Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Плевен прехвърля безвъзмездно на държавата 21 язовира

Снимка: Радио ВИДИН

Общинският съвет на Плевен даде съгласие 21 язовира да се прехвърлят безвъзмездно на държавата. Водните басейни се намират на територията на 12 населени места и се нуждаят от ремонтни дейности, за които в общината няма специализиран човешки и финансов ресурс.

Община Плевен е собственик на 30 язовира, като за голяма част от тях от компетентните органи са издадени предписания за различни по обем ремонти. Изпълнението на ремонтните работи изисква много финансови средства, каквито Общината не може да осигури от собствените си приходи. Това са мотивите, с които общинските съветници на последната си сесия решиха 21 от язовирите да се прехвърлят безвъзмездно на държавата.

Ако язовирите се поддържат и експлоатират от държавата, чрез държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири“, ще може да се обезпечи по-добре безопасността на населението и инфраструктурата в застрашените райони. Така ще се набави необходимия специализиран човешки, технически и финансов ресурс, с какъвто Общината не разполага.

Кметът на Общината ще внесе в Министерството на икономиката мотивираното предложение за промяна на собствеността на имотите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

1000 лева глоба за Община Бобов Дол заради язовир "Мали Върбовник 2"

Глоба от 1000 лева е наложена на Община Бобов дол заради неизпълнени предписания за обезопасяване на язовир "Мали Върбовник 2". Наказателното постановление e от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и е потвърдено от районния съд в..

публикувано на 08.08.18 в 11:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Походът за демокрация стигна до хотел "Берлин"

Походът за демокрация на ДПС – Доган тръгна от района на "Беловодски път", който е известен като "Сараите на Доган", до хотел "Берлин". Там Илхан Кючук - евродепутат от ДПС, каза, че от този хотел, който се твърди, че е на Пеевски, според него, се..

публикувано на 31.08.24 в 12:22

Мълния спря единствената АЕЦ в Армения

Мълния стана причина за изключването на единствената АЕЦ в Армения, съобщава агенция Интерфакс, като се позовава на местните власти. Екипи работят в централата за възстановяването на работата й. Тя е била поразена малко преди 22 ч. местно време..

публикувано на 31.08.24 в 11:56

Заради екокатастрофата: Обявено е бедствено положение във Волос

Обявено е бедствено положение в гръцкия град Волос заради екологична катастрофа в района, след като брегът се покри с мъртви риби. Всеки ден от морето до Волос се събират по сто тона мъртва риба, съобщи кметът Беос. Властите обявиха..

публикувано на 31.08.24 в 11:49

Протестиращ срещу безводието в Плевен: Без вода няма ми гласа

В Плевен граждани протестираха срещу безводието. Настоява се за адекватни мерки на местната и държавна власт за изграждане на язовир "Черни Осъм" и подмяна на остарялата ВиК мрежа в населените места. Малко хора се събраха на протеста пред..

публикувано на 31.08.24 в 11:34

ДПС тръгва на поход за демокрация

ДПС тръгва на поход за демокрация, обявиха привърженици на почетния председател на Движението, които изкараха нощта на палатки пред т.нар. сараи в столичния квартал "Бояна". Групата, която от рано сутринта се беше събрала пред имота в Бояна,..

публикувано на 31.08.24 в 11:25
Президентът Румен Радев

Президентът поздрави Ружди Ружди за медала на Параолимпиадата в Париж

Президентът Румен Радев поздрави Ружди Ружди, който спечели златен медал в тласкането на гюла на Параолимпийските игри в Париж. Тази голяма победа е повод за заслужена гордост и обединява цяла България, написа още държавният глава. Поздравления..

публикувано на 31.08.24 в 10:55

Предупреждение: Опасно време в Гърция

Предупреждения за опасно време са в сила в Гърция. Прогноза за екстремни метеорологични условия с много дъжд, градушка и силен вятър има за областите Атика, Пелопонес, Евия и Еврос. Препоръчва се на жители и туристи да избягват пътуване в..

публикувано на 31.08.24 в 10:37