Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лозано: 6-7% от имигрантите, пристигнали в Италия, могат да бъдат приети като бежанци

| обновено на 26.06.18 в 11:39
проф. Марио Лозано
Снимка: личен архив
Италианското правителство има юридическите инструменти да не допуска кораби на неправителствени организации с мигранти до пристанищата на страната. Това коментира пред "Хоризонт" проф. Марио Лозано, преподавател по правни науки в университетите на Милано и Пиемонт, Алесандрия. Лозано припомни, че Италия има списък с изисквания към корабите, които те трябва да спазват.
 

"Всички кораби, например, трябва да имат транспондер, който да позволява да бъдат локализирани във всеки един момент. Забранено е транспондерът да се изключва. Някои кораби отиваха почти до Либия и на практика "улавяха" така наречените "удавници" на 5-6 до 10 мили от либийския бряг. Това не е спасяване в открито море“.

Италия е една от най-силно засегнатите страни. Там на всеки десет жители се пада по един мигрант, казва проф. Марио Лозано.

"В Италия днес има близо половин милион души, които така да се каже „изчезнаха”. Те са мигранти, дошли в страната, но не са получили правото да бъдат приети като бежанци. Следователно трябва да се върнат в страните си. Нямаме нито юридическите, нито практическите инструменти да ги изпратим в държавите, от които произхождат. Тези хора остават в Европа, в частност в Италия, работят на черно, навсякъде в страната са, така че в обществото остава силното усещане, че в Италия има твърде много мигранти, които няма да си отидат". 

Според него обаче говоренето за имиграцията и най-вече втвърденият тон по отношение на Европа се изплащат от политическа гледна точка:

"В момента нямаме никаква възможност да репатрираме хората, които не са получили бежански статут. 6-7% от имигрантите, които пристигат в Италия, могат да бъдат приети като бежанци. Останалите – не, но те не се прибират в родните си страни. Това обяснява защо сред италианците има много силно усещане за присъствието на хора, които не бива да са тук. И така по време на избори вотът минава от център-ляво към център-дясно, за да не кажа – към екстремната десница. За съжаление, имаме като пример случая с Пиза, където партия от крайнодесния спектър спечели кметското място". 

Има цяла серия от мерки, които ще бъдат обмислени, но ще са твърде трудни за осъществяване, смята проф. Лозано и добавя: "Във всеки случай проблемите, на които ставаме свидетели, са много сложни и сериозни. Всичко ни връща обратно към юридическата система, която не е замислена и структурирана за спешни ситуации като съвременните. Ситуации без аналог".

Цялото интервю с Марио Лозано можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старши комисар Пламен Иванов (вдясно)

Старши комисар Пламен Иванов оглави ОД на МВР в Габрово

Областната дирекция на МВР в Габрово ще бъде оглавявана от нов директор - старши комисар Пламен Иванов. Днес той е бил представен на състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Старши комисар Пламен Иванов е в системата на МВР от 1987 г., като последно изпълнява длъжността началник на Районното управление в..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

ЕП одобри нови бюджетни правила

Европейският парламент одобри нови бюджетни правила за страните членки, насочени към стимулиране на инвестициите, но при запазване на контрола върху разходите. Промените бяха приети въпреки критиките от страна на левицата. След две години на преговори мнозинството в ЕП подкрепи реформата на Пакта за стабилност и растеж, който определя правилата за..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

Русия се закани да засили още повече ракетните удари срещу Украйна

Часове след като за пореден път бомбардира Одеса и други украински градове, Русия се закани да засили още повече ракетните удари в отговор на очакваните мащабни доставки на оръжие за Украйна от Великобритания и САЩ. В очакване на нови руски офанзиви от североизток украинските власти на свой ред предприемат решителни стъпки за попълване на армията. "Ще..

публикувано на 23.04.24 в 18:16
Доналд Тръмп в съда в Ню Йорк

Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели

С разглеждане на нападките на Доналд Тръмп в социалните мрежи по отношение на свидетели по криминалния процес срещу него ще започне поредното заседание на съда в Ню Йорк. Започнаха встъпителните изявления по наказателното дело срещу Тръмп Съдът трябва да прецени дали Тръмп трябва да бъде обвинен в неуважение заради поредица от публикации..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Израел ликвидира двама бойци на "Хизбула", продължава атаките в Газа

Израел нанесе удари в северната част на Ивицата Газа, след като оттам са били изстреляни ракети. Атакувани са и обекти на шиитска групировка "Хизбула" в Ливан. Израелските сили са подложили на интензивен обстрел райони източно от Бейт Ханун и Джабалия. Съобщава се за поразена джамия в Бейт Лахия. Пострадали са и хора, очакващи хуманитарни..

публикувано на 23.04.24 в 17:59
Николай Костов

Николай Костов: Другата седмица очакваме в аптечната мрежа отново да има ваксини за коклюш

"В аптечната мрежа няма тестове за коклюш. Заболяването се установява в лаборатория". Това обясни пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Имаме ваксина, която е предназначена за деца над 4-годишна възраст, каза той в предаването "Нещо повече". "Реимунизация би трябвало да се..

публикувано на 23.04.24 в 17:50

При нови опити за пресичане на Ламанша загинаха мигранти

Петима мигранти, включително дете, загинаха при опит да прекосят Ламанша с малка лодка от Франция. Трагедията стана само часове след като британските депутати гласуваха противоречивия законопроект на правителството за Руанда, целящ да спре малките лодки през Ламанша. Британските медии съобщиха, че 7-годишно момиче, жена и трима мъже са..

публикувано на 23.04.24 в 17:35