Проф. Минасян: Има изтичане на български капитал в чужбина в особено големи размери

| обновено на 03.06.18 в 12:38
Снимка: БГНЕС

През седмицата Институтът за икономически анализи на БАН представи своя редовен годишен доклад за състоянието на българската икономика. Един от изводите в доклада е, че икономическият растеж, макар добър и устойчив, не е достатъчен България да догони средните европейски нива. Според анализите в зависимост от това колко страната ни успее да поддържа този икономически растеж, ще са ни необходими между 90 и 233 години, за да достигнем европейските нива. Предложена беше оптимизация на фискалната политика.

Едно от предложенията беше отмяна на плоския данък.

„За 9 години действие на плоския данък не изпълни това, за което се предвиждаше да бъде въведен. Първо, практиката не подкрепя хипотезата за позитивна връзка на плоския данък с инвестиционната активност. БВП и потреблението успяха да възстановят и дори да превишат с повече от една десета предкризисните си равнища в реални измерения от 2008 година, докато инвестициите остават устойчиво на равнище от около две трети от  последната некризисна година. Това е една драматична констатация, която продължава във времето и не е ясно колко време още ще продължи в една икономика, която се нуждае от революционни технологични промени. На второ място, очакванията за по-високи постъпления в консолидирания държавен бюджет и за т.нар. "осветляване на икономиката" също не се оправдават. Относителните постъпления спрямо БВП, в последната година с неплосък данък, все още остават непостигнати. На трето място – плоският данък съдейства за увеличаване на социално-икономическото неравенство и социалното разслоение в обществото. Социалното разслоение в нашата страна е най-високо от всички останали страни в ЕС“, обясни в „Неделя 150“ проф. Гарабед Минасян – член екипа от Института за икономически анализи на БАН.

Според доклада на Института за икономически анализи е необходимо да се търси изпреварващ икономически ръст, по-осезаем растеж на доходите и благосъстоянието, което да доведе до намаляване на социалното напрежение. 

Критерият, който трябва да се следва, е дистанцията, която съществува между нашето икономическо равнище и средноевропейското икономическо равнище, защото страната ни е член на ЕС и трябва да се равнява по ЕС, каза проф. Минасян.

„Тук числата са много драматични. Нашият БВП на човек от населението за 2017 година се оценява на 7000 евро. Средноевропейското равнище и средното равнище в еврозоната е някъде около 30 000 евро на човек от населението. Ако говорим, че Европа прави 2% ръст, то 2% върху 30 000 – повишаване на БВП на човек от населението, при средноевропейските стандарти, това са около 600 евро. Докато ние, ако говорим за 4% ръст на нашия БВП, тези 4% ръст правят някъде повишение с 300 евро – от 7000 на 7300 евро. Това означава, че дистанцията между България и средноевропейското равнище се увеличава и ние все повече и повече затъваме в своята бедност. Числата, които официално дава и макроикономическият елит, и макроикономическото управление, те предвиждат по-нататъшно затъване в тази бедност“. 

Бедността на нашата икономика произтича от недостатъчния обем и качеството на инвестициите, подчерта проф. Минасян. 

„Ние имаме изтичане на наш, собствен, български капитал в чужбина и то в изключително големи размери. За 2016 година нетното изтичане на български капитал в чужбина оценява, в съответствие със статистиката на платежния баланс на близо 3 млрд. и 400 млн. евро. През 2017 година – 3 млрд и 100 млн. евро. Това означава, че нетното изтичане на български капитал, който е изработен у нас, се оценява на около една трета от инвестициите в страната“, добави той. 

От звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Гарабед Минасян. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Големи инфраструктурни проекти във Варна активизират покупката на недвижими имоти и увеличават стойността им.

Имотите във Варна поскъпват заради големи инфраструктурни проекти

Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им. Това заяви днес Добромир Ганев, председател на националното сдружение "Недвижими имоти". На дискусия, посветена на темата, стана ясно, че цените на квадратен метър на имотите в морската столица варират от 600 евро до 2000..

публикувано на 25.06.18 в 16:14

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Енергийният регулатор намалява исканото увеличение от страна на "Булгаргаз" от 18% на 10,81%. Мотивът на енергийния регулатор да намали предлаганото от..

публикувано на 25.06.18 в 15:17

България с топ потенциал за финансови технологии в Югоизточна Европа

България е с най-голям потенциал за развитието на финансовите технологии в Югоизточна Европа, сочи докладът „Югоизточна Европа: Финтек и Иновации“, изготвен от SeeNews. През миналата година у нас са работили 70 компании в тази област. Благоприятната среда е предпоставка за бързия растеж на сектора у нас, според оценки на експертите. Следват..

публикувано на 25.06.18 в 15:14

Безработицата в Кюстендил е спаднала под 10 пункта

За пръв път от повече от година безработицата в Кюстендил е спаднала под 10 пункта. В  края на месец май тя е 9.7% , обявиха от бюрото по труда. Броят на регистрираните безработни към 1 юни  е 2 574 души. В сравнение с април безработните са намалели със 110 или 4,1 процента, а равнището на безработицата е намаляло с 0,4 пункта. По-ниската безработица..

публикувано на 24.06.18 в 16:22

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 милион барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки , сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно и само в рамките на ОПЕК. Групата от..

публикувано на 23.06.18 в 22:19