Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ганев: ЕЦБ трябва да проверява дали страната ни е фактически готова за еврозоната

Няма изискване за определен стандарт на живот за членство в обменно-курсовия механизъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма изискване за постигане на някакъв стандарт на живот за членство в обменно-курсовия механизъм, няма изискване и за членство в еврозоната. Това обясни в предаването "Неделя 150" икономистът Георги Ганев, ръководител на икономическата програма на Центъра за либерални стратегии. "Когато Литва, Латвия и Естония влязоха в обменно-курсовия механизъм II, нивото на реален доход на човек от населението по покупателна способност спрямо средния европейски беше точно там, където сега е българското", заяви Ганев. Той припомни, че България и Румъния са влезли в ЕС „със сериозна доза нервност“ на страните-членки и с безпрецедентния механизъм за наблюдение и проверка заради съмненията в правораздавателната система, които „не са мръднали на една йота за последните десет години“.
 

"Ние може много да смятаме, че някакви шовинисти, националисти, расисти или каквито там са лошите в Холандия, но фактът, че цял самолет влезе в България без да му бъдат проверени личните карти и паспортите, остава факт. А точно това държава, която е в Шенген, не може да допуска", допълни Георги Ганев.

След една година ще бъде направена проверка дали България може да се присъедини към ERM II, а няма да влезе в чакалнята на еврозоната, уточни икономистът. Според Ганев от Европейската централна банка и Европейската комисия се притесняват от липсата на добро законодателство в областта на банковата несъстоятелност. Това е част от препоръките във всеки доклад, но така и проблемът не е решен, категоричен бе той: "И следващият път като не направим нищо, те ще кажат: "Ама как може вие да бъдете членове на сърцевината на Европа? Вие може да ни отворите дупка не от 4 и половина милиарда лева (която за Европа е малка, за България е огромна), вие може да ни отворите дупка чрез разни игрички и мишкуване. И този страх е оправдан."

Европейската централна банка трябва да придобие правомощия, каквито в момента има само БНБ - това са абсолютно задължителни изисквания за членство в евросистемата, така че това законодателство най-малкото трябва да се промени, коментира още Ганев. "Със сигурност трябва да бъдат убедени партньорите, включително Европейската централна банка, защото мандатът на Европейската централна банка не е само да проверява числовите критерии. Там сме много добре. Цветя и рози, всичко блести и лъска. Те трябва да проверяват дали и фактически, наистина, в дълбочина съответната страна е готова да носи тежестта на членството и там по никакъв начин не изглеждаме добре", отбеляза експертът.

Цялото интервю с Георги Ганев, както и бележките на Георги Пирински по темата слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме притеснения в посока дали няма да има колизии във връзка с работата в сериозен обем на машините,..

публикувано на 24.04.24 в 08:01
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06