Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Отворено общество" представя проучване за нагласите към демокрацията, върховенството на правото и правата на човека

Мнозинството от българите се чувстват непредставени в демократичните институции

Пада делът на хората, които смятат демокрацията за най-добрата форма за управление

Иванка Иванова
Снимка: БГНЕС

Институт „Отворено общество“ ще огласи свое проучване на обществените нагласи към демокрацията, върховенството на правото и правата на човека. Това ще се случи по време на публично представяне на Фонд "Активни граждани в България" по Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство. Паралелно ще бъде огласено и проучване към речта на омразата в България, като ще бъдат съпоставени данните от три поредни сондажа по тази тема.

Проучването е вече трето по ред и някои от тенденциите съвсем не са положителни, коментира в предаването "Преди всички" Иванка Иванова от Правната програма на „Отворено общество“.

"Мнозинството от хората - 45% смятат, че демокрацията е най-добрата форма за управление на България, но ние виждаме, че за трите години, през които наблюдаваме този въпрос - от 2015 година насам съвсем плавно спада делът на хората, които отговарят положително на този въпрос. Ако 2015-а те са били 52%, тоест над половината, 2018-а те са 45 процента."

Изследването регистрира драматичен спад на членството в политически партии и професионалните съюзи. Ниска остава представеността на гражданите и в друг тип обществени организации. Три фактора мотивират голямата степен на изключване от обществения живот, обобщи Иванка Иванова:

"Едните причини са свързани с икономиката и демографията - бедни хора, безработни хора участват много по-малко, защото имат да решават други проблеми. Когато не можете да покриете всекидневните си нужди, няма как да очакваме да участвате в управлението на държавата или пък в благотворителни организации. По-възрастните хора също много по-слабо участват в сравнение с хората в активна възраст, защото у нас е такъв моделът на хората над 60 години - понеже работата е основната форма на социализация, те остават в голяма степен изолирани от обществения живот. Отделни региони на страната, какъвто е Северозападът също имат много по-слаба степен на участие на гражданите в обществени организации, политически партии или синдикати, отколкото други части на страната."

78 на сто от запитаните не членуват никъде. Процентът на членство в политическите партии остава много нисък. През 2001 година процентът на неучастващите в никаква организирана обществена форма са били 85 на сто. В момента членството в професионалните съюзи е изравнено с членството в НПО.

Проучването регистрира пълна липса на доверие в това, че яко участваш някъде, нещо ще се промени. Липсата на доверие е вторият сериозен фактор за неучастие на гражданите в обществени организации, подчерта Иванка Иванова. Като трети проблем Иванка Иванова открои този с дискриминацията:

„Където цели малцинствени групи по default биват възприемани от мнозинството като неспособни да участват в обществения живот. Например ние имаме само 20 процента от хората, които казват, че при равни други условия биха гласували за български граждани от ромски произход за кмет на населено място. Много малко биха гласували също така, ако кандидатът за кмет е хомосексуален, много малко биха гласували за български граждани от турски произход."

Доверието в НПО е над 20%, но хората трудно преценяват тази категория организации заради липсата на достатъчно информация за дейността им, каза още Иванова. 

Цялото интервю е в звуковия файл..


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 100 лекари и медицински сестри в Габровско завърши имунизацията

В Габровска област завърши имунизацията срещу covid-19 при 100 лекари и медицински сестри, които приеха първата доза в края на миналата година. Следващата седмица ще приключи ваксинацията на още 200 души от медиците и персонала, които работят в центъра за спешна помощ и с болни от коронавирус. На увеличаване на темповете на..

публикувано на 21.01.21 в 23:19

В областната болница в Търново орисаха първото бебе за годината

По традиция, на Бабинден в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново беше орисано първото бебе за годината, а най-младата акушерка ритуално изми ръцете на началника на родилното отделение. Тази година акушерките и гинеколозите във великотърновската болница отбелязаха празника си символично. Началникът на АГО отделението..

публикувано на 21.01.21 в 23:00

Парламентът в Скопие прие оспорван закон за преброяването на населението

След цели 19 години от последното преброяване и един неуспешен опит през април Република Северна Македония ще извърши преброяване на населението, домакинствата и жилищата, съобщи телевизия Канал 5, цитиран от БТА. С помощта на гласовете на партиите на етническите албанци Алианс за албанците и Алтернатива 123 - местният парламент прие днес..

публикувано на 21.01.21 в 22:45

ЕП призовава за законодателен акт, регулиращ работата от дома

Европейският парламент (ЕП) призовава Европейската комисия да предложи законодателен акт, който позволява на хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват извън работното врем е. Също така с него трябва да се определят минимални изисквания за работа от дома , както и да се изяснят условията на труд, работното време и времето за..

обновено на 21.01.21 в 22:39
ВиК Добрич

МРРБ и "Български ВиК холдинг" подкрепят увеличаването на заплатите на работниците във ВиК дружествата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и "Български ВиК холдинг" подкрепят увеличаването на заплатите на работниците във ВиК дружествата, съобщиха от министерството. На среща с ръководството на Национален браншов синдикат "Водоснабдител" - КНСБ и "Български ВиК холдинг" ЕАД бе подписано споразумение, според..

публикувано на 21.01.21 в 22:38

МВнР: Още по-строги противоепидемични мерки в Нидерландия

Властите в Нидерландия въвеждат нови по-строги противоепидемични мерки, сред които и "двойно тестване"на пристигащите в страната с въздушен или морски транспорт от държави с "оранжев"и "червен"код, сред които и България, съобщиха от Министерството на външните работи. От 0,00 часа на 23 януари пристигащите в Нидерландия трябва да представят..

публикувано на 21.01.21 в 22:20

Евролидери: Паспортът за ваксиниране да е медицински документ

"Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване на този етап" - това са заявили част от европейските лидери на провеждащата се видеоконференция, посветена на отговора на Covid-19. Информиран източник уточни, че досега са се изказали 12 от тях, както и върховният представител по външната политика Жозеп Борел...

публикувано на 21.01.21 в 21:28