Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Отворено общество" представя проучване за нагласите към демокрацията, върховенството на правото и правата на човека

Мнозинството от българите се чувстват непредставени в демократичните институции

Пада делът на хората, които смятат демокрацията за най-добрата форма за управление

Иванка Иванова
Снимка: БГНЕС

Институт „Отворено общество“ ще огласи свое проучване на обществените нагласи към демокрацията, върховенството на правото и правата на човека. Това ще се случи по време на публично представяне на Фонд "Активни граждани в България" по Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство. Паралелно ще бъде огласено и проучване към речта на омразата в България, като ще бъдат съпоставени данните от три поредни сондажа по тази тема.

Проучването е вече трето по ред и някои от тенденциите съвсем не са положителни, коментира в предаването "Преди всички" Иванка Иванова от Правната програма на „Отворено общество“.

"Мнозинството от хората - 45% смятат, че демокрацията е най-добрата форма за управление на България, но ние виждаме, че за трите години, през които наблюдаваме този въпрос - от 2015 година насам съвсем плавно спада делът на хората, които отговарят положително на този въпрос. Ако 2015-а те са били 52%, тоест над половината, 2018-а те са 45 процента."

Изследването регистрира драматичен спад на членството в политически партии и професионалните съюзи. Ниска остава представеността на гражданите и в друг тип обществени организации. Три фактора мотивират голямата степен на изключване от обществения живот, обобщи Иванка Иванова:

"Едните причини са свързани с икономиката и демографията - бедни хора, безработни хора участват много по-малко, защото имат да решават други проблеми. Когато не можете да покриете всекидневните си нужди, няма как да очакваме да участвате в управлението на държавата или пък в благотворителни организации. По-възрастните хора също много по-слабо участват в сравнение с хората в активна възраст, защото у нас е такъв моделът на хората над 60 години - понеже работата е основната форма на социализация, те остават в голяма степен изолирани от обществения живот. Отделни региони на страната, какъвто е Северозападът също имат много по-слаба степен на участие на гражданите в обществени организации, политически партии или синдикати, отколкото други части на страната."

78 на сто от запитаните не членуват никъде. Процентът на членство в политическите партии остава много нисък. През 2001 година процентът на неучастващите в никаква организирана обществена форма са били 85 на сто. В момента членството в професионалните съюзи е изравнено с членството в НПО.

Проучването регистрира пълна липса на доверие в това, че яко участваш някъде, нещо ще се промени. Липсата на доверие е вторият сериозен фактор за неучастие на гражданите в обществени организации, подчерта Иванка Иванова. Като трети проблем Иванка Иванова открои този с дискриминацията:

„Където цели малцинствени групи по default биват възприемани от мнозинството като неспособни да участват в обществения живот. Например ние имаме само 20 процента от хората, които казват, че при равни други условия биха гласували за български граждани от ромски произход за кмет на населено място. Много малко биха гласували също така, ако кандидатът за кмет е хомосексуален, много малко биха гласували за български граждани от турски произход."

Доверието в НПО е над 20%, но хората трудно преценяват тази категория организации заради липсата на достатъчно информация за дейността им, каза още Иванова. 

Цялото интервю е в звуковия файл..


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ваксинира 100 000 души от 880 000 население

Кипър достигна 100 000 ваксинации, съобщи в специално изявление днес здравният министър Константинос Йоану. Населението на страната е около 880 000 души. „Нараства надеждата да се върнем към ежедневието си безопасно”, заяви президентът Никос Анастасиадис след съобщението на здравното министерство. Програмата за ваксиниране се ускорява..

обновено на 06.03.21 в 19:09

99 Covid случая в Хасковско за денонощие

99 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани на територията на Хасковска област през последното денонощие. Шестима са починали, 48 излекувани и са поставени 514 дози ваксина, съобщават от областния кризисен щаб.  Заради заразен ученик и трима учители под карантина ще останат общо  около 60 ученици, трима учители и трима души..

публикувано на 06.03.21 в 19:06
 Георги Пеев

Около 700 души с трансплантации не са приоритетно ваксинирани срещу Covid

Около 700 души с трансплантации у нас не са успели да получат приоритет за ваксиниране срещу Covid-19. Георги Пеев от Хасково - единственият двойно трансплантиран у нас със сърце и бъбрек се записал в електронния регистър за ваксиниране. Пациентските организации на трансплантираните са написали писмо до Министерството на здравеопазването с..

публикувано на 06.03.21 в 19:03

Връчват Гоя - най-престижните филмови награди в Испания

Тази вечер се провежда церемонията по връчването на наградите Гоя, най-престижните филмови награди в Испания. Тази година те ще бъдат присъдени за 35-ти път и за първи път от създаването си през 1987 година ще се провеждат без публика, а номинираните ще се свържат он лайн от домовете си. Заради пандемията бе решено церемонията да се..

публикувано на 06.03.21 в 18:54
Илюстрация: Георги Цветков

Подобрение в епидемичната обстановка в САЩ и протести в Европа срещу Covid мерките

Леко подобрение в епидемичната обстановка в Съединените щати п озволи на киносалоните в Ню Йорк отново да заработят. В Европа от друга страна се проведоха поредните протести срещу продължаващите ограничителни мерки, информира редакторът. Развълнувани киномани в Ню Йорк побързаха да посетят прожекция след като на киносалоните беше разрешено..

публикувано на 06.03.21 в 18:35

Преподаватели от Япония и японисти от СУ и обсъдиха бъдещото сътрудничество

Японисти от Софийския университет и преподаватели от японски университети обсъдиха на международна конференция двустранните отношения между София и Токио, допирните точки между двете култури и възможностите за бъдещо сътрудничество.  Киселото мляко, розите, виното, са българската "мека сила" в Япония, стана ясно по време на дискусията. Уатанабе..

публикувано на 06.03.21 в 17:53
Марсоходът на НАСА

"Пърсивиърънс" измина първите си метри на Марс

Американският марсоход "Пърсивиърънс" измина първите си метри на Марс, където пристигна преди две седмици. Апаратът премина общо шест метра и половина на повърхността на планетата.  Марсоходът с шест колела, който се задвижва с плутоний, е изминал шест метра и половина за 33 минути, съобщиха от НАСА: "Планът ни, който беше изпълнен..

публикувано на 06.03.21 в 17:44