крит

Американски офицер е починал при падане от балкона на апартамент в град Ханя на остров Крит

Американски офицер е починал при падане от балкона на наетия от него апартамент в град Ханя на остров Крит. Инцидентътъ е станат тази сутрин, а мястото е блокирано от полиция.  По информация от местните медии, които се позовават на полицейски източници, се разследват три версии.  Едната е 30-годишният американски офицер да е..

публикувано на 31.08.24 в 16:43
HIMARS

САЩ продава на Хърватия ракетни системи HIMARS за 390 млн. долара

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS на стойност 390 милиона долара за Хърватия, предаде агенция ХИНА, като се позова на съобщение на Пентагона. Основният доставчик ще бъде компанията "Локхийд Мартин", уточнява БТА. Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви неотдавна предстоящи инвестиции..

публикувано на 31.08.24 в 16:32
Белгород

Петима убити и 46 ранени при украинска атака срещу югозападния руски град Белгород

Петима души са били убити, а 46 ранени при украинска атака срещу югозападния руски град Белгород, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. На фона на продължаващото настъпление на Киев руските сили продължават с масираните си атаки срещу украинска територия.  Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков голяма част от ранените при..

публикувано на 31.08.24 в 16:16