Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Плевен започна подготовката за отбелязване на 100 години от Дойранската епопея

Община Плевен започна подготовката за отбелязване на 100 години от Дойранската епопея. Научна конференция и изложба за Девета пехотна плевенска дивизия ще покажат значението на събитията в националната и европейската история.

Плевен ще бъде домакин на научна конференция на 20-и и 21-ви септември. Организатори на събитието са Общината и Регионалният исторически музей, допълва Стефка Григорова - началник-отдел в общината:

„Имаме 35 заявени научни съобщения. Мога да кажа, че това е цветът на историческата мисъл. Ще бъде открита изложбата, по която работят и в момента колегите от Регионалния исторически музей“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мълния спря единствената АЕЦ в Армения

Мълния стана причина за изключването на единствената АЕЦ в Армения, съобщава агенция Интерфакс, като се позовава на местните власти. Екипи работят в централата за възстановяването на работата й. Тя е била поразена малко преди 22 ч. местно време снощи и е била изключена от мрежата, са заявили от министерството на териториалното управление и..

публикувано на 31.08.24 в 11:56

Заради екокатастрофата: Обявено е бедствено положение във Волос

Обявено е бедствено положение в гръцкия град Волос заради екологична катастрофа в района, след като брегът се покри с мъртви риби. Всеки ден от морето до Волос се събират по сто тона мъртва риба, съобщи кметът Беос. Властите обявиха бедствено положение най-малко за един месец. Според разследване на прокуратурата рибата е от близкото езеро..

публикувано на 31.08.24 в 11:49

Протестиращ срещу безводието в Плевен: Без вода няма ми гласа

В Плевен граждани протестираха срещу безводието. Настоява се за адекватни мерки на местната и държавна власт за изграждане на язовир "Черни Осъм" и подмяна на остарялата ВиК мрежа в населените места. Малко хора се събраха на протеста пред общината. Организира го Емил Кръстев в социалните мрежи. "Доколкото видях, областният управител..

публикувано на 31.08.24 в 11:34

ДПС тръгва на поход за демокрация

ДПС тръгва на поход за демокрация, обявиха привърженици на почетния председател на Движението, които изкараха нощта на палатки пред т.нар. сараи в столичния квартал "Бояна". Групата, която от рано сутринта се беше събрала пред имота в Бояна, тръгна по ул."Стар Беловодски път". Нямаме идея докъде този поход би трябвало да стигне, но периодично..

публикувано на 31.08.24 в 11:25
Президентът Румен Радев

Президентът поздрави Ружди Ружди за медала на Параолимпиадата в Париж

Президентът Румен Радев поздрави Ружди Ружди, който спечели златен медал в тласкането на гюла на Параолимпийските игри в Париж. Тази голяма победа е повод за заслужена гордост и обединява цяла България, написа още държавният глава. Поздравления за волята, постоянството и високия спортен дух на Ружди Ружди, написа във Фейсбук държавният глава.

публикувано на 31.08.24 в 10:55

Предупреждение: Опасно време в Гърция

Предупреждения за опасно време са в сила в Гърция. Прогноза за екстремни метеорологични условия с много дъжд, градушка и силен вятър има за областите Атика, Пелопонес, Евия и Еврос. Препоръчва се на жители и туристи да избягват пътуване в следобедните часове. След силните дъждове вчера в Атина, които наводниха много пътища и приземни..

публикувано на 31.08.24 в 10:37

Утре отменят бедственото положение в Дупнишко

Очаква се утре да бъде отменено бедственото положение в селата Самораново и Бистрица. То беше обявено преди седмица заради пожара под Черни връх в Рила. На терена са вече само пожарникарите и екипи на Горското стопанство, които правят оглед за неизгасени огнища и да се определи каква е точно засегнатата площ. Свалена е верижната техника, с..

публикувано на 31.08.24 в 10:25