Проф. Минасян: Има изтичане на български капитал в чужбина в особено големи размери

| обновено на 03.06.18 в 12:38
Снимка: БГНЕС

През седмицата Институтът за икономически анализи на БАН представи своя редовен годишен доклад за състоянието на българската икономика. Един от изводите в доклада е, че икономическият растеж, макар добър и устойчив, не е достатъчен България да догони средните европейски нива. Според анализите в зависимост от това колко страната ни успее да поддържа този икономически растеж, ще са ни необходими между 90 и 233 години, за да достигнем европейските нива. Предложена беше оптимизация на фискалната политика.

Едно от предложенията беше отмяна на плоския данък.

„За 9 години действие на плоския данък не изпълни това, за което се предвиждаше да бъде въведен. Първо, практиката не подкрепя хипотезата за позитивна връзка на плоския данък с инвестиционната активност. БВП и потреблението успяха да възстановят и дори да превишат с повече от една десета предкризисните си равнища в реални измерения от 2008 година, докато инвестициите остават устойчиво на равнище от около две трети от  последната некризисна година. Това е една драматична констатация, която продължава във времето и не е ясно колко време още ще продължи в една икономика, която се нуждае от революционни технологични промени. На второ място, очакванията за по-високи постъпления в консолидирания държавен бюджет и за т.нар. "осветляване на икономиката" също не се оправдават. Относителните постъпления спрямо БВП, в последната година с неплосък данък, все още остават непостигнати. На трето място – плоският данък съдейства за увеличаване на социално-икономическото неравенство и социалното разслоение в обществото. Социалното разслоение в нашата страна е най-високо от всички останали страни в ЕС“, обясни в „Неделя 150“ проф. Гарабед Минасян – член екипа от Института за икономически анализи на БАН.

Според доклада на Института за икономически анализи е необходимо да се търси изпреварващ икономически ръст, по-осезаем растеж на доходите и благосъстоянието, което да доведе до намаляване на социалното напрежение. 

Критерият, който трябва да се следва, е дистанцията, която съществува между нашето икономическо равнище и средноевропейското икономическо равнище, защото страната ни е член на ЕС и трябва да се равнява по ЕС, каза проф. Минасян.

„Тук числата са много драматични. Нашият БВП на човек от населението за 2017 година се оценява на 7000 евро. Средноевропейското равнище и средното равнище в еврозоната е някъде около 30 000 евро на човек от населението. Ако говорим, че Европа прави 2% ръст, то 2% върху 30 000 – повишаване на БВП на човек от населението, при средноевропейските стандарти, това са около 600 евро. Докато ние, ако говорим за 4% ръст на нашия БВП, тези 4% ръст правят някъде повишение с 300 евро – от 7000 на 7300 евро. Това означава, че дистанцията между България и средноевропейското равнище се увеличава и ние все повече и повече затъваме в своята бедност. Числата, които официално дава и макроикономическият елит, и макроикономическото управление, те предвиждат по-нататъшно затъване в тази бедност“. 

Бедността на нашата икономика произтича от недостатъчния обем и качеството на инвестициите, подчерта проф. Минасян. 

„Ние имаме изтичане на наш, собствен, български капитал в чужбина и то в изключително големи размери. За 2016 година нетното изтичане на български капитал в чужбина оценява, в съответствие със статистиката на платежния баланс на близо 3 млрд. и 400 млн. евро. През 2017 година – 3 млрд и 100 млн. евро. Това означава, че нетното изтичане на български капитал, който е изработен у нас, се оценява на около една трета от инвестициите в страната“, добави той. 

От звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Гарабед Минасян. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
За периода 2013-2018 г. Световното по футбол създавало по 315 000 работни места годишно.

Световното по футбол вкарало $14 млрд. в руската икономика

Световното първенство по футбол тази година е добавило над $14 млрд. в икономиката на Русия, което е над 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, съобщиха днес в Доха организаторите на шампионата. Сумата бе обявена в доклада за икономическите, социални и екологични последици от турнира на Алексей Сорокин – шеф на организационния..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

„Ауди“ плаща 800 млн. евро глоба в Германия по „дизелгейт“

„Фолксваген“ обяви днес, че дъщерната ѝ компания „Ауди“ се е съгласила да плати 800 млн. евро глоба в Германия, за да бъде сложен край на разследването за манипулиране на вредните емисии в дизелови автомобили, предаде АФП. „Ауди“ е приела глобата, наложена от прокуратурата за „отклонение от регулаторните изисквания в някои 6- и 8-цилиндрови..

публикувано на 16.10.18 в 13:36

Експерт по киберсигурност: Ще се намери начин да се "закърпи" положението за Търговския регистър

Пожарни действия от такъв тип не водят до добър резултат, винаги има някакво забавяне. Това заяви в предаването „Преди всички“ експертът по киберсигурност Спас Иванов относно обявената спешна обществена поръчка от Агенцията по вписванията, която е на стойност 190 000 лева и е за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни"..

публикувано на 16.10.18 в 08:40

Агенцията по вписванията търси 120 терабайта допълнителна памет за съхранение на данни

Агенцията по вписванията обяви спешна обществена поръчка на стойност 190 000 лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта. Обявата е публикувана на сайта на ведомството. Поради спешността на поръчката, от агенцията са изпратили покана на няколко компании за директно договаряне. Обявата стана..

обновено на 15.10.18 в 17:56
„Енергоремонт“ е открито с пускането на ТЕЦ „Бобов дол“ през 1974 год. за специализирани ремонти.

Закриват „Енергоремонт"- Бобов дол, 130 души отиват на борсата

Предприятието „Енергоремонт" в  Бобов дол, създадено, за да извършва планови и аварийни ремонти към ТЕЦ - „Бобов дол“ в непосредствена близост, се закрива, съобщиха експерти. Целият състав от 130 специалисти и работници се регистрират на борсата. 74 от работилите в „Енерегоремонт"- Бобов дол, са от Дупница, останалите 56 от Бобов дол и..

публикувано на 15.10.18 в 16:07