Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Професор препоръчва здравословна храна, достатъчно сън и редовни упражнения, за да сме щастливи

Радж Рагунатан: Щастието е индивидуална отговорност

Преподавателят представи в София книгата си: "Ти си умен, успял, но дали си щастлив”

Професор Радж Рагунатан
Снимка: Славена Илиева

Професор Радж Рагунатан от Университета в Остин, Тексас проведе семинар в София и представи книгата си "Ти си умен, успял, но дали си щастлив”, върху която е работил 6 години. За предаването "Преди всички" той сподели:

"Нещо, което не включих в книгата, а е важно за щастието, е да не се привързваш прекалено силно към представата кой си ти. Щом представата за теб самия стане прекалено силна, възниква склонност да правиш съждения от позицията на идентичността си.  Мисля, че е особено важно да можеш да преодоляваш това". 

"Щастието не е само удоволствие. Щастието се състои и в позитивни емоции, в това да правиш полезни неща за хората, да подобряваш живота им, да даваш свой принос за обществото, в работата си да се ангажираш пълноценно според способностите си.  Всичко това носи удовлетворение, но най-вече трябва да помниш, че да се чувстваш щастлив е главно твоя отговорност и не бива да чакаш други хора или външният свят да ти помагат. Съзнавайки това, както споделих, е необходимо да правиш 3 неща: първо, да водиш здравословен живот; второ, да водиш дневник, в който да отразяваш какво ти се е случило; трето, всеки ден да записваш в дневника 3 добри неща, които са се случили.  Ако спазвате тези 3 съвета, ви гарантирам, че ще бъдете щастлив".

"В процеса на писането си дадох сметка, че трябва да имаш няколко прости навика, като да си осигуряваш достатъчен сън, да се храниш здравословно и ежедневно да правиш физически упражнения. Ако спазваш такива прости навици, не повече от 7 навика, ще си дадеш сметка, че е щастие да правиш разумни неща дисциплинирано.  Проблемът е, че разумните неща не са честа практика".

Рагунатан е категоричен: "Не бих казал, че по-умните хора се чувстват по-нещастни. Просто не се чувстват толкова щастливи, колкото очакват да бъдат". Той предупреждава, че съветите в неговата книга не биха били "много полезни" на хора, които са депресирани на хормонална основа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Визионерство по и под улиците и улуците

Най-новият стенопис на София все още не е кроснат. Разбирайте, надраскан от твърде смел графитаджия. Наскоро белгийският художник Хейс Ванхее осъществи първия си проект в Източна Европа като избра софийската централна уличка "Хан Аспарух № 23". Вписа се отлично в съвременната ни улична сцена. На море по софийската улица „Цар Иван..

публикувано на 10.08.22 в 18:45
Ина Кънчева (в средата) и Консоне квартет

Ина Кънчева и Консоне квартет са първите участници в CULTURAMA 2022

На 10 август от 19 часа в музейното пространство на "Триъгълната кула на Сердика" ще се представят с концерт оперната прима Ина Кънчева и британският струнен квартет "Консоне". Програмата е наречена „Любовта и животът на жената“ и включва музика от Роберт Шуман, Феликс Менделсон-Бартолди и Густав Малер. На следващата вечер музикантите ще я представят и..

публикувано на 10.08.22 в 14:35

Стайнбек с нова визия

По повод 120 години от рождението на големия американски писател Джон Стайнбек на българския пазар ще бъдат преиздадени някои от най емблематичните му творби. С нова визия вече са "На изток от рая" и "За мишките и хората". Предстои да излязат още "Тортила Флет", "Гроздовете на гнева", "Улица Консервна", "Зимата на нашето..

публикувано на 09.08.22 в 17:44

Читалище "Светлина 1927" в село Лисец предава традициите на поколенията

"Читалището е едно от най-идейните в Община Ловеч. Сградата е реновирана и обновена за над 400 хиляди лева", каза за БНР Светлана Георгиева, която от 23 години е секретар на читалището "Светлина 1927". Комисия проверява читалища за стопанисването на общински имоти в Плевен В момента най-важната дейност е любителското творчество. " Тук е..

публикувано на 08.08.22 в 14:34
Тотко Рогашки и Христо Бъжев

Духовият оркестър на Ловеч впечатлява публиката с професионалното си изпълнение

Ловешкият духов оркестър е един от най-изявените оркестри в страната.  "Минах през различни етапи на моята музикантска практика като редови музикант - трети тромбон, втори тромбон, след това водач на групи и от няколко години имам удоволствието да бъда концерт майстор, което е голяма чест и отговорност ", каза за БНР Христо Бъжев, който от 35 години..

публикувано на 08.08.22 в 11:54

Банско джаз фест отбелязва 25 години с впечатляваща програма

Днес се открива традиционният джаз фестивал в Банско. Изпълнители от 16 държави, две сцени и 29 концерта, така Банско джаз фестивал отбелязва 25 години Банско в джаза! До до 13-ти август Банско ще бъде в ритъма на джаза 24 часа. Със забележителна и завладяваща програма от активности през целия ден, Банско разгръща програмата на фестивала не само като..

публикувано на 06.08.22 в 17:55

В Кино Кабана пред НДК се провеждат "Концерти за малчугани и великани"

За трета поредна година в Лятната програма на Столична община е включено детското образователно събитие "Концерти за малчугани и великани". Тази година организаторите ще представят два различни концерта: с класическа и фолклорна музика на лятната сцена Кино Кабана пред НДК. И двата концерта са с начален час 11 часа, ще се проведат на открито, при вход..

публикувано на 06.08.22 в 12:42