Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бойко Пенков: Здравната карта се базира на медицинска статистика

Електронната търговия и доставки на лекарства и консумативи ще свали цените, казва заместник-министърът на здравеопазването

Бойко Пенков
Снимка: БНР

До края на юни здравният министър Кирил Ананиев ще представи в парламента свой проект на здравно-осигурителния модел. Правителството междувременно прие Националната здравна карта, която ще бъде обсъдена в Народното събрание.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни в предаването "Неделя 150", че Здравната карта се изготвя възоснова на медицинска статистика от последните години, базирана върху цялата информация от НЗОК, тоест върху една "снимка" на ситуацията:

"Имаме болница, общопрактикуващ лекар, имаме специалисти, бившите поликлиники да кажем и т. н. И тази снимка като я правим, виждаме последните европейски норми. Какво е необходимо на българина? Какво най-често, на базата на историята, която има като регистрирани заболявания, обръщаемост към системата на здраве - какво е потърсил: дали акушер-гинеколог, дали уши - нос - гърло. Виждаме в дадената област колко лекари примерно има по уши - нос - гърло и те достатъчни ли са да покрият нуждите на хората от подобен тип преглед, операция. Това се прави и се казва: "В тази област това е положението. Хубаво би било да бъде така."

Здравната карта е документ, който е основа за бъдеща политика на държавата за подобряване на кадровия потенциал в здравеопазването, заяви Пенков:

"И веднага след тази здравна карта следва концепция за развиване на човешките ресурси в здравеопазването. Какво трябва да направи държавата, така че да направи привлекателни някои специалности в здравеопазването, които се търсят, и как да помогнем, какво да се случи, какво да направят кметовете - и те трябва да се вземат в ръце, какво да направят, така че да привлекат хора при тях да работят."

В коментар по широко обсъжданата тема за заложения в здравната карта брой болнични легла Пенков отбеляза:

"Ако започнем да говорим за легла, което е болната тема, Касата е платила лечението на близо два милиона и половина души миналата година и тези, които са получили болнична помощ, са лежали  върху горе-долу 25 хиляди легла, за да могат да бъдат излекувани или лекувани. За да има спокойствие и мир в системата, и, разбира се определени медицински нужди - не може на едно легло: аз ставам и веднага лягам, трябва да се почисти, дезинфекцира, има ремонти. Ние казваме: допълнително ще гарантираме на Касата през тази карта и през договора още девет хиляди легла и стават общо 33 500."

Според д-р Пенков въвеждането на електронното здравеопазване ще доведе до по-малко бюрокрация и повече удобства за пациента:

"В момента, вклюително и аз, в колата, вадя едни рецепти, едни книжки на майка ми, мъкнеш със себе си отпечатани листа, за да можеш да намериш необходимите лекарства. Тогава ползата е тази - представете си, отивате при вашият лекар, той изписва необходимото лекарство и го пуска някъде си. Където отивате, имате само вашата идентификация, лекарят го "издърпва" от мястото, където се пази, и получавате вашите лекарства. Ако ги няма там, отивате в съседната аптека."

Бойко Пенков анализира и търговията с лекарства и медицински изделия. "Проблемът е такъв, че винаги, когато искаш нещо да изсветлиш, да го направиш ясно, видимо, прогнозизуемо и строго отчетно - това не е хубаво. И имаме проблем", посочи той и даде пример с Румъния:

"Тръгнаха да правят едни доста непопулярни неща, свързани с контрола на разходите за лекарства и след време всичко се катурна. Говорих тогава с колегата, който в момента е в Брюксел, бивш министър на здравеопазването, викам: "Добре, какво стана?" Ами вика: "Наляха едни 25 милиона евра и нещата приключиха. Индустрията."
Пенков смята, че в момента в България диалогът е "по-коректен и на по-високо ниво":
"Единственият път, по който може да се премахне е най-после да пробием с този тип електронна търговия и електронни доставки за лекарства и консумативи. Опитвахме се, знаете, колко пъти да проведем такъв търг - всички болници от електронния търг да си купуват лекарствата, така че да бъдат постигнати максимално ниски цени и прозрачност по време на процедурата. Имаме известни затруднения, защото се спира процедурата от време на време, сега сме готови пак да я обявим, следващият етап ще бъдат медицинските изделия."
Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата поиска проверка на строителните обекти

Върховна административна прокуратура сезира Дирекцията за национален строителен контрол и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извършат проверка дали на строителните обекти в страната са осигурени здравословни и безопасни условия на труд.  Образувана е преписка въз основа на публикации в медиите, в които се цитират данни за..

публикувано на 26.11.20 в 14:11
Атанас Бобоков

Съд постанови рекордна гаранция от 2 млн. лв. на Атанас Бобоков

Бизнесменът Атанас Бобоков излиза на свобода срещу 2 милиона лева.  Той е в ареста от края на май по обвинение за участие в престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.  Миналата седмица първоинстанционният наказателен съд промени постоянния му арест в домашен, но Апелативният спецсъд отмени определението и му наложи рекордната..

публикувано на 26.11.20 в 13:55
142-рата годишнина от началото на военното образование в България и празника на Националния военен университет „Васил Левски“ бяха тържествено отбелязани във Велико Търново.

Каракачанов: Интервюто на Заев е малка крачка напред в правилната посока

Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир Каракачанов вчерашното интервю на премиера на Северна Македония Зоран Заев , че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. В Националния военен университет във Велико Търново Каракачанов заяви, че историята на България и Македония е обща до..

публикувано на 26.11.20 в 13:53
Председателят на СЕМ Бетина Жотева

СЕМ: Програма „Хоризонт“ на БНР изпълнява обществената си мисия

Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио спазва своята обществена мисия - това е основното заключение в приетия с пет гласа „за“ от Съвета за електронни медии доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата. Докладът отразява резултатите от фокусирано..

публикувано на 26.11.20 в 13:49

Ще оцелеят ли галериите при затварянето заради коронавируса

Частните галерии и художниците ще понесат загуби при обявеното от правителството затваряне от 27 ноември до 21 декември заради пандемията от Covid-19. "Декември месец е един от най-печелившите месеци за галериите, тогава хората най-много ходят по изложби и тогава ние правим една много интересна изложба - предколедна, наистина ще бъде доста..

публикувано на 26.11.20 в 13:33

ЕК одобри пренасочване на 511 млн. евро в помощ на българската икономика

Европейската комисия одобри поправка в българската програма „Иновации и конкуренция“, която ще позволи мобилизирането на 511 млн. евро от европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд. Те ще бъдат в помощ на българската икономика в борбата ѝ с последствията от кризата с коронавируса. Финансовата подкрепа включва безвъзмездни..

публикувано на 26.11.20 в 13:33

Може ли да има дистанционно обучение, но с присъствено изпитване

"Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. От 1-ви до 6-и клас имаме две седмици маневреност през юни месец", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.  " Ние, учителите, няма как да подкрепим такова..

публикувано на 26.11.20 в 13:32