Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Визия за България" - програма за управление или смяна на системата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представя Визия за България.
Снимка: БГНЕС

За първи път от началото на 90-те години, когато имаше подобни дискусии накъде да вървим и какво да правим – 30 години по-късно най-сетне се връщаме към важен, сериозен разговор. Това каза в предаването "Преди всички" социологът Кънчо Стойчев по повод представената тези дни от БСП платформа "Визия за България", която е отворена за широка дискусия. Стойчев оцени високо "самата инициатива". Запитан програма за управление или смяна на системата е "Визия за България", той посочи:

"Анонсът на БСП не е партиен анонс, а обръщение към нацията. Не става дума за ляво и дясно, става дума за това накъде вървим, къде сме сбъркали, къде сме прекалили и сме отишли в крайност и какво трябва да коригираме. Същевременно се прави един много коректен и задълбочен анализ на процесите в Европа."

"Лъжа е, че няма пари" – така Стойчев атакува аргументите на ГЕРБ, че за предлаганата от БСП управленска визия няма да има средства:

"Това е най-голямата лъжа, най-грозната лъжа. Пари в България има. Проблемът е, че поради отсъствието на реформи в страната, цялата социална и бюджетна сфера е издънена. Това са продънени каци, в които се наливат все повече пари, за да се тушират моментни социални недоволства, да се засипват с пари като на рулетка, без да се реши нито един съществен проблем и след три месеца друга група изгаря, след четири месеца друг бушон, защото не се правят реформи. А защо не се правят последните десет години реформи? Защото се върви по един начин на управление, който е гасене на пожари тук и там, без да се мисли как ние да направим ефективни нашите разходи и като направим реформа, просто да оптимизираме този разход. Пари има. Страната е пълна с пари."

В позицията на БСП има много висока степен самокритика, смята Кънчо Стойчев:

"БСП казва: "Да, ние участвахме в тази система. Ние имаме своите вини или ние поемаме тази вина и затова се обръщаме към всички българи, независимо от каква политическа партия, или безпартийни: Дайте да видим къде сбъркахме в цялото. Да, добре, и ние управлявахме, и други управляват, и трети управляват, и четвърти ще управляват, но не вървят нещата добре. България загива. България се обезлюдява. България се опростачва до степен, която ние не помним в българската история - такова опростачване и загуба на образование. И това е силата на тази позиция. Тя не застава в поучителна поза да казва: "Ето, ние сме по-добри от тези. Дайте сега "стани, да седна".

Като гигантска манипулационна глупост Стойчев определи тезата, че във Визия за България се връщаме там, откъдето сме дошли:

"Обругаването и поругаването на ролята на държавата доведе до това, че ние отидохме до крайност, в която си затрихме държавата. Днес, тази сутрин и утре сутринта, като се събудим, ние държава нямаме и не е необходимо човек да бъде умен, за да го вижда. То се вижда с просто око. И този документ казва: "Основната ни грешка е, че ние си съсипахме държавата, ние си съсипахме институциите и пътят напред е - независимо дали леви, десни, БСП, ГЕРБ, "Патриоти", няма никакво значение - ние трябва да си възстановим държавата."

Не знам какви експерти казват, че системата се лекува с одържавяване, национализация и наливане на държавни пари в губещи сектори, противопостави се анализаторът Георги Харизанов от Института за дясна политика:

"Това е разговор как да продължим назад, а не как да продължим напред, защото в този разговор се предлага ревизия на неща, които вече са направени, и завръщане към годините на плановата икономика, на централизацията и на държавната собственост в най-важните сектори. Така че това е всичко друго, но не и разговор как да продължим напред."

Един от големите малки недостатъци на управлението на ГЕРБ е, че когато възникне сектор на напрежение, то обикновено се потушава с финанси и се купува временно спокойствие, вместо да се правят реформи, призна Харизанов: "Да, това е така, само че да се каже, че за  последните десет години не са направени никакви реформи, просто не е вярно и мисля, че г-н Стойчев много добре го знае."

Запитан дали Визия за България е покана за флирт и търси ли си Корнелия Нинова партньори за управление, Георги Харизанов коментира, че с оглед на предстоящите европейски избори догодина БСП не е в добра кондиция:

"Засилването на антиевропейската реторика, това, че България трябва да преразгледа желанието си за членство в ERM 2, в еврозоната и в банковия съюз, пролетта ще се отрази изключително негативно на резултатите на Българската социалистическа партия на европейските избори. На мястото на социалистите най-вероятно бих помислил също за представяне на някакъв документ, който да създаде позитивен шум около тази партия, но нека сме реалисти. Госпожа Нинова много добре знае какви са отношенията вътре в БСП, много добре знае, че има цели области на България, които няма да работят ентусиазирано в интерес на партията поради техните вътрешни противоречия. Така че не мисля, че представянето на тази визия е събитие от чак такъв мащаб."

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели, пачки, специално ДПС няма да работи с тях.  Всичко, което видяхме, е чудовищно", посочи той...

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му, Законът за личния фалит, правилата за работата на Комисията за противодействие на корупцията,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално представително проучване на нагласите към българския имунизационен календар, проведено по..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай нюз, че това увеличение на средствата за отбрана е напълно обосновано в един свят с Китай, който е във..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на структурите на изпълнителната власт за осъществяване на държавната политика за общностите ни в..

публикувано на 24.04.24 в 10:44

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ...

публикувано на 24.04.24 в 10:33

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за боря на животните, които могат да бъдат изведени на паша по високите части на националните..

публикувано на 24.04.24 в 10:20